Vindar i söder, halka i norr

Under natten har det varit blåsigt på många platser i södra Sverige. Den kraftigaste vinden har dock uppmätts från Lappland: I Katterjåkk blåste de 32 m/s i byvinden. I och för sig var inte Vinga utanför Göteborg långt efter med 31 m/s. Andra stationer längs Västkusten som Väderöarna och Måseskär har noterat 30 m/s i byvinden.

Även på den östra sidan har det blåst: Ölandsbron noterade 29 m/s och Hanö 28 m/s, Söderarm på Roslagskusten 27 m/s och Stavsnäs på Värmdö 22 m/s.

Centrum på lågtrycket Emil ligger nu över södra Svealand. Det märktes tex i Karlstad där medelvindhastigheten gick från 9 m/s till 2 på några timmar. I stormens öga är det som bekant lugnt ibland.

Lågtryckets form är inte helt cirkulärt eller symmetriskt. Det gör att vindarna är lite olika på olika platser kring det. Det är vanligt, precis som nu, att de kraftigaste vindarna uppträder söder om lågtrycken.

I Götaland och södra Svealand blåser det vindar med västlig komponent. I NV Svealand och södra Norrland är det inte så blåsigt, men i norra Norrland är det åter lite blåsigare.

Emil rör sig österut, men ännu under förmiddagen kommer det att vara kraftiga vindar på många platser i Götaland och södra Svealand.

Men/och vindarna kommer att avta under dagen. Det hindra det dock inte från att vara mycket blåsigt framför allt under förmiddagen.

Men det är inte bara i söder som det är problem relaterat till vädret. I Dalarna, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland har det under natten kommit blötsnö.

Den blöta nederbörden har på många platser frusit till is frusit på de kalla vägbanorna. Detta fortsätter nu under förmiddagen och skapar problem med halka.

/Martin

PS. Under torsdag och fredag blir det åter lite kallare. Det innebär att det blir minusgrader även i söder. DS

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Danska DMI säger att det ser ut som att kallare vinterluft drar ned norrifrån sista veckan i januari eller första veckan i februari, och ger stabilare väder med frost och kanske lite snö. Kan detta betyda att vi får en seglivad och kall avslutning på vintern?