10 000 döda efter tyfonen i Leyte

(TT)

Tidiga beräkningar visar att omkring 10 000 människor i provinsen Leyte i Filippinerna dödats i supertyfonen, uppger en polischef.

Mellan 70 och 80 procent av området i Leyte där tyfonen Haiyan drog fram har förstörts. Tyfonen svepte bort hela kustsamhällen och raserade tätbebyggda städer på sin väg över provinsen. Röda Korset kommenterar inte medieuppgifter om dödstal utan avvaktar tills det finns officiellt bekräftade siffror.

På ön Samar i Filippinerna, som tillsammans med Leyte, drabbades hårdast av supertyfonen uppges minst 300 människor hittats döda. Nästan 2 000 saknas, uppgav lokala myndigheter på söndagen. De 300 döda fanns i den lilla staden Basey. Människor saknades både i Basey och i andra städer på ön.

På söndagsmorgonen svensk tid var Haiyan på väg in över Vietnam, men i försvagat skick.

Erik Billgren bor på centrala Vietnams östkust där han är chef för en turistanläggning vid havet strax utanför storstaden Danang. Enligt tidigare prognoser skulle tyfonen Haiyan slå till där under natten och morgonen, men ovädret vreds norrut och Danang påverkades bara måttligt. Billgren som bott länge i Vietnam gissar dock att faran mer eller mindre är över i centrala Vietnam.

Omkring 300 svenskar bor i Vietnam och cirka 200 beräknas vara där som turister.

Ambassaden har lagt ut varningar både på sin hemsida på nätet och på Facebooksidan. Haiyan är det tredje tropiska ovädret som drabbar Vietnam i höst och myndigheterna är väl förberedda. 100 000-tals människor i kustområdena har evakuerats till högre mark och inkvarterats i skolor och offentliga byggnader.

Röda Korset avser nu att öppna de stora lagren i Kuala Lumpur inom de närmaste dagarna när logistiken kan fås att fungera genom att flygfält i Filippinerna öppnar. Andreas von Weissenberg säger att Sverige och EU nu kan stödja Röda Korset i den pågående operationen.

TT: Vad behövs mest i det här akuta skedet?

TT: Känner du dig lättad för egen del?

 Vi hade ett möte i går kväll med guvernören och andra tjänstemän. Guvernören sade att baserat på deras uppskattningar har 10 000 människor dött, sade polischefen Elmer Soria natten till söndagen svensk tid.

 Det vi kan säga utan tvekan är att skadorna är massiva. Det är frågan om en verklig megakatstrof, säger Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen i den filippinska huvudstaden Manila, till TT.

 Vårt fokus är helt på att hjälpa dem som överlevt. Siffrorna är mera de filippinska myndigheternas uppgift, säger von Weissenberg.

 Just nu pågår livräddande verksamhet, search and rescue, första hjälpen och Röda Korsets frivilliga gör vad de kan för att hjälpa och rädda liv, förklarar von Weissenberg.

 Sedan kommer mat, vatten och tak över huvudet. Vi räknar med att 100 000-tals hus har förstörts. Behovet av tält och presenningar kommer att vara enormt.

 Den här tyfonen slog in över land med oförändrad styrka på fem eller sex ställen, och eftersom Filippinerna har cirka 7 000 öar blir hela operationen och logistiken svår. Vi måste arbeta i många olika områden i den centrala filippinska övärlden. Det kommer att bli tufft, säger han.

 Vi hade ganska rejäla vindar i natt, men inte orkanstyrka och regnet öser ner. Det kommer inte att bli en katastrof i den här regionen, men det är möjligt att det blir problem längre norrut, berättar Billgren.

 Folk flyttas till skolor och liknande, hus med skydd av sandsäckar och liknande. Men för vår del svängde tyfonen lyckligtvis i sista minuten och tog vägen norrut längs med kusten ute på havet. Den kan förstås ändra riktning, sådant vet man ju aldrig.

 Det är skador på egendom förstås, och kommer att bli fler skador i norr när tyfonen går in. Men tropiska stormar eller kategori 1-tyfoner inträffar här flera gånger om året, så det är inte så där jätteunikt. För vår del är det däremot redan över för den här gången; ovädret kan ju knappast vända helt och hållet. Däremot finns fortfarande risk för att den på eftermiddagen, lokal tid, kan drabba hårt längs kusten i norr och ända in i de västra delarna av norra Vietnam, konstaterar Billgren.

 Ja, extremt lättad! utbrister Erik Billgren.

 Det här var den största tyfonen vi någonsin sett komma emot oss. Hade den träffat oss med full styrka, hade det blivit förödande, säger han.

 De bofasta håller sig informerade och vi skickar mejl till dem. Då är vi mer oroliga för de svenskar som reser omkring här. De kan mycket väl befinna sig i områden som drabbas, säger Camilla Mellander på Sveriges ambassad i Hanoi.

 Inom några dagar kommer vi att gå ut globalt med siffror på hur stor operationen kommer att vara. Det kan behövas 10-tals miljoner, kanske 100-tals miljoner euro. Det visar sig när vi har exakt information om katastrofens omfattning.

 Materiel måste Röda Korset, FN och andra flyga in. Lagren här är relativt små, eftersom det varit många mindre katastrofer och operationer de senaste tre månaderna. Det har varit konflikt nere i södra Mindanao och flera tyfoner har slagit in över norra Filippinerna. Därför hade våra beredskapslager inte hunnits byggas upp till en normal nivå när den här tyfonen slog till.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • En rejäl storm, om de bara kunde dela med sig lite. Låter lite okänsligt men jag älskar när blåser. Tyvärr är det nästan jämt nära på vindstilla här i Dalarna. USA hade inte så blåsigt i år heller, knappt en enda orkan gick i land trots prognosen om ”fler orkaner än vanligt”.

 • Till Benjamin, här en rekommendation: åk till Leyte och se med egna ögon på det eländet, jag undrar om du kommer att älska storm/orkan lika mycket som innan

 • Om man åker till Leyte så slutar man förhoppningsvis att ” gnälla” över dåligt väder i Sverige ” ! Jaa, arma människor i det här området ! Det här är inte den enda tyfonen dom råkat ut för ! Men upplevelsen är ju just nu ! Och dessa länder som Japan t.ex. kommer alltid igen till nästa omgång av förskräckligheter !

 • Fruktansvärda bilder och reportage! Förlusterna och saknaden kan vi nog inte ri… Jo, de som drabbades av tsunamin för några år sedan förstår väl. Människor kommer väl aldrig att våga bo där på Leyte mer?

 • Två frågor Martin;Samtidigt med naturligt fokus på hjälpinsatser, givetvis, torde meteorologer nu jobba på analys av denna monsterorkan.
  1.Saffir-Simpson orkanskala är väl i princip indelad i nivåer på 10 m/s, kategori 1 33-42, 2 43-50, osv. Kategori 5 (Gud hjälpe oss.) > 70 m/s. Skulle enligt samma princip vara 70 -80m/s ca. Haiyan verkar ha nåt upp i närmare 90 m/s. Med tanke på stigande vattentemperaturer i havet, magasinerat, torde dessa extremer bli vanligare. Bör inte en ”kategori 6” införas?
  2. Var det främst stormens snabba rörelse, ca 40 km/h, som var orsak till stormfloden? Invånarna här är vana tyfoner, över 20 st i år redan (!)men stormfloden verkar ha överraskat.

 • TV visade i går hur tyfonen rörde sig med tilltagande styrka mot ö-riket. Över land
  var styrkan maximal.Varför inte före eller efter
  landpassage? Är det slumpmässigt?

  Martin: Om det hade varit varmt hav istället för land/öar (Filippinerna) så hade den accelererat ytterligare. Maximat uppnåddes därför när den kom in över Filippinerna.

 • torun, det är bara tragiskt. Det som verkligen hade gjort skillnad på utgången av COP 19, vore om Haiyan hade fått landkänning utanför New York.

 • Så cyniskt verkar det vara..men det betyder inte man ska bli det själv.
  When trying tobeat monsters , be sure not to becomeone yourself är ju ett ganska bra ordspråk.

  Tids nog drabbas allt och alla.
  No doubt about it.

  Såg just en bra beskrivning av läget , om vår samtid och vår historia , Om vad som varit orsaker till tidigare missöden på planeten jorden.
  Kolla detta för en enkel överblick av vår historia.

  http://www.youtube.com/watch?v=HtHlsUDVVy0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *