Det har åskat i natt

Av Martin Hedberg

Det blåser, regnar och snöar. Det kommer att bli stora problem i trafiken såväl för tåg som flyg och vägtrafik. Givetvis kommer det att vara lite trist att promenera eller cykla. Man vill helt enkelt helst vara inne.

Under natten har det förekommit åska i Halland, Bohuslän, Dalsland, Värmland och Västergötland. Jag kanske inte behöver poängtera det, men det är inte så vanligt med åska i december. Uppenbarligen händer det ibland.

Det blåser och regnar/snöar. Väderöarna, Måseskär, Vinga och Nidingen har under kvällen och natten haft storm. I vindbyarna har det näst intill nått upp till orkanstyrka. Nederbördsområdet har under natten rört sig åt nordost, från Götaland till Svealand och södra Norrland.

Jag gillar grejer som håller men tänker då främst på prylar och verktyg. När det gäller texter och i synnerhet prognoser så brukar de vara färskvara och man brukar inte återanvända dem. Men hur som helst kan jag inte låta bli, den är ju inte äldre än tre dagar:

Fredag och lördag präglas av kraftig vind och nederbörd i större delen av landet. Från Dalarna och söderut kommer nederbörden troligen till övervägande del som regn. Norr om Dalarna som snö. Givetvis är det ingen skarp gräns mellan regn/snö och det kan även komma att variera under dagarna. …Det kan vara blötsnö även i Luleå vilket får anses som lite annorlunda vid den här tidpunkten på året.

Den som vill läsa resten kan kolla bloggen från i tisdags 😉

Själv skulle jag just i denna stund ha klivit på tåget från Stockholm till Nässjö. Men jag har jag ställt in den resan. Jag vet givetvis inte säkert om SJ får problem med just den resan, men jag vill vara säker på att komma hem i tid i kväll. Jag löser dagens möte med videokonferens istället.

/Martin

PS. När jag var på SVT så funderade jag på att göra en prognos genom att klippa ihop snuttar från gamla sändningar. Jag tänkte att man, med det stora urvalet av prognoser som gjorts, kunde sortera dem i delar, eller  sin helhet, och få till en korrekt prognos. 🙂 DS.

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Natten till torsdagen var det åskväder över Norra Östersjön som syntes från södra Åland ut över havet. Drog dock aldrig in över land.
  Just nu skitväder, Nyhamn söder om Mariehamn 22 m/sek. i medelvind och 27 i byarna samt regn och 4 grader. Barometern ennu inte lägre än 991 hPa?

 • Klockan 04.30 blixtrade det en enorm stor blixt som lyste upp rummet så klart som aldrig på dagen i solljus, därefter en knall som fick glasen i skåpen att skallra plus mina tänder. Sen kom hagelregn och putsade omilt fönstren. Sen var det slut, lika hastigt som det kom. Och nu, 09.00 bara blåser det kraftiga vindar. That´s it. Hej.

 • P.S. Åskan och det var i södra Malmö, Bunkeflostrand. Sorry, glömde nämna det i första inlägget. Hej.

 • Snöade kraftig igår kväll fram till inatt, avtog efter drygt 3½ timmars aktivitet. På morgonen började det töa, nu är det fullt ös med snö igen! Intressant väder det här!

 • Trevligt att läsa din väderblogg, Martin!Verkar som du älskar ditt jobb. Härligt

 • Vinteråskväder är luriga, de har få blixtar, men med en mycket högre genomsnittsströmstyrka än ”standardåskväder”. Dessutom: Tropopausens och därmed den övre molngränsens höjd är lägre och stark vindskuvning kan flytta åskmolnets städ i sidled, vilket gynnar ”positiva” blixtar som utgår från dess positiva laddning. Dessa blixtar är mycket kraftfulla!

 • Hej Martin – har en fråga: I rådande väderläge har vi enligt SVT’s vädersajt lågtryckcentrum precis väster om Vänern. VI har en varmfront som sträcker sig ca 270 grader runt lågtrycket och som dessutom verkar vara både sammanbunden och ej sammanbunden med lågtrycket. Självklart rör sig ju fronten när lågtrycket gör det men det ser lite konstigt ut… Det verkar ju vara korrekt återgivet på SVT’s vädersajt för sett från här i Västerås har vi lågtrycket fortfarande (kl 13.00) väster om oss och det borde fortfarande vara snö (istället för regn) men det är just nu +2 Celsius. Kan du förklara detta fenomen – är detta något som inträffat förr om åren också eller är luftmassornas fördelning kring lågtrycket också en produkt (konsekvens) av klimatförändringarna pga den globala uppvärmningen?

  Martin: Jag kan inte beskriva varför de utformat grafiken som de gjort. Men som bakgrund kan det vara bra att veta att vi i Sverige är dåliga på att illustrera ockluderade fronter. En ockluderad front är den delen av fronten där kallfronten hunnit ikapp varmfronten. De ockluderade fronterna kan se lite olika ut beroende på om den upphinnande (kall)luften är kallare eller varmare än kalluften framför varmfronten. En ockluderad front kan upplevas både som en varmfront och som en kallfront.

  Jag försökte använda den gängse färgen lila för att illustrera ockluderade fronter när jag var på SVT, men mina försök röstades lades ner (Nej vi röstade inte om såna saker. Någon talade om för mig att jag inte ensidigt kunde introducera grafik som var obekant för merparten av svenska folket. Mitt argument ”de kommer att förstå och lära sig” bet inte. 😉 )

  Jag förväntar mig ingen ny väderdynamik till följd av klimatförändringar, däremot att (samma gamla) väderfenomen uppträder vid nya tidpunkter, på nya platser eller i annan styrka och omfattning. Frekvenserna kan både öka och minska beroende på tid och plats.

 • Tack Totte och Martin att ni tar upp denna fråga. På väderkartorna i TV är färgerna på luftmassepilarna och utelämnandet av ocklusionssymbolen ofta mycket förvirrande!

 • Den sista tanken känner jag igen. Fast litet anpassad, så att man en dag fick se forna prognoser för en specifik dag, så att man kunde jämföra väderförändringarna.
  T ex 1 januari ett antal år.

 • Hej Martin!

  Tack för din förklaring. Jag tycker det är synd att du inte fick gehör för en utvecklad och förbättrad grafik. Jag tycker att SVT underskattar folks förmåga att ta till sig t ex ny grafik. Man ska förenkla så gott det går men inte så att t ex grafiken kan misstolkas. Jag är själv fysiker (Teknisk Fysik, LTH ,examen 1987) och vet vikten av att förenkla information så långt det är möjligt men bara till den gräns då det fortfarande är entydigt. Många problem inom vetenskapen idag handlar om att på ett så populärt sätt som möjligt förklara olika fenomen utan att förvränga fakta. Kan vi klara av det skulle vi kanske få in fler som vill jobba med naturvetenskap och teknik. NU blev det en diskussion lite utanför kilmat och väder men nogså viktig att belysa! Tycker att Martins blogg är alldeles utmärkt och det blir intressanta utläg och diskussioner, allt från det mest vardagliga till lite mera ingående!

 • 1998 när vi i gävle fick 1.5 meter snö under två dygn åskade det samtidigt som det var nära storm, otroligt krafigt snöfall ett riktigt inferno med andra ord

 • ÄR det onödigt att vara rädd för åska? Och tror du det kommer mer åska i December? Tacksam för svar!