Har skapat podcasten Beyond One Degree

Det finns så mycket att uttrycka och jag har alltid varit förtjust i ljud. Bild och film är bra, men ljud är fantastiskt. När jag arbetade som meteorolog på SVT medverkade jag även på Sveriges Radio, bland annat i Nattradions ”Väderbiten”. Jag var även med att göra testsändningar med DAB-radio.

Men mitt intresse för ljud började långt innan dess. Min pappa byggde en liten radioapparat som fungerade utan batteri och fick plats i en tändsticksask åt mig när jag var 10-12 år. Det var tillräckligt med energi i radioutsändningen i sig på mellanvåg för att, utan annan tillförd energi, driva en ström kraftig nog att lyssna på radion med hörsnäcka.

Själv byggde jag en skivspelare. Jag förfinade en hörsnäcka till att bli en pick-up. Det var lite knepigt att få konstant varvtal på skivan, men det var inte så viktigt som att på egen hand skapa ljud.

Men även om jag nu hyllar ljud så skall jag inte dissa bild och film. Jag har byggt lådkameror och efter att jag fick min första spegelreflexkamera har jag spenderat massor av timmar i mörkrummet med att framkalla och förstora svartvita bilder.

Och det finns analogier mellan svartvitt-färg och ljud-film. Många upplever svartvita bilder som mer konstnärliga och vackra än färgbilder. Jag antar att det beror på att avsaknaden av färginformationen gör att vi tvingas engagera vår fantasi för att fylla i information. (Det skall samtidigt skall sägas att det finns vissa saker som fortfarande gör sig bäst i färg.)

Lite på samma sätt upplever jag det med ljud vs. film. Det finns en del saker som gör sig bäst på film, men mycket information och känslor förmedlas lika bra eller bättre med ljud.

Det eleganta med ljud är att det rinner ner till två saker: Vad man säger och Hur man gör det. Kläder, frisyrer, rörelser, bakgrund och annat är ovidkommande. Man slipper också en del teknik som kan verka störande som skärpa, vitbalans, vibrationer mm.

Ljud kan konsumeras medan man gör andra saker och ljud skapar andra sorters bilder i huvudet än vad bild och film gör. Fantasin fyller i luckor, engagerar och skapar avtryck.

Nåväl, nu har jag i alla fall tagit steget ut i podvärlden. I podden Beyond One Degree presenterar jag samtal med forskare, entreprenörer, filosofer, ledare och andra som observerar, funderar och agerar i verksamheter som kretsar kring hållbarhet, resiliens, klimat, ekosystem, förändringar, entreprenörskap, ledarskap mm.

Jag vill delge de tankar, insikter och känslor som de har för vår tids stora frågor.

Jag kommer att publicera ett avsnitt per vecka. Publiceringstidpunkt är fredag eftermiddagar. Man kan konsumera podavsnitten visa spelare på hemsidan eller prenumerera via tex iTunes eller med RSS flöde i valfri pod-app.

Eftersom poddarna publiceras på en egen sajt så kan (och kommer) jag även att publicera en och annan vanlig bloggartikel mellan podavsnitten. Den kan du få i e-posten och det ordnar du via hemsidan.

Hemsidan finner du på BeyondOneDegree.com.

På iTunes finns podden under: https://itunes.apple.com/se/podcast/beyond-one-degree/id1183267632

Eller som RSS-flöde (”kopiera in URL i din podd-app”): http://beyondonedegree.com/feed/podcast/

Gå in och prenumerera. Ge också podcasten ett betyg du tycker den förtjänar.

Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *