Divergerande modeller

Av Martin Hedberg

Modellerna divergerar, dvs olika modeller ger olika svar på hur vädret kommande dagar skall utveckla sig.

En del visar på fortsatt högtrycksdominerat väder, dvs torrt och soligt kommande vecka. Andra beräknar att högtrycket skall brytas ner omkring den 1 maj. Samt att det därefter kommer en period (2-5 maj) med ostadigt väder, dvs moln, regn och temperaturer strax under det för årstiden normala.

Hur som helst så har det varit soligt, varmt och torrt en längre tid nu. Det är på sin plats med lite regn, både för växterna som gror och för att minska riskerna för bränder.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Hur ser valborg ut i stockholmstrakten egentligen? Hörde först sommarvarmt, sen stod det regn, nu står det moln och 13 grader…

 • Hej Martin! Spännande att ser hur det blir i nästa vecka. Ska man tolka prognosen som att du ”tror” att det blir regn?

  Rent generellt, gör ni någon handpåläggning på prognoserna eller följer de strikt någon av de prognosmodeller som finns?

  Martin: Vi köper prognoserna av det finska företaget Foreca. De väljer vilka modeller som lyfts fram i prognoserna samt gör viss handpåläggning.

  Alla meteorologer har inte samma uppfattning om utvecklingen, så även jag 😉 Som du ser har det dessutom blivit lite blötare i prognoserna.

 • Hur tror du att vädret blir den 1-5 maj?

  Jag har kollat igenom ett flertal prognoser, smhi, klart, dmi, dk samt svt.se. Så här lyder respektive prognoser:

  SMHI: Klart till havklart och runt 10 grader den 1-5 maj.

  Klart: Identisk med smhi:s, om än regntecken samt runt 10 grader den 1-5 maj:

  Yr.no: Sjunkande temperaturer den 2-3 maj med snöblandat regn för Nyköping natten den 3 maj, sedan stigande:

  DMI:dk: Likadan som Norges prognos, snöblandat regn natten den 3 maj, annars 5-15 grader.

  Svt.se: Mycket regn i början av nästa vecka, samt även de säger snöblandat i Nyköping morgonen den 3 maj.

  Nu är det en sak som är gemensamt för vädersajter. De som talar för snöblandat i Nyköping morgonen den 3 maj, har en uppdatering mellan 8 och 10 tidigare idag, medan smhi och ni med runt 10 grader uppdaterade mellan 11 och 15. Så tror du att det är risk för snöblandat i Nyköping, eller blir det regn som faller eller bara sol? Har flera gånger den senaste veckan sett risker om snöblandat/blötsnö i början av maj som sedan tagits bort för att sedan återtas. Hoppas det inte blir så iallafall.

 • Visar på frost i början av Maj över Kinna, hoppas på regn för växterna men inte för frost och snö för växternas skull, det skulle dom inte gilla!.

 • Är det sant att det blir snöbyar i Svealand månadagen den 2 maj?

  Martin: Det får vi veta om knappt en vecka, men det finns uppenbarligen tecken på det 😉

 • Modellerna må divergera, men yr.no brukar träffa bäst här hemma märkligt nog. Så även idag på morgonen klockan åtta. Här brukar jag dock ramla in pga Martins skriverier (o tidigare Pohlman). 😉

 • Är dessa skiftande modeller orsaken till att prognoserna ändras dag för dag. Exempelvis ändras prognosen för Nyköping ständigt, och igår stod det t.ex på morgonen att det skulle vara runt 10 grader i början av maj, på eftermiddagen var det ändrat till runy 5 grader, och imorse stod det t.o.m på morgonen tecken för snöblandat regn. Nu är prognosen ändrad till 5-8 grader och sedan raskt stigande till 15 grader längre fram, vilket dock fastställts relatvit stabilt. Är det så att lågtrycken och nordanvindarna tar olika banor och att prognosen därmed är svår att fastställa, hoppas i allafall att snöblandade regnet inte stämmer, utan att nederbörden faller som regn nästa vecka.