Sannolikt inte kallt i höst

Av Martin Hedberg

Framtiden är inte förutbestämd. En del saker tror vi oss veta, men det mesta handlar om sannolikheter. I och för sig så är en del händelser så sannolika att vi med mycket stor sannolikhet kan säga: SÅ blir det (typ ”Jorden kommer inte att träffas av en gigantisk meteorit kommande vecka” eller ”jag kommer inte att vinna en miljon på travet”). Men ibland hamnar man mer i kategorin ”å ena sidan…” och ”man kan inte utesluta att…”. Typ när det gäller sport, väder eller politik.

När det gäller vädret i höst så skulle jag, med den informationen jag har och om jag jobbade på en kvällstidning, skriva: ”Så varm blir hösten där du bor!”. Men nu är jag meteorolog och produktchef på Klart. Då blir rubriken lite annorlunda. (och hur det går i sport och politik lämnar jag till andra att sia om).

Nu är det vädret: Enligt de senaste prognoserna från IRI, International Research Institute for Climate and Society, så är det nämligen mer sannolikt att september, oktober och november får en temperatur över den normala, än att den blir normal eller under den normala.

Det man jämför med, dvs ”normalperioden” är åren 1969-1998. Man har fördelat referensvädret i tre lika stora kategorier som man kallat ”över normal, normal respektive under normal”. Det är alltså en tredjedel av de historiska situationerna som hamnat i vardera kategorin. (Man sätter därför inga specifika temperaturgrader på respektive kategori, bara att det normalt sett brukar vara lika många situationer av varje)

Södra Sverige och Finland har i och för sig relativt sannolik för en normal höst avseende temperaturen, 40% för att det blir i den varma ”tercilen”, (dvs tredjedelen av situationerna), 35% för normal och 25% sannolikhet för kallare än normal.

För norra Sverige och Norge är det däremot 45-50% sannolikhet att det skall bli en varm höst, 35 att den blir normal och 15-20 att det blir kallare än normal.

En rimlig slutsats, inte lika spekulativ som vare sig min eller en kvällstidnings, är att hösten i alla fall inte kommer att bli kall.

Vad man har gjort på IRI är att ta in och köra en stor mängd klimat och vädermodeller. Man har då fått ut många prognoser på hur hösten kommer att bli. Därefter har man utifrån dessa beräknat sannolikheter för olika scenarier (varm-normal-kall).

Det är alltså inte EN prognos utan en ensemble (många) av prognoser.

En  slutsats är att vintern skulle kunna vara lite senare än normalt. Men detta ären mer spekulativt och möjligen en vidlyftig slutsats att dra utan att ha sett alla scenarier: Det skulle nämligen kunna vara så att september och oktober blir varmare än normalt och november normalt. Dvs att vintern trots allt skulle komma som den brukar.

Hur som helst. Sannolikt blir det inte kallt i genomsnitt i höst.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

25 CommentsLeave a comment

 • Skönt, efter att första 2/3 av juli varit svinkall så är det inte mer än rätt med lite återbäring innan vintern.

 • Här i N Bohuslän, har temperaturen varit minst 20 gr fr 5/7 – 12/8, sånär som på två dagar. 27 av dessa dagar har det varit soligt. Under juli kom det 23 mm regn medan det tom idag kommit 63 mm regn i aug, varav 28 igår. Julivädret går det inte att klaga på. Var det -94 senast vi hade en sådan sommar?

 • Varför har man valt just 1969-1998? Det är inte en representativ period hör hösttemperaturer i Sverige. 1969-1998 var den näst kallaste 30-årsperioden sedan 1912-1941! Endast 1968-1997 var någon hundraddels grad varmare.

  Av höstarna 1901-2012 var 24% kalla, 32% normala och 44% varma om man jämför med 1968-1997, med andra ord ser det ut som att södra Sverige får en höst som medeltemperaturmässigt hamnar väldigt nära genomsnittet 1901-2012!

  Martin: Jag kan inte svara på varför man valt just den perioden, men jag vet att man inte gjort det för att ta någon som helst ”hänsyn” till Sverige. Institutet som gör rapporten arbetar utifrån ett globalt perspektiv.

  I övrigt kan jag inte bemöta din statistik, har du någon referens? Tycker dock att det låter lite underligt att så många som 44% skulle vara varma 1901-2012 relativt 1968-97. Tittar man på data från SMHI över tex Stockholm (som har en lång mätserie så) förefaller perioden 1969-98 vara varmare än större delen av seklet. Förvisso är detta årsmedeltemperatur, inte höstar.

 • Vår, sommar, höst och vinter finns på jorden därför att jordaxeln lutar. Hade den inte gjort det så hade det varit samma ”årstid” året runt.

  Anledningen till att jordaxeln lutar kan vi skylla på månen (eller snarare månens förfader Theia) som behagade kollidera med jorden för 4,5 miljarder år sedan, och då tiltade till jorden så den fick sin lutning.

  En del av månens förfader försvann in i jordens inre medan en del tillsammans med en ”chunk” av jorden kastades ut i rymden och blev (så småningom) det som i dag är månen.

  Det är ganska sannolikt att vädret det året var ganska tråkigt, det är 100 säkert att det var varmare än 1969-1998 även om IRI inte verkar ha någon statistik för det året.

  http://io9.com/the-incredibly-violent-history-of-earths-moon-1098565110

 • Tycker det är viktigt att veta hur prognoserna stämt förut när man tar ställning till en ny prognos! Vad har IRI för träffsäkerhet tidigare? Vad trodde de om årets sommar?

  Martin: Du kan kolla alla deras prognoser genom drop-down menyerna. Välj tex ”April” och ”2013” under ”Forecast issue date”.
  Då ser du att deras temperaturprognos för maj-juli var ”nära normal” för stora delar av Sverige, med en liten övervikt för ”varmare” i norra Norrland.

 • Tack så mycket väldigt glad för detta.

  Mina gissningar om en ännu en lågtryckssommar med mest bara regn och blåst visade sig vara helt felaktigt och jag är bara glad för det också.

  Den här sommaren har varit helt OK och jag är nöjd.

  Och sen verkar den ju inte helt slut än heller…. 🙂 🙂 🙂

 • Hej Martin tror att denna höst blir rekord varm.O vintern blir riktig mild.Martin om du får spekulera lite om hur du tror att hösten o vintern blir utan o titta på prognåser slulle vara kul

 • Hej Martin tenkte spekulera lite om vädert i höst o vinter hösten blir mycket mild .Bliren dyngs temp på 15 gradertill slutet på november vintern blir regnig o blåsig, o mild i södra o mellan sverige.Vist kan dek komma lite snö o vara någon minus någon dag eller så. Skulle vilja att martin spekulera lite hur du tror hösten o vintern blir utan att vara meterolog

 • Tror inte på denna prognos. Ser ut som varmt överallt. Det rimmar illa med utfallet dom sista åren.

 • Det är 95 % sannolikhet att det kommer att vara fortsatta stora skillnader mellan vad olika klimatmodeller förutspår och det verkliga utfallet avseende tempraturer m m.
  Enligt IRI-prognoserna vill man inte förutspå en viss temp, bara sannolikheter för att det blir varmare eller kallare.
  Jag är mycket skeptisk till nuvarande klimatmodellers förmåga att förutsäga klimatet.
  En närmare analys och jämförelse mellan modellers prognoser och verkligt utfall i temperaturdata (CRUTEM4) kan man läsa om här:
  http://bobtisdale.wordpress.com/2013/07/02/models-fail-scandinavian-land-surface-air-temperature-anomalies/

 • Hej Martin,

  Jag måste fråga vad som hänt med prognoserna. Nu i sommar har jag gjort 5 saker, och ingen gång har prognosen som varit längre än tre dygn stämt. Senast var det cykelvasan och andra gången vecka 30 i Härjedalen. Då kom värmen Båda gångerna träffade yr (som jag för övrigt inte är någon fan av) rätt, men klart.se var helt ute och cyklade när det gäller nederbörden. Har yr bättre underlag för fjällen/gränslandet, eller vad tror du det beror på.

  Hoppas veckans sol prognos stämme…

 • hoppas att det innebär att man kan cykla till jobbet ända till december då
  utan risk för vare sig snö eller ishalka

 • Det är nog ingen som kan säga med 100% säkerhet hur klimatförändringarna slår .Men en sak är säkert klimatet har förändeats

 • Solsken och 23 grader varmt idag i skuggan här nere i Blekinge! Pust!
  Man kan undra när sommaren tar slut?

 • Hehe läste aftonbladet sommaren stannar tills oktober härlikt o kunna bada i havet tills oktober o efter det står i aftonbladet så måste det ju vara sant för dom får ju sitt väddr frånklart.se eller hur martin

 • Det är faktiskt tråkigt när vissa inte vill förstå innebörden av ökning av genomsnittstemperaturerna och dess konsekvenser för vår (nära) framtid. Istället önskar de sig ihärdigt allt mildare temperaturer året runt. Förresten att elkostnader stiger särskilt under hårda vintermånader är främst att tillskriva de giriga företagen som endast tänker på sina skyhöga vinster och inte på sitt ansvarstagande gentemot samhället som de ”lever på”. Ja, ja det ska bli bara allt varmare, så lever vi snart i paradiset… Jo, då räcker det kanske bara med fikonlöv istället för klädesplagg – oj, vilken sparpotential!

 • Japp! Tänk Tage Danielsson!

  Framöver kommer det att bli varmare och varmare. Årstidsskillnad kommer det att vara fortfarande, men den kommer att gälla antalet plusgrader. Vinterhalvåret kommer att ha jämförelsevis kallara nätter än vi har nu. Dvs det blir större svängningar i dygnstemperaturen. Hela Sverige kommer att få ökad nederbörd, men i vissa områden, såsom sydöstra Götaland, kommer regnet i framtiden med längre mellanrum. Stora mängder blir det i stället vid dessa tillfällen.

  Vi människor skulle teoretiskt kunna ändra inställning och beteende, och på så sätt bromsa och vända vad vi har ställt till med. Men jag tvivlar. Uttrycket ”man vet vad man har men inte vad man får” tänker jag på. Tyvärr vet de flesta inte ens vad vi har eller ens har haft.

  Man söker intelligent liv i universum. Samtidigt planeras för bosättning på grannplaneter, eftersom vi har varit så dumma och klantiga att vi förstört vår egen. Du och jag har egentligen inte gjort nånting positivt för vår omgivning.

 • Vart har Martin tagit vägen han brukar ju komentera lite här

  Maritn: Har haft en hel del att stå i. Återkommer. 🙂

 • Men nej, jag orkar inte mer ”Sverige värme” (vill ha det torrt och skönt som i L.A. om det skall vara varmt).
  Vill ha min kalla och sköna höst ju… så hur varmt tror du att det blir fram till Oktober? Bosatt i Skåne och vill inget hellre just nu än att ha lite mer moln, kanske lite regn och svalare temperaturer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *