Google hittar alla cyklar

Började bygga ihop den gamla mountainbike som jag rev ner i smådelar förra sommaren. Det är en Bridgestone MB-1 från 90-talet. State of the art på den tiden, men tidens tand hade satt sina spår.

Jag skickade ramen på omlackering, men hann inte montera ihop den innan det blev höst. Så nu när sommaren är alldeles för tidig och det var helg så tänkte jag att det var dags. Ramen är som ny, men alla övriga delar är fortfarande såväl slitna som i behov av uppfräschning.

Och så var det det där med hur sakerna sitter ihop. Jag har givetvis varit någorlunda organiserad och tex dragit ett buntband kring de delar som hör ihop. Men jag fick ändå lite huvudbry.

 

Jag nämnde det för kompisen Erik som undrade om jag inte hade dokumenterat det när jag monterade isär cykeln. Jo, givetvis, men var ligger de bilderna? Jag vet inte vilket datum det var och jag har inte taggat bilderna. Och nu är vi ett par tusen bilder senare…

”Fråga Google” svarade Erik. På skämt. Och jag gjorde det. Jag öppnade Google Foto på min mobiltelefon, dvs mitt eget fotoalbum, och skrev in ”cykel” i sökfältet.

På någon sekund, om ens det, fick jag alla bilder med cyklar på från mitt fotoarkiv. En fantastisk kompetens bildigenkänning/tolkning som med skrämmande precision sorterade fram bilder där det fanns cyklar eller detaljer av cyklar.

Fascinerande och skrämmande.

Jag fick dock ihop styrlagret genom vanligt eget tänk och resonemang, utan hjälp av Google bildsökning eller mina demonteringsbilder. Det kändes bättre.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg