Nu kommer våren!

Våren är på väg

Nej, inte i hela landet. Men i Skåne, Blekinge och Halland. Hela eller delar.

Det som krävs är att vi passerat den 14 februari samt att dygnsmedeltemperaturen håller sig över 0 grader sju dygn i sträck. Den ser ut att göra det.

Våren är på vägÖvriga årstider behöver bara fem dygn på sig, men våren är lite speciell eftersom vädret kastar mer under senvintern/våren än under övriga årstider. Därav det lite mer strikta kravet på en vecka med temperatur över noll.

Om nu våren skulle komma till Skåne redan i helgen, är det tidigt, normalt eller sent? Det är kanske något tidigt, men inte mer än en till tre veckor. Normal ankomsttid för våren i sydvästra Skåne är 15-20 februari. I Halland och Blekinge kan statistiskt sett vänta sig vår under första veckan i mars.

Även om våren kommer tidigt till södra Sverige, och först i månadsskiften april/maj till norra Sverige, så är skiftet till sommar mer unisont. Våren håller helt enkelt på och gnetar längre tid i söder än den gör i norr.

Det är tre månader mellan när våren ankommer i Skåne respektive Lappland, men bara en och en halv månad som skiljer sommarens ankomst, 10 maj respektive 25 juni.

Bara för att det har blivit vår så betyder det inte att det inte kan bli vinterförhållanden igen. Men definitionsmässigt så låter man det vara vår i alla fall.

Hela Sverige kan njuta av allt längre dagar och att vi strax är inne i en av de bästa årstiderna, senvintern, eller vårvintern. Det är ljust, lagom kallt och det finns fortfarande snö.

/Martin

PS. Jag antar att vårvintern har olika namn i olika delar och på olika dialekter. DS.

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

 • Visst är det skönt med våren. Jag själv bor i Stockholmstrakten och jag får nog vänta några veckor till innan våren gör entré här. För mig är våren den bästa årstiden för att allt föds på nytt så att säga steg för steg.

 • Nu har vi ju fått ett högtryck med kallt i Norrland igen. Men varför stannar inte högtrycken kvar denna vinter De drar ju alltid ned åt sydost .Vad beror detta på?

 • Jag sa.ju det våren blir tidig i år o det blir inga bakslag häller o.detta beror.på klimatförändringarna så.Martin ska inte skriva att det kan bli bakslag

 • Nä, nu känns vintern rökt. De i Boston har lite mer. Vi kanske får det nästa år.

  En bild säger mer än tusen ord sägs det, hur många ord kan en animation säga? Miljoner?
  Vattenånga via satellit, 12:e till 15:e.
  http://s3.postimg.org/68ggpbhj5/wv_nhem_anim_20150212_20150215.gif
  Titta på plymerna från Stilla Havet och Atlanten som bildas och rör sig mot högre latituder. Plymen från Atlanten kan man följa hela vägen upp till Nordpolen. En hyfsad värmeväxlare. 🙂

 • Och återigen kan man konstatera att av den där vargavintern det varnades för så blev det inte mycket.

 • Taskigt att publicera moster Märtas sista bild. Det som slår mig är att på andra sidan Atlanten har östra USA svinkallt. Här är hade vi nyligen den mildaste februaridagen sedan mätningarna började. Märkliga ting sker..

 • Skönt, med vår!
  Här på Kinnekulle blommar snödroppar, vintergäck och hassel. Tofsvipor har synts på åkrarna och havsörnarna bygger på sitt bo.

  Något västgötskt ord för vår, vet jag inte men vi har ett härligt ord för takdropp – ôfsadrôpp

 • I Skåne komplicerar vi inte. Vi kallar vår för vår helt enkelt. Förr tyckte jag att våren började med första golfslaget, första mc-turen eller när man la båten i sjön men numera gör man ju det hela året i södra Skåne med få undantag. Så för oss blir det lite tråkigt en ren definition. Våren börjar helt enkelt 15 februari. Och innan dess är det höst. Någon enstaka gång kan det smyga sig in en ”vinter” men det tycks bli alltmer sällan. Sommar hade vi definitionsmässigt för övrigt till slutet av november/början av december. Så hösten hade vi alltså i december, januari. Om inte vi hade haft 15 feb som gräns för våren så hade alltså hösten kunnat övergå direkt till sommar när dygnsmedeltemperaturen överstigit 10 grader. Eller hade det blivit vår direkt när sommaren tog slut i nov/ dec? Vilken skön tanke, två årstider, vår och sommar :). Förr eller senare får man nog ändra definitionerna eller kanske tänka nytt när det gäller årstiderna? I Tyskland t ex tror jag man går strikt efter datum (tysk ordning och reda). Vore kanske intressant med en internationell utblick.

 • Vi har det mysig nu i södra Sverige och många märkliga ting må ske i USA och Arktis, men de är inte oförklarliga.

  En bra föreläsning av David Barber som lagts ut på tuben. Om issörjan i Arktis och hur förändringarna påverkar allt, på ett sätt som saknar motstycke.
  http://youtu.be/ofaoiHYKtlc
  Det enda märkliga är möjligen att han mot slutet påpekar att vi lever på en och samma planet. Ska man verkligen behöva upplysa om det när det står 2015 i kalendern och vi alla sitter med mer information framför våra fingertoppar via internet, än någonsin under planetens 4,5 miljarder långa historia?

  Boston har fått massor med snö, i västra USA har USDA deklarerat ett flertal katastrofområden pga torka och det ser ut så här.
  http://droughtmonitor.unl.edu/data/pdfs/20150210/20150210_usdm.pdf
  2095 kan det faktiskt se ut så här.
  http://images.sciencedaily.com/2015/02/150212154527-large.jpg
  Resten av artikeln här.
  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150212154527.htm

  Vår nästa vinter kan blir som den är nu i Boston. Vad sägs om en till två meter snö i slutet av November i västra götaland?

  • Ja, det tycks som det storskaliga vädret har blivit mer fastlåst under långa tidsperioder. Det kan ju vara tillfälligheter men svårt att tro det. Därmed kan det mycket väl bli så att vi inom loppet av några få år, får en motsatt vinter till denna med ostvindar och rentav rekordmängder snö.

 • Visst är det härligt med våren när den nu kommer . Här på Småländska höglandet är det allt annat än vår . Mulet idag Måndag16/2 kylig blåst från sydost -3grader riktigt otäckt med andra ord, men i Lördags var det härligt så det finns väl hopp om vår även här fast ibland tvivlar man. Tycker det räcker med tre årstidet vår-sommar- höst. Vintern kan jag vara för utan hösten kan ju vara underbar ibland . Nu skriker väl alla vinterälskare men vad då ,jag hatar snö o kyla så om det aldrig skulle bli några kalla o snöiga vintrar mer så inte gör det mej något. Men tyvärr är det väl bara en önskedröm som aldrig slår in .

 • Vädret är oförutsägbart på några veckors sikt. Det är alltid föränderligt. Det är heller inte underligt att väder rekord hela tiden slås. Temperaturer och nederbörd har ju mätts ganska kort tid. Om dessa värden fanns för de senaste 2000 åren, är det troligt att rekorden skulle slås betydligt mer sällan. Men våren och värmen är välkommen även när det slås snö rekord i USA.

 • Verkar som att våren redan i morgon 24 februari kommer till Stockholm, mitt i sportlovsveckan 🙁
  Det är en månad månad tidigare än genomsnitt 1961-1990

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *