Februari 1,35 grader över det normala

Vi är i rask takt på väg mot och förbi vår livshotande gräns ”under 2,0 graders uppvärmning relativt förindustriell nivå”. Och det var egentligen 1,5 grader som var målsättningen att hålla sig under som beslutades i Paris för några månader sedan.

Just den målsättningen, max två grader med strävan mot 1,5, kommer, som de flesta med insikt i vetenskapen redan visste, att visa sig vara önsketänkande.

Vi är väldigt sent ute. Men vi skall inte ge upp bara för att vi kommer (?) att misslyckas. För det är ju inte så mycket annat vettigt vi har att göra än att försöka begränsa och fördröja de stora förändringarna så mycket som möjligt.

Men förutom att vi alltså slår rekord på rekord (2015 var varmare än det rekordvarma 2014 och februari 2016 var varmare än januari) så var det senaste rekordet rekordstort.

Dessutom, eftersom det under referensperioden (1951-1980) redan var 0,2-0,4 grader varmare än förindustriell tid, så innebär detta att vi, sett till en enskild månad, redan har passerat målet om max 1,5 graders uppvärmning. Decennier för tidigt.

En del av detta, några tiondelar, kan tillskrivas ElNiño. Men eftersom säsongens El Niño är rekordkraftig till följd av den globala uppvärmningen så är det snarare en skrämmande än lugnande insikt.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Trenden är väldigt tydlig, ja. Hur stor del av temperaturökningen kan tillskrivas de mätningar som görs i tätorter där byggnader, gator och trafik i viss mån bidrar till en höjning? (Betong, asfalt m.m. absorberar mer solstrålning än skog och äng som dessutom avdunstar fukt som sänker temperaturen)

  • Det är inte urbana mätfel som ligger bakom uppgången. Mätstationer ligger företrädesvis ”på landet”. De stationer som av historiska skäl ligger på en plats som sedermera blivit stad har antigen justerats för detta eller utgått ur mätserien.

  • Satellitmätningarna är behäftade med många problem men i det här fallet är de användbara.
   De har stuckit iväg än mer i Februari. +0.29°C för UAH och +0.311°C för RSS.

 • Hur länge har den nuvarande El Nino pågått? Och hur länge väntas den fortsätta? Känns som detta inte bara är en mycket kraftig El Nino utan även en mycket utdragen sådan.

  • Nuvarande är som ett godståg jämfört tidigare expresståg och/men har faktiskt varit svagare än både 82-83 och 97-98. Det syntes redan i fjol tack vare svagare västliga vindbyar samt skillnader i vattentemperaturer jämfört mot 97-98.

   JMA deklarerade El Nino sent 2014. Havstemperaturerna skvallrade långt tidigare att något var på gång och de flesta trodde att en El Nino skulle starta tidigt 2014, men atmosfären återkopplade aldrig.

   Vi är inne i den sämsta tiden för modellerna nu, kallad vårbarriären. Prognoserna kan fela mer än normalt men de dynamiska modellerna har varit envisa med en ökning framåt hösten. Tvärt emot vad som är normalt mao.

   Havstemperaturerna är fortsatt höga i Nino4 regionen som ligger längst västerut och har inte börjat avta som de andra.
   http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/figure2.gif
   Senaste uppdateringen via NOAA från veckan runt den 9:e Mars visade faktiskt en uppgång från 29.5° till 29.6°C för just Nino4.

   Kraftiga La Nina har avtagit över tid och jag håller fortsatt kvar vid min tanke att vi inte får en La Nina att tala om i år. Blir det en, så blir det en svag mot slutet. Då blir 2016 ett nytt rekordår.

   • Med tanke på grafen via IRI så borde jag skrivit ”uppgång från 1.4° till 1.5°C”.

 • Vilket trixande med statistiken. 1.5C-målet och 2C-målet gäller ett genomsnitt över längre tidsperiod, inte en enskild månad eller ens ett enskilt år. Och dit är det långt kvar som tur är.

  (du gör exakt samma fel som förnekarna gjorde när de fram till 2013 påstod att klimatet inte hade blivit varmare sedan 1998).

  • Nä, det gör jag inte. Förnekarna använde temperatur-peaken 1998 bland annat som ett ”bevis” för att klimatet inte påverkades av våra utsläpp av koldioxid. En direkt lögn.

   Jag påpekar att temperaturen för en enskild månad har gjort ett anmärkningsvärt kraftigt hopp och att: ”Nu skall sägas att temperaturen kan falla tillbaka något under mars och april tex i samband med att säsongens El Nino blir mer neutral. …”

 • Du har verkligen fått mig att få ett enormt intresse för väder! =) Ska starta en till blogg om bara väder tänkte jag och då nischa in mig om att bara skriva om vädret i Stockholm. Vad tror du om det? =) Som ett skolprojekt.