Klippa gräsmattan i april?

Om jag hade haft lite mer tid och bara en uns mer tålamod så hade jag lagt mig ner på marken för att studera hur gräset växer. Det går nämligen undan nu. April är inte slut ännu, men det är ändå dags att klippa gräsmattan.

Jo, men det beror jo på var man bor, säger någon. Jovisst. Det här är någon mil utanför Stockholm, men inte den varmaste platsen i omnejden. Körsbärsträdet på tomten har tex bara knoppar och är inte i närheten av körbärsblommorna i stan (som blommade för två veckor sedan).

När jag var liten så brukade den sista snön här töa bort för ungefär en vecka sedan. Men det ändrar sig. Nej, inte platsen eller mitt minne. Det är nämligen i närheten av min födelsedag och vi snackar om mitt barndomshem. Men klimatet.

Nix, detta är inget bevis för att klimatet förändras. Men det är en konsekvens av att klimatet förändras. Många har klagat på att det är kyligt, men ha då i mittet att det hittills i år (1 januari – 28 april) har varit mellan 1 och 2 grader varmare i hela landet.

Temperaturavvikelse 1 januari - 28 april 2016 jämfört med samma period 1961-1990. Hittills i år har det varit 1-2 grader varmare än normalt.

Temperaturavvikelse 1 januari – 28 april 2016 jämfört med samma period 1961-1990. Hittills i år har det varit 1-2 grader varmare än normalt.

Förra gången jag klippte gräsmattan var strax före jul…

Och varmare blir det. Passa på att njuta av det som är härligt. Men ducka inte för konsekvenserna både i stort och i smått. Samt såväl kraven på minskad klimatpåverkan och att vi tvingas anpassa oss.

Vi är bara i början av Antropocen. Mycket större förändringar väntar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg