Det blir snabbt ljusare

Av Martin Hedberg

I går var det klart väder på många platser och även idag söndag blir det klart på många platser.

Förvisso kommer det att bildas en del moln och under sena eftermiddagen, det snöar lite i Norrbotten och kvällen driver det in moln och en del snöblandat regn över Västkusten. Men på det hela taget är det en passa-på-att-vara-ute dag.

Det är inte blåsigt, temperaturen håller sig mellan 5 och 10 minusgrader och det är märkbart ljusare än var det var förra veckan.

Det går fort nu, bara sedan förra helgen så har dagarna blivit mellan en halvtimme (i sydligaste Sverige) och en timme (nordligaste Sverige) längre.

Dag för dag blir det nu allt ljusare. Eller egentligen skall jag säga att dagarna blir längre och solen står allt högre på himlen. Men inte nog med det, dagarna blir det även med allt större steg.

Detta fortsätter fram till den 20 mars kl 12.02. Då inträffar vårdagjämningen.

Efter vårdagjämningen blir dagarna fortsatt allt längre, men skillnaden från en dag till en annan krymper istället för att växa.

Det märks tydligt att det blir ljust allt tidigare om morgonen. Det är fortfarande vinter och snö i Norrland, Svealand och i alla fall en bit av Götaland (de östra landskapen). Snön och ljuset hjälper till att förstärka känslan av att vi är på väg mot vårvintern, en riktigt trevlig årstid.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

 • Hej.Läste i DN om klimat forskaren Lennart Bengtsson.Han slogfast att människan påverkade klimatet,men att det inte verkade vara särskilt dramatiskt.Har ni någon kommentar?

 • Härligt att gå mot ljusare tider. Hur tror du Martin sommaren kommer att bli med magkänslan samr vetenskap ?? 🙂

  Mvh
  Fredde

 • Från vintersolståndet till i början av februari så är det främst på eftermiddagen som det blivit mycket ljusare (här i södra Sverige, i norra vet jag inte om det är samma sak), och från nu till vårdagjämningen så är det istället på morgonen som förändringen är som störst.
  Intressant! Solen tar ”igen” det den missat på morgonen.

 • Till Anders Karlsson mfl

  http://www.katterno.fi/var-kundtidning/

  eller för dem som föredrar finska

  http://www.katterno.fi/asiakaslehtemme/

  kommer på onsdag en ganska öppenhjärtig intervju med Lennart Bengtsson i klimatfrågan.

  Bla. säger han ”att rädslan för ett ändrat klimat har kanske för dagens sekulära människor fyllt det tomrum som religionen lämnat efter sig”.

  Martin: Lennart Bengtsson säger en del uppfriskande saker och framför allt det vi alla vill höra: ”När det gäller klimatet finns det nästan inget att oroa sig för. Och han lägger till argument som ”i alla fall inte i Sverige för här har vi landhöjning”.

 • Som jag förstår det så växer dagarna som långsammast kring vårdagjämningen för Kirunas del och som fortast i Kiruna i början av januari och slutet av maj…..så det verkar ju stämma rätt dåligt norr om Polcirkelen…

 • ”ja ljusare och hoppas förkylningarna ger sig så att jag gå ut och njuta av ljuset som jag så väl behöver”
  mvh
  sörmland

 • Martin,

  I din kommentar till artikeln om Lennart Bengtsson som Anders Persson refererar till gör du samma sak som du tidigare kritiserat journalister för. Med lite lösryckta citat föröker du förlöjliga hans åsikt i reportaget. Det han säger om landhöjningen är att den i Sverige överstiger den prognostiserade havshöjningen med flera mm/år och att det då verkar löjligt att lägga tid och pengar på att skydda Sverige från kommande höjning av havsnivån.
  I övrigt så säger väl Lennart Bengtsson i princip samma sak som du fört fram i din blogg. Det finns en klimatförändring som människan påverkar men exakt hur stor den är och vad de exakta konsekvenserna är råder det fortfarande osäkerhet om.

  Martin: Tänkte göra en längre diskussion kring de olika sakerna Lennart tar upp, men det får vänta lite.

  Håller med om att jag plockar ett påstående ur artikeln med honom. Tänkte prova hur det var att göra det också någon gång 😉

  Men helt tokigt är inte mitt val: Landhöjningen gäller Norrland, inte södra Sverige. Och vad hjälp är det för övriga världen att tex Höga kusten reser sig ur vattnet?

 • Vi kanske skiter i resten av världen? Och varför skall vi hålla tillbaka när många andra inte gör ett dugg?

  Martin: Det kan man ju tycka. Och kanske även konstatera att många andra inte håller tillbaka om vi inte gör ett dugg (?) 😉

 • Vad är det för fel på folk!!!! Gaggar om växthuseffekt när det varit århundradets vintrar de sista åren! Stick ut näsan och titta själva, men fler och fler har genomskådat denna klimathysteri tackolov! Iallafall utomlands men vi svenskar är ju tröga så det tar väl ett tag innan poletten ramlat ner!

  Martin: Läs Lennart Bengtssons artikel en gång till.

 • @Hans:

  Så du menar att bara för att vintrarna 09/10 respektive 10/11 var kallast sedan 1980-talet, står en istid automatisk för dörren?
  Förövrigt var fjolårets vinter, 11/12, sammantaget mild, och innevarande vinter kan inte ens räknas som en av de tio kallaste i Sveriges historia

 • @ Daniel/ så du menar att bara för att vintern 11/12 var mild så har vi växthuseffekt? Oberoende forskare har kommit fram till samma sak: Vi är inne i en ny liten istid och det kan du kolla själv om intresse och viljan finnes! Växthuseffekten är till för att mjölka folk på pengar, skatter, pålagor och avgifter. PS Isarna på polerna är förövrigt rekordtjocka men inte ett ord i vanliga media om detta! DS.

  Martin: Ursäkta att jag lägger mig i, men det vore fint om du även presenterade vetenskapliga referenser till dina besked.

 • Tror inte det hjälper men,, läs artiklarna i nevsmill, Climate research unit, Peter wintoft,Pulkovoobservatioret i st petersburg, Wibjör karlen mmm. Skulle kunna referera till länkar i all oändlighet men tror knappast det hjälper er ur denna växthuseffektssekt! Öppna sinnet och kanske bit i det sura äpplet och inse att ni kanske har fel, men det får framtiden utvisa! Men med fakta så har hela europa och ryssland haft kallt, snö på cypern! Ge er nu och vänta och se vad som händer istället för att förmedla osanningar då forskarna inte är ense!!

 • Förlåt jag skriver igen, men… ni metrologer har svårt att spå rätt en vecka fram i tiden, men spå och tro 40 år framåt tror ni att ni kan då är ni plötsligt ”tvärsäkra”! Dåligt med den trovärdigheten tyvärr! Mvh Hans

  Martin: Det är skillnad på väder och klimat.

  Jag ger ett exempel: Jag påstår att det kommer att vara varmare i juni än i februari. Men du litar inte på det med argumentet jag inte kan säga vad temperaturen skall vara nästa vecka.

  När det gäller sommartemperaturerna så tror jag dock att du själv känner dig övertygad om att det kommer att vara varmare på midsommar än det är just nu. Detta baserat mest på din erfarenhet.

  Och jag känner mig säker på att jordens medeltemperaturen kommer att vara högre om 40 år än den är idag. Detta baserat på att jag till 99,9% är övertygad om att halten växthusgaser kommer att vara högre då än de är idag. Just denna prognos (mer växthusgaser) gör jag genom att observera att a) växthusgaser frigörs när vi förbränner fossilt kol -vilket vi troligen kommer att göra ett tag till, och b) de frigörs även från naturen självt i samband med att temperaturen stiger.

 • @Hans:

  Jag vill bara påpeka att påståendet om att BÄGGE polernas isar skulle vara rekordtjocka är felaktigt. På Arktis är havsisens utbredning osedvanligt liten, och ökad mängd med landis på Antarktis har sin grund i ett mildare klimat, då det antarktiska klimatet förut var alltför kallt för att nederbörd skulle förekomma i någon större utsträckning. Det förhåller sig nämligen så att varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft, vilket har blivit ett faktum de senaste tio åren, då nederbördsmängderna i takt med temperaturstegringen har ökat, och eftersom att praktiskt taget all nederbörd över Antarktis kommer som snö, har detta på vissa delar av kontinenten lett till ett växande istäcke. Samtidigt har utmed de antarktiska kusterna nya värmerekord satts de sista åren. Det skulle förresten vara intressant att läsa artiklar om den påstådda ”globala fördunklingen” via länkar till dessa forskares nyhetsforum.

 • P.S.

  Angående Hans kommentar om den europeiska kylan vill jag bara påpeka att Ryssland så gott som varje vinter har snö och kyla, även vintrar då regnet strilar ned här, vilket beror på att det ryska klimatet är av kylig, kontinental karaktär. Vad snön på Cypern beträffar håller jag med om att det är ovanligt, men uppenbarligen har naturen ordnat det så att detta förekommer någon enstaka gång då och då.