Vad skiljer en klass-1 varning från 2 eller 3?

Det är många som upplever att vädervarningarna har blivit allt fler på senare tid. Men vad betyder de egentligen?

Det finns tre klasser, 1, 2 och 3. Men hur var det nu igen, är det 1 eller 3 som är värst? (svar: 3)

För en tid sedan skrev jag en blogg om definitionen för att man skulle utfärda varningar. Du finner den här: http://blogg.klart.se/vad-betyder-de-olika-varningarna/

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Har en fråga. Hur stor är risken att Örebro kommer få så kallat ”kustklimat” som Stockholm då invånarna ökar så kraftigt i Örebro. Märker ofta att sannolikheten för snö i Örebro är märkbart större än i Stockholm. Kan invånarökningen och ökade bilutsläpp få temperaturen att bli lika höga i dessa städer??

    Martin: Hej Kenneth. Örebro kommer inte att få riktigt kustklimat förrän havsnivån stigit ett par meter. Det kan i och för sig ske inom ett par hundra år.
    Utsläppen, jag antar att du avser koldioxid och partiklar, gör att det blir varmare respektive kallare. Koldioxiden sprids ut och stannar många år i luften vilket gör att den påverkar resten av jorden (på samma sätt som utsläppen av koldioxid i USA och Kina påverkar oss). Utsläppen av partiklar, tex sot och svavel, stannar bara någon vecka i luften vilket gör att dess kylande effekt blir mer lokal/regional.

  • NAO har det ju talats om – är inte detta orsaken till denna strömningstyp….?
    MVH

    Martin: Exakt