Först regn sedan kraftiga vindar

Av Martin Hedberg

Idag är det många som vaknar upp till ljudet av regn som droppar på fönsterbleck. Inte riktigt vad man brukar förknippa med januari. Inte heller rimmar det med vad vi vant oss vid tidigare i vinter när det varit både kallt och massor av snö.

Men regnet drar ganska snabbt förbi. Tögraderna stannar i och för sig lite längre, men redan natten till fredag kommer återgången till vintertemperaturer.

Det som sker idag onsdag är att ett Götaland och Svealand får regn av och till under dagen. I Dalarna kommer det som blötsnö. Det mest intensiva har redan passerat Götaland och drar bort från Svealand under förmiddagen. Under eftermiddagen får Skåne, Blekinge och Kalmar län en ny omgång med regn, medan det i övrigt mest blir spridda skurar.

I Norrland är det kallt nog för att nederbörden till största delen skall falla ut som snö. Dock blir det blötnsö i Gästrikland och Hälsingland.

Det blir plusgrader i Götaland, Svealand och en bit i södra Norrland.

Det blir lite blåsigt idag, men inte alls lika blåsigt som komma skall. Under natten till torsdagen och under torsdag morgon-förmiddag så drar kraftiga vindar in över Västra Götaland. i kustbandet möjligen med stormstyrka i byarna. Det renderar en klass-2 varning.

SMHI har även utfärdat en klass-2 varning för högt vattenstånd i Skagerack och Kattegatt. Vindarna pressar på vattenmassor så att kustbandet väntas få 110-130 cm över normal vattennivå.

I samband med detta (regn, blötsnö, vindar och vattennivå) måste man givetvis räkna med störningar i samhällsfunktioner. VI kan tänka oss att det blir stora vattensamlingar, blir halt/moddigt, blåser omkull träd, blir avbrott i tele- och elförsörjning, översvämningar mm. Samt att det blir störningar/avbrott i trafiken, såväl för bilar som för flyg, tåg och färjor. Ta höjd för det.

Natten till fredag kommer nästa omslag i vädret: Då blir det kallt igen. Temperaturen sjunker med 5-10 grader. Det kan komma att spela en stor roll i Götaland och Svealand som i och med det åter får minusgrader. Det vatten som inte runnit undan kommer då att frysa till is.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Men det ser ut som att det tillfälligt i början av nästa vecka blir plusgrader i södra Sverige. Alltså är inte minusgraderna definitivt tillbaka på fredag.

 • tycker martin kan sia om långtidsprognos som han gjorde förut..var alltid nånting och hoppas på..

 • När kommer snön? Kyla finns, mina längdskidor bara längtar efter att få åka .. När det väl blir nederbörd är det regn. Inte ens vinterlandskapet Värmland får snö längre.

  Martin: Hej Jonas. Det ser nederbördsfattigt ut för Värmlands del. Förhöjd sannolikhet för ett par centimeter snö under söndag till tisdag dock.

 • ”Idag är det många som vaknar upp till ljudet av regn som droppar på fönsterbleck. Inte riktigt vad man brukar förknippa med januari.” Hahahahahaaa!, så detta är som ett bevis för dig Martin om ’global uppvärmning’. Att jag överhuvudtaget tagit mig tid att kommentera dina skräpartiklar skrämmer mig! Bye, ’Chicken Little Martin’. Repent!

  Martin: Jag har uppenbarligen kanske en unik förmåga att se saker som de är: Det var januari och det regnade.

  Jag visade också i artikeln att jag kan berätta vad som komma skall: Februari och minusgrader.

  Artikeln handlade om VÄDER, inte klimat. Väder är det som sker utanför ditt fönster, sekund för sekund. Klimat är den sammanlagda bilden av vädret.

  Väder: Tänk ”snöfall”
  Klimat: Tänk ”vinter”

  Förutom lite onödigt hårda ord, så förefaller din kommentar mest tyda på att ”förnekarna” börjar få riktigt ont om argument.

 • Men snälla Perdavid, även om man inte håller med om allt som någon annan tycker, jag själv är tveksam till mycket som hävdas vad gäller ”koldioxid och global uppvärmning”, det gäller ändå att hålla en vänlig ton utan hån i kommentarerna!

 • Angående Perdavids kommentar ovan så tror jag det är dags vi sätter en åldersgräns i kommentarsfälten. Perdavid verkar ju vara runt fem-sex år, så sju år vore kanske en rimlig åldersgräns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *