Från dimma till solsken

Av Martin Hedberg

Sitter på en blåsig sandstrand på Gotland och försöker koppla upp mig. Funderar på hur smart det är att ha med sig en dator samtidigt med barnen till en sandstrand när det blåser.

När vi kom så var luften fuktig av dimma men nu har det lättat. Dimma är moln väldigt nära marken.

Längre söderut ser man hur havsdimman driver in över land och efter några hundra meter löses upp. Ytterligare en bit längre in över land så kondenserar åter vattenångan. Nu i form av stackmoln.

De som befinner sig i dimman ser inte hur bra väder det är bara en liten bit ifrån dem. Men i vissa fall är dimman kompakt och omfattande. Det kan vara långt till klarhet. Det är inte heller givet vilken väg som är närmast ut ur dimman.

Dimmor har ofta en stor horisontell utbredning. Men om man kan förflytta sig några tiotal eller hundra meter vertikalt, rakt upp, så får man ofta en bra överblick.

Det är befriande när dimmorna skingras och man ser såväl omgivningen som horisonten klart.

Nu under kvällen (torsdag) så ser det ut att bli ljummet väder i Visby. Jag styr kosan norrut.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Att ta med datorn på semestern.Nej,Nej absolut inte
  Härligare att titta på de vackra molnen.
  Mvh:Hallandskusten

  Kvällsrodnad ger en vacker natt.
  Morgonrodnad har skvätt i hatt.

 • Jag har ofta hort talas om att dimma skulle bildas utanfor Ostersjokusten, framst hosttid, och har sjalvklart varit med om det, men vad ar det som gor att just Ostersjokusten har sa goda forhallanden till bildningen av dimma och havsdis?

 • Ar det osakera prognoser under sommaren? Jag syftar pa prognosen fran mitten av nasta vecka. Vissa prognosmodeller sager att det blir allmant 10-20 grader i hela landet, medan andra sager att det blir omkring 20 i soder samt 10-20 i norr? Vad ar det som gor prognosmodellerna sa olika?

  Martin: Ja, prognoserna är mer osäkra sommartid än de övriga årstiderna. Till stor del beroende på att det är svårt att parametrisera regnskurar.

 • Stranden på bilden, var på Gotland är det?

  Martin:Ireviken, i södra kanten av naturreservatet, och fotograferade söderut. (Sigsarvestrand, och udden heter Snipan.

 • Undra när högtrycket kommer och rensar upp allt moln och regn, och gör så att temperaturen stiger till runt 30 grader… Det behövs i några veckor nu, men det lär nog inte hända denna sommaren tyvärr. :-/

 • Sommarprognose. Undrar bara vad det är som gör att ni i era prognoser, jämfört met Yr, Smhi m.fl., har tiisynes orimliga siffror ibland. Igår spådde dom att det på onsdag/torsdag nästa vecka skulle komma ca 70 mm i regn i Björkliden. Samtliga andra har legat mellan 8 – 18 mm. Idag ligger även ni inom detta intervall. Detta har hänt flera gånger även här på hemmaplan i Småland. Är det något i er presentation som är annorlunda. Den som lever får se, och jag hoppas på lagom sol och värme….

  Martin: Jag vet inte om det gäller i detta specifika fall, men skillnaden kan ligga i var regnskurarna beräknas komma. Det gör väldigt stor skillnad om skuren kommer rakt över en specifik plats jämfört med om den kommer några kilometer bort.

 • Tack för dina rader om dimman!
  Min man och jag råkade ut för en helt förskräcklig dimma när vi på vår cykelsemester tog båten över till Öland från Oskarshamn i måndagseftermiddag. Vi såg absolut ingenting av havet. Vi såg knappt varandra. Desstuom var dimman inte bara fuktig utan riktigt kall. I Byxelkrok lättatde det något men senare på kvällen var det lika dimmigt på land. Det var nästan en spöklik känsla att befinna sig mitt i den! Är det ändå inte ett konstigt fenomen med så kraftig dimma så här tidigt på året. Dimma brukar ju höra ihop med hösten då skillnaden i temperatur är större mellan natt och dag.

 • Finns det någon chans för en rejäl värmebölja i Sverige mer denna månad, mot slutet eller något? Tror du att värmen över Medelhavet kan strömma upp över Sverige?

  Martin: Ja. Sommaren är långt ifrån över, än finns det chans/risk för värmebölja. Men är det inte rätt bra som det är just nu, frånsett när det regnar på dagen istället för på natten?

 • Jo, det klart det ar bra, 20-25 grader i hela landet. Inte som i norra Kroatien, 33-37 grader dagtid, 20-21 grader och 99% fuktighet och vindstilla nattetid, sa att det inte gar att sova. Det jag tycker ar markligt i prognoserna ar att temperaturen for Skane jag ser prognosen for, alltid blir hogre an vad prognoserna sager dagen innan. Igar t.ex sade smhi att Skane skulle fa 19-22 grader, det blev 20-25 grader. Har du nagon uppgift om vilken temperatur som idag var hogst i Skane, sa att jag ytterliga kan jamfora med vad prognosmodellerna igar fortaljde?