Mycket kraftiga vindar

Mycket kraftiga vindar sveper sedan idag över Sydsverige. Flera varningar är utfärdade.

Lågtrycket som genererar detta är inte osedvanligt djupt, omkring 985 hPa, men det är gradienten, tryckskillnaden för ett givet avstånd, som gör skillnaden.

Även under större delen av onsdagen kommer det att vara blåsigt i Sydsveige.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Hej!

  Varför blir det så oregelbundna vindar på marken när det är blåsigt. Idag exempelvis när det har blåst så kan det vara i princip helt vindstilla (bladen rör sig inte alls) några minuter för att sedan under en minut blåsa utav attan. Därefter är det helt lugnt igen?

  Martin svarar: Det beror bland annat på stabiliteten i luften. Jag vet inte var du var idag, men troligen så är du i ett område med ”kallmasseväder”. Luften är då labil så att turbulens fortplantar sig lätt. Det du erfarit är troligen att vindar från lite höjd, säg 100 meter upp i luften, blandats ner till marken där det nyss var vindstilla. Vindne ändras då snabbt både till riktning och styrka.

 • Jo, nog blåste det. Med 20 meter västlig i ryggen, tog det 18 minuter att cykla till jobbet. Samma väg tillbaka med samma vind, tog 32 minuter. Fick växla ner och trampa nedför Göta Älvbron. Annars hade jag blåst tillbaka till jobbet. Jo, det blåste.

  Martin säger: Då hojjade du på rätt bra ändå. Tyvärr tar medvinden inte ut motvinden. Summan i energiåtgång blir större än om det varit vindstilla vid bägge tillfällena.

  Bäst är om man få till ett vindskifte till när man skall hem 🙂

  När jag var femton så paddlade jag kajak i motvind en förmiddag för att få njuta av medvinden hem under eftermiddagen. Då vände vinden 🙁

 • Som cyklist är man ju barnsligt intresserad av väder och framförallt, vind. Så jag brukar kolla dansken, norsken och Pohlman (f’låt Hedberg) några gånger om dan. Vet inte vem som har mest rätt i prognoserna, men Pohlman är nog lättast och trevligast att titta på. För oss gamla kalenderbitare är det extra roligt med historiken. Det VAR ju alltid bättre förr!