Lågtrycket fylls ut

Av Martin Hedberg

Det lågtryck som ställt till med problem främst under fredag håller nu på att fyllas ut. I samband med det så avtar vindarna. Men fortfarande är/blir det en blåsig dag längs med Västkusten och fortfarande driver det om kring moln och en del av dessa snöar/regnar det.

I morgon söndag ger en högtrycksrygg rätt okay väder.

På tisdag kväll kommer nästa oväder.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

24 CommentsLeave a comment

 • Ja man kan börja fråga sig om vi får någon vinter här på västkusten i år det påminner om hur vi haft det de sista tjugo åren med blåst och regn med
  undantag av de två sista vintrarna

 • hej undrar om det blir någon vinter i södra sverige över huvetaget tror att det kommer o vara höst hela så kallade vintern sedan en tidig vår i marsmvh Kurt

 • Enligt prognoser och webbkamera faller just nu blötsnö och snöblandat regn ända ned i nordligaste Skåne. Kommer det att regna bort?

 • Hej har en fråga till våran metriolog det har skrivit i tidningarna att nu kommer kylan men det kommer ingen det är ju bättre o säga att det inte blir någon vinter i år i södra sverige eller nästa år häller kommer nog inte o ha kyla o snö här på 10 år mvh dan

 • Hej !!
  Jag undrar om jag kan få ett intyg av er !!
  Köpte nya glasögon nu i veckan ,Enligt er är det full sol i oderljunga just nu ,men genom mina nya glasögon är det fullständigt molnigt”tjockt”” o snöar från o till,eftersom mina glasögon tydligen ändrar vädret så totalt mot ert.. måste jag nog få nya ,därför, kan ni skriva ett intyg på att det är fel på mina glasögon..
  tack på förhand ..
  MVH
  Gunnar Bohman

 • Blir nog många platser längs väst, syd och ostkusten som går från höst till vår. Dvs den meteorologiska vintern uteblir. Men däremot extremt mycket snö i norra norrland. Kan tänka mig att vintern 2011-2012 summeras med många värme,nederbördsrekord och oanvända snöslungor på blocket.

 • När Gudrun och Per drog över oss, och som efterföljdes av en sommartromb så kändes det som om helvetes portar hade öppnat sig. Nu känns det som om de bara stod på glänt då, sanlöst deprimerande väder. Har hyvlat av farstudörren varje år pga av att den har svält mer för varje vinter. Normalt sett så borde den avstanna pga vintertorka. Dörren är 75 år och något liknande har inte behövs tidigare. Numera måste man ha våtdräkt för att ta ut resp. in djuren till hagarna. Högtryck, när kommer det?

 • Tror Du att det blir milt till 4:e advent?

  SMHI och SVT envisas hela tiden med snöfall i sina prognoser, men när den förstnämnda anger ”Snöoväder i slutet av veckan”, anger de ”Med inslag av regn i söder”. Så sade de om det senaste ovädret, men det blev nästan enbart regn i söder.

 • Vet inte om jag har fel, men på prognoskartorna syns ovanligt många ocklusionsfronter. Senast var det en stormen i förrgår och igår, då en varmfront från Norska havet ockluderade med en kallfront från Holland, varför regnet blev så kraftigt över västra Götaland. Även på måndag-tisdag verkar det vara ockluderande fronter, som ger regn i södra Svealand och Götaland, samt snö norr därom.

  Om jag tar rätt är det så att vinterkylan i norr gör allt för att ta över, medan mildluften i söder gör detsamma. Detta gynnar uppkomsten av oväder. Det är bara det, att lågtryckens banor är mycket sydliga, vilket gör att temperaturen blir lägre än vad den kunde varit i söder, samt att det vräker ned snö i norr. Finns det någon chans, att lågtrycken åter styrs på nordliga banor, och att vi från Dalälven och söderut får stabilt milt väder med ca 5 plusgrader, svaga SV-vindar, moln, duggregn av och till och tämligen odramatiskt?

 • Hej Martin!

  Jag bor i Örkelljunga i norra Skåne.

  Det är några märkliga punkter jag märkt i prognosen för min hemort. För dagarna måndag, tisdag och fredag står det milda kvällar/nätter och morgnar, men sedan allt sjunkande temperatur fram på dagen. Så här ser det ut detaljerat, enligt YR:s senaste prognos:

  Måndag: Natt 2-3 plusgrader, Morgon 1-2 plusgrader, Dag 1 plusgrad, Kväll 2-3 plusgrader:

  Tisdag: Natt 3 plusgrader, morgon 2-3 plusgrader, dag 1 plugrad, kväll 2 plusgrader:

  Fredag: Natt 2-3 plusgrader, morgon 2-3 plusgrader, dag 1 plusgrad, kväll 2-3 plusgrader:

  Detta är väl inte troligt?

 • Kommer det ingen vinter nu i Dec så kan det lika gärna vara.
  Men ni ska se att vintern kommer antagligen i Feb,Mars, när man vill ha vår..allt för att djävlas.

 • Du skriver oftast klart, Martin, såklart eftersom webbsidan heter KLART 🙂
  Men vad betyder ”lågtrycket fylls ut”?
  Att något kan ”fyllas ut” är nytt begrepp för mig.

  Martin: Med lufttrycket avser man tyngden av luften, dividerat med ytan, ovanför den plats man är på. Lufttrycket mäts i Pascal (Pa). En Pascal är det samma som en Newton/kvadratmeter. För att få lite mer praktiska siffervärden använder man sig av hektopascal, hPa (1 hPa ≡ 100 Pa).

  Lufttrycket illustreras med ”isobarer”, dvs linjer som binder samman platser med samma lufttryck. Dessa kan jämföras med höjdkurvor på en karta.

  Normalt lufttryck är 1013 hPa. När lufttrycket är under 1013 (i praktiken under ca 1005 hPa) säger man att det är lågtryck. Det betyder alltså att det finns färre molekyler än normalt ovanför den plats man mäter trycket på.

  Nu kommer vi till pudelns kärna: När man säger att ”lågtrycket fylls ut”, avseenden att lufttrycket stiger från lågt till något högre, så menar man att det tillförs luft till luftpelaren där det nyss var lågtryck. Man skulle kunna se det som en metafor på att jord rinner ner i en grop i terrängen (dalar/gropar fylls ut). Men man kan även se det konkret som att luft tvingas att strömma in till den plats där lufttrycket är lägre än vad det är på omgivande platser. Lågtrycket fylls ut.

  Notera även uttrycket ”lågtrycket fördjupas”. Sättet att uttrycka förändringen ligger i linje med vad som beskrivits ovan.

 • Håller med Daniel!

  På foreca.se skriver de för min hemort Markaryd, att det tisdag och fredag blir 2-4 plusgrader och regn allmänt, men mitt på dagen 1 grad och blötsnö.

  Varför står det så, Martin? Det bör väl vara milt hela dagen?

  Martin: Oftast är temperaturerna något högre på dagen än på natten, som kallast brukar det vara någon timme efter solens uppgång (ja, efter). Men det måste inte vara så varje dag. Tex i situationer där vinden vrider under dagen så att det strömmar in från en annan riktning eller om en kallfront passerar så kan det mycket väl vara kallare på dagen än på natten. Men jag håller med, det känns lite annorlunda.

 • Kan vi i Sverige, på en lokal skala, påverkas av vädret över USA, Kanada och inre Asien?

  Martin: Jag är inte riktigt säker på att jag förstår din fråga, men jag kan säga att allt väder händer samman.

 • hej martin kommer john pohlman tillbaka i framtiden till klart.se? mvh simon

  Martin: John har det bra. Det är möjligt att han kommer att gästspela här på Klart någon gång.

 • Finns det inga hopp för en kall vinter för Stockholm likt 2009/2010 vintern ungefär? För eran prognos verkar visa milda temperaturer fram till julafton tydligen. Vad ska man göra om man verkligen hatar milda vintrar och vill ha iskall vinter? Ska man inte ha höga förväntningar under den här vintern eller? Varför är vintern mild till skillnad från de senaste två?

  Martin: De två senaste vintrarna var undantag, både om man ser de globala situationen och om man ser beaktar hur vintrarna varit de senaste 30 åren.

  Hoppas kan man ju alltid, men ha inte för stora förhoppningar om en vit jul i södra Sverige.

 • Hej Martin!
  Din kommentar angående utfyllnad av lågtryck föranleder en liten bagatellfråga. Varför använder man sig av hektopascal, och inte kilopascal? I de flesta andra sammanhang ska ju företrädesvis kilo, mega, giga, tera etc användas. Hekto används ju bara undatagsvis och då företrädesvis med mätetal under tusen. Man köper ju inte 1013 hg potatis eller har en eleffekt på 1013 hW(hektowatt fy). Har det möjligen att göra med att man får samma mätetal om man använder millibar, som ju också används för att ange lufttryck?

  Martin: På första frågan svara jag Håller med, och på den andra Ja.

 • Vad jag menade är att om det är en serie av lågtryck mellan USA och Island, eller högtrycksryggar från inre Asien till Barnets hav, kan detta bara sådär påverka Sveriges väder?

 • Hej Martin. Om den meteorologiska vintern inte skulle inträffa, när övergår då hösten till vår?

  Martin: Tack för bra fråga. Jag låter nästa blogg handla om det.

 • Gillar också Johnnys fråga. …Det är ju 17 att metereologerna inte kan ge oss det väder alla vill ha! 😉

  Både goda och tråkiga nyheter från Sydafrika. Gott är ju att alla var med i Durban. Än bättre är att de enats om någonting, en plan.
  Tråkigare är att planen i nuvarande skick bara förlänger dödsplågorna. Tråkigast tycker jag dock är, att vissa länder av inrikespolitiska skäl tycker det bästa vore om dödsplågan blev kort.

 • Varför ”ljuger” du hela tiden om att det ska bli kallare om 8-10 dagar, men sedan när dagen kommer så är det lika milt. 7e gången nu på 1,5 månad. Är det fel på prognosmodellerna eller inkompetens från er. Såg idag med att igår sa du(!) att det skulle vara -5-10 eller lägre för småland den 21e dec. Men idag är det närmare noll på prognoskartan. Den 13e hade du ritat in -5-10 för 8 dagar sedan. Skärpning! Morgonshälsning! /Stefan

 • En vidare fråga på Johnnys inlägg. Har det inträffat att vintern uteblivit helt i södra sverige? Isåfall när?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *