Kamp mellan Kung Bore och Gumman Tö

Våren är på gång.

Vårvindar gjorde ju entre i södra hlavan av landet i förra veckan, men kalluften kom tillbaka. I samband med att vi redan har gott om snö så var det inte svårt för vintern att ta ett omtag.

Nu ser våren ut att göra ett nytt försök. Under onsdagen kryper temperaturen upp över noll grader i Götaland, Svealand, sydligaste Norrland och längs med Norrlandskusten. På torsdag och fredag och över helgen likaså.

Det här gäller dagtid. Nattetid sjunker det ner till noll eller kallare. Men våren är på gång.

Händelserna får mig osökt att minnas sagan om årstidernas kamp med Kung Bore (Kung Frost?) som satt mäktig, men som till slut fick ge sig för Gumman Tö och vårens entré.

Har ni läsare mer referenser till den eller liknande sagor? Det skulle vara intressant att läsa om medan vi njuter av senvintern och väntar in våren.

/Martin Hedberg

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Hej
  Jag har för mig att det var några vinter-väsen i någon av böckerna om Mumintrollet.

 • Jag älskar denna sida och bloggarna! Jag är inne säkert 10 gånger om dagen på min ort och kollar tempratur. Jag är lite besatt tror jag. Hoppas allt är bra! Kram /sanna.

 • Dev var faktiskt i Bamse som den sagan utspelade sig! Kung vinter håll fröken vår fången, men store, snälle Bamse lyckades, tillsammans med fru sommar, befria henne!

 • I Olles Skidfärd av Elsa Beskow träffar Olle Farbror Rimfrost när han är ute i skogen och åker skidor. Farbror Rimfrost kör iväg Gumman Tö och tar därefter med Olle till Kung Vinter.

 • Jag tror du tänker på sagan ”Olles Skidfärd” av Elsa Beskow.
  Vintern då Olle fyllde sex år blev spännande. På sina nya skidor gav pojken sig av på en tur genom vinterlandskapet, där han bland annat träffade på Farbror Rimfrost, Gumman Tö och Kung Vinter.
  Innan vintern var riktigt slut kom Gumman Tö. Barnen ropade då: ”Gumman Tö, låt bli att smälta bort vår snö!” Längre fram mot våren var de ändå trötta på vintern och ropade: Gumman Tö, kom hit och sopa bort vår snö!”
  Sago-Ulla

 • Hej!
  Kung Bore är en sentida personifikation av vintern och nordanvinden. Det är en litterär figur som till exempel förekommer i konstsagor.

 • Hello everybody!
  what a nice website!! I simply cannot resist visiting klart.se, we haven´t got anything like that in England 🙁 I really, really want to know more about King Bore, he seemes to be a crazy guy!!
  good-bye
  Steve

 • Såvitt JAG minns stod kampen mellan Gumman Tö och Gubben Snö. Detta för att det skulle rimma.!

  /Janne

 • Hej

  Sällar mig direkt till Gumman Tö’s fan club!!
  Väck med den skitiga snön nu så att det kan börja spira (och åska!)
  Hästveda +4, dimma v 4m/s

  Ciao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *