Hur länge stannar värmen?

Prognosen

Högsommarvärme, värmebölja, tropiska nätter, högtryck… Soldyrkare jublar, kvällstidningarna flödar av superlativ* och försäljningen av bordsfläktar når oanade höjder. Glassförsäljningen slår rekord, husdjuren flämtar, folk blir uttorkade och drunkningsolyckorna ökar markant.

Vi bara väntar på när nästa skogsbrand skall bryta ut och vi retar med kompisarna som bokade resor söderut för att de trodde att den svenska sommaren skulle fortsätta på samma kylslagna sätt som maj och juni stod modell för.


Frågan alla ställer sig handlar inte om politik och inte heller längre om fotboll, utan om vädret: Hur länge skall värmen stanna?

Svaret är… till och med söndag.

Det hela når sin kulmen idag fredag 3 juli, sett till yta och antal människor som berörs av värmen. Senare idag kommer det in regn över Norrbotten och Västerbotten. Och under helgen tryck värmen allt längre söderut.

Men fortfarande blir det varmt och relativt soligt i Götaland och Svealand under lördag och söndag. Dock med allt mer moln och markant ökad sannolikhet för regnskur, eventuellt med åska.

Dagstemperaturerna landar på omkring 25-30 grader på många platser från södra/östra Norrland ner över Svealand och Götaland under lördag och söndag.

Prognosen

Men på måndag är allt som vanligt igen. Ett omfattande regnområde drar in över Götaland och rör sig sedan norrut över Svealand, södra och norra Norrland.

Temperaturen faller till 20-25 grader i söder, 15-20 i norra Svealand/södra Norrland och 10-15 i norra Norrland.

Regnet drar bort och under tisdag kan väl solen visa sig lite igen, främst i söder.

Men på onsdag kommer det in ett nytt regnområde. Temperaturen stannar på mellan 10 och 20 grader. Med reservation för tajminen av dessa regnområden och soltimmar. Nästa vecka blir i alla händelser återigen ostadig och varken lika solig eller varm som denna.

Prognoser på Vadercentralen.se.

Ni som inte står ut i värmen: Håll ut ett par dagar. Ni som njuter: Passa på idag och i helgen.

För nästa vecka är det nytt väder och nya rubriker.

/Martin

*Från Wikipedia: Superlativ (från latinets superlativus) är inom grammatiken en böjningsform, komparation, för adjektiv och adverb. Komparationsformerna uttrycker en ökande intensitet av den egenskapen adjektivet eller adverbet avser, där superlativ indikerar den tredje graden.

Relativ superlativ jämför flera föremål eller handlingar och tillskriver ett av dessa den egenskap adjektivet eller adverbet uttrycker i en högre grad än alla de övriga. Absolut superlativ jämför ett föremål eller en handling inte med andra sådana, utan snarare med ett hypotetiskt normalfall, och tillskriver då föremålet eller handlingen adjektivegenskapen i väsentligt högre grad än detta normalfall.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Det är lustigt tycker jag. Som sagt maj och juni var kalla och regniga månader. Nu trodde man att det skulle vända och att juli skulle präglas av varmt och soligt väder. Det är ungefär som om någon ställer fram godiskålen, man hinner ta några karamäller men så rycks hela skålen bort i samma stund. Varför är lågtrycken så dominerande denna sommar? Varför kan inte högtrycken växa sig starkare och stanna kvar lite längre? Någon gång borde det ju vända.