Varmt på onsdag, sedan kallare

En del snö/regn driver idag in över Norrbotten och Västerbotten, men i övriga Sverige präglas vädret av ett högtryck. Det blir sålunda en del moln i norr och en hel del sol i söder.

I dag tisdag kommer det att bli 10-15 grader eller mer i södra halvan av landet. Allra varmast blir det i västra Götaland där temperaturen kommer att nå över 20 grader på en del platser. Norra Norrland får 5-10 grader.

I morgon onsdag blir det ännu lite varmare och dessutom över en större yta: I stort sett hela Götaland och Svealand kommer att få temperaturer mellan 15 och 20 grader. På en del platser i Småland blir det över 20 grader. Norra och södra Norrland får i morgon onsdag 5-10 grader.

Sedan divergerar modellerna igen. En del talar om något lägre temperaturer, och inte så mycket nederbörd (NCEP). Andra (ECMWF) talar om att det skall bli ordentligt kallare.

Om det blir ECMWF-spåret så kommer det under torsdagen att fortsätta strömma svalare luft söderut över landet. Det kommer fortfarande att vara rätt så höga temperaturer i västra Götaland, men i övrigt så blir det märkbart kallare. Fredag och lördag blir det kallare. Dessutom kommer det en hel del nederbörd.

Kalluften når sin kulmen på lördag-söndag. Då är det under noll grader på många platser i Norrland och kanske 0 till +5 i Svealand och 5 till 10 +grader i Götaland.

Om det blir enligt NCEP så blir det något svalare under torsdag och fredag, men inte alls lika kallt som i scenariot ovan. Inte heller kommer det lika mycket nederbörd.

Sedan blir det varmare igen. Det är i alla fall modellerna överens om. Frågan är hur tillförlitligt det är när de inte är överens om hur det ser ut fram till dess.

Nåväl, en dag i sänder. Det blir i all fall varmt i morgon onsdag.

/Martin

Uppdatering. Nu har även NCEP svängt in på det kallare och mer nederbördsrika scenariot (med början på torsdag) som liknar det som ECMWF hade redan i morse.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Det där vädret känns inte okej på något sätt, skärpning nu Martin och se till att ändra på detta.

  seriöst nu , hur kallt kan det bli i maj ?
  Kolla på vädret i min lokala tidning NA och där står det 6 minus kl 5 söndag morgon känns orealistiskt kallt .

 • Vad menar du med NCEP? Är det GFS du syftar på?

  Martin: Ja

 • <<johan kan bli ganska kallt i maj med har hänt att det har. Snöat i juni med
  Beror lite på hur vindarna går
  Det blir varmt så småningom och då undrar alla varför det är så varmt
  Folk blir aldrig nöjda 🙂

 • Kan det hända att det i Svealands södra del blir snöfall och vinterväder i maj, eller är luften tillräckligt uppvärmd då att det trots allt blir vår?

  Martin: Det blir vintertemperaturer, eller i all fall vinterlikt, i en eller två dagar. Men sedan kommer värmen igen. Det gäller främst Norrland. I Svealand berörs främst Dalarna av det riktigt vintriga. Övriga Svealand får troligen kallt regn med inslag av snö.

 • För Nyköping står det 5-10 grader fredag-lördag. Då borde väl nederbörden komma som regn? Så vitt jag hört är det inte ovanligt med snö i maj. 1985, 1995, 2005 och 2008 fick Svealand och Norrland snö i mitten av maj. Tror du att det efter helgens oväder på allvar blir vår, så att vi slipper den ständigt närvarande vintern?

 • Går inta att kommentera det senaste inlägget du gjort Martin. hade kanske inte något viktigt att skriva men man får ett fel meddelande.

  Martin: OK

 • Finns det ingen sommarvärme i sikte de närmaste två veckorna? Man får hoppas på en bra sommar i år.

  När jag säger en bra sommar, menar jag inte 30-grader och stekande sol hela sommaren. Detta väder hör Sydeuropa till. Nej, jag menar en sommar med stadigt runt 25-grader, bra badtemperatur, d v s mellan 18 och 21 grader, svaga svalkande vindar, milda nätter, d v s varken alltför kalla eller alltför varma, och vid jämna mellanrum eftermiddagsskurar efter en varm och skön dag. Gärna med åska också, så att man får lite dramatik.

 • En strålande varm och solig majdag härnere i Skåne idag torsdag. Runt +20 C närmast kusten och kring +25 C i det inre av Skåne. Nu är det bara att vänta på kylan som ska komma med betydligt svalare/kallare väder. (Gick inte att kommentera senaste inlägget, så det får bli här istället).

 • Svar till Hans:

  Låter härligt. Nästan såsom jag beskrev en perfekt sommardag i inlägget ovan. Här i Nyköping var det blåst och +12 grader idag, men soligt, och man skall inte klaga, för i fyra dagar har det nu varit försommarlika temperaturer här, igår +21 grader. Att det svänger om graderna är vanligt på våren, framförallt i april och början av maj. Man får bara, som jag kommenterade i inlägget ovan, hoppas på en fin sommar, med ett väder likt det vi hade idag, fast under en längre period, och som sagt, gärna med lite regn- och åskskurar på kvällarna efter ljumna sköna dagar.