Nytt väderuttryck?

Hörde häromdagen på stan ett för mig nytt uttryck för att beskriva vädret.

Det var en man som gick och pratade i sin mobil och sade: Det är halvsoligt! Den dagen var hela himlen täckt av höga tunna moln. Solen lyste igenom molnen och kastade svaga skuggor. Det var alltså rätt soligt men det var inte klart.

Den meteorologiska termen för att beskriva den här typen brukar vara halvklart eller omkring halvklart. Men frågan är om inte halvsoligt är ett bättre och mera adekvat uttryck. Det är ju soligt men egentligen bara till hälften.

Omkring halvklart kan man då istället använda enbart när till exempel bara ungefär halva himlen är täckt av moln.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Den vädertypen har jag alltid kallat soldis. När det inte är klarblå himmel, men där solen ändå lyser igenom tunna moln och det blir tydlig skugga på marken.

  Halvklart är ju när halva himmeln är molnig och halva är blå, 4/8-delar av varje.

  Problemet är att man kan använda halvklart osv. inte bara om himmelsyta utan även om tid. Säg att halva himmeln är täckt av moln när man ligger på stranden och solar, andra halvan av himmeln är klarblå. Om jag ligger på stranden i en timme och solen lyser 45 minuter och det är molnigt i 15 min säger jag att det är mest sol, detta även om himmeln är gråare än blå, blir mer som soltimmar på något sätt.

 • I östergötland pratar man om att det ”Scholar å”, dvs klarnar på.
  Eller att det är ”Scholigt”, dvs mulet.

 • Hej,
  Hos oss i Nederländerna det det kallas för slöjamoln.
  Mvh.
  Rob

 • Halvklart kan användas dygnet runt men halvsoligt är det bara några timmar, åtminstone på vintern. Därför kanske bättre för meterologer, men vi vanliga kan ju säga halvsoligt, ändå ett träffande uttryck.

 • Hej John och alla andra.

  Halvsoligt var ett logiskt och beskrivande uttryck tycker jag. Det borde absolut läggas till de gällande meteorologiska termerna!
  Ha det gott i vårsverige 🙂

 • Halvsoligt

  Hihi, det var ett väldigt positivt uttryck som jag kommer att ta efter nu. 🙂

  Tack för en fin sida!

 • Hejsan!
  För några år sen var det en meteorolog på radio Kristianstad som pratade om ”blandad molnighet”. Då tyckte programledaren att vi skulle sluta prata om blandad molnighet och istället säga ”blandad solighet”.
  Det uttrycket använder jag så mycket jag kan på sommaren, det låter mycket roligare!

  Martin säger: Kreativt, men jag håller på kollegan: Det finns många moln, men bara en sol: Är det något som är blandat så är det molnigheten 🙂

 • Hej,

  Halvmolnigt eller halvmulet betyder att 4/8 av himlen är täckt med moln.

  Halvsoligt är är ett fint uttryck som skulle kanske lyftas upp till en ”standard”.

  Hälsar en ”Gammal vädersoldat” F12