Var är löpsedlarna, engagemang och kraven på åtgärder?

Som jag skrev i förra artikeln så formligen krossades tidigare obehagliga värmerekord av medeltemperaturen under februari. Grafiken ovan är hämtad från Stefan Rahmstorfs tweet i söndags där han skriver:

”February Smashes Earth’s All-Time Global Heat Record by a Jaw-Dropping Margin”

1,35 grader varmare än referensperioden 1951-80. Tillsammans med att vi hade ett par tiondelar varmare redan för några tiotals år sedan gör det att vi i och med februari redan har passerat de 1,5 grader som vi hade som mål att undvika.

Nu skall sägas att temperaturen kan falla tillbaka något under mars och april tex i samband med att säsongens El Nino blir mer neutral. Om inte annat så syns det på grafiken att temperaturen kan variera. Såväl ner som upp. Men trenden är obehaglig och haven fortsätter att absorbera allt mer värme.

Så, vi vet att vi har en kris och att vi står nära randen till oåterkalleliga globala, regionala och lokala problem. Och vi vet vad som är orsaken till problemen. Vad gör vi?

Typ ingenting.

För det har ju gått bra hittills… Eller hur.

I går medverkade jag  P4 Väst för att prata om ovanstående. Jag fick då frågan varför vi som är insatt inte går ut och talar om för allmänhet och beslutsfattare att vi har en kris och att vi måste agera.

Well, det är väl det vi har hållit på med. Men kruxet är att om man gör det på ett städat sätt, med kostym och skjorta, lugnt och sakligt, då blir man i och för sig insläppt överallt, men det händer inte tillnärmelsevis så mycket som krävs för att mota Olle i grind.

Om man å andra sidan klättrar och hänger banderoller i skorstenar, ockuperar gator och vidtar andra radikala grepp för att göra sin röst hörd, då blir man betraktad som paria av allmänhet och beslutsfattare.

Samhället är helt enkelt inte rustat eller förberett inför antropogena klimatförändringar.

I programmet igår så flaggade jag för min käpphäst om att vi borde ha ett ”2 meters”-mål istället för ”2 grader”. Det handlar om hur mycket vi vill begränsa havsnivån att stiga. Man skulle då få lite bättre grepp om vad vi måste anpassa oss till. (och med nuvarande klimatförändring så har vi låst in oss i mer än 5 meters havsnivåhöjning. Frågan är hur lång tid det tar.)

Jag fick också en fråga typ ”Är det för sent?”. Mitt svar var ”För sent för vad?” och ”Ja, vi har byggt in en hel del förluster”. Men det går fortfarande att begränsa hur stora de skall bli.

Men vi måste låta merparten, storleksordningen 80%, av det kända fossila kolet ligga kvar i marken. Det är varken rocket-science som ligger bakom den insikten eller omöjligt att genomföra. Men vi måste börja. På riktigt.

Keep it in the ground.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

  • Nej. Men uppgången av temperaturen de senaste 100 åren är en konsekvens av vår påverkan på jordens strålningsbalans. I dagligt tal kallat ”klimatförändringar”.

   • Tack för svar Martin.
    Frågan är då-varför du efterfrågar reaktioner på denna spik?
    Vet vi mer efter den eftersom du åberopar den som ett bevis för att åtgärder krävs?
    Är du inte lite nära kvällspressens löpsedlar nu?

   • Sen ser jag att du nämner 2 meters höjning.
    En fråga är då:
    Ser du någon accelererad havsnivåändring?
    Har du läst om det någonstans?
    Jag vet att vetenskapsradion tog upp det för några år sen och hänvisade till ett opublicerat papper från Göteborgs universitet. Är detta publicerat ännu?

    Att ta ansvar är också att inte överdriva.

    • Sedan 1870 har den stigit med 200 mm.
     Det krävs inte någon ”accelererad havsnivåhöjning” för att nivån skall stiga. Det räcker med att nivån stiger. Just nu gör den det med 3,4 mm/år. Och den accelererar. http://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

     Förra gången det var jämförbart varmt med vad vi har intecknat med dagens nivåer på strålningsobalans, för 125.000 år sedan, så var havsnivån 6-9 meter högre än den är idag. http://www.giss.nasa.gov/research/briefs/gornitz_09/
     Ett försiktigt och högst rimligt antagande är att havsnivån landar på ungefär samma nivåer som då. För att inte överdriva skrev jag 5 meter.

     Frågan är hur lång tid det tar. Förhistoriska klimatförändringar visar att det kan gå fort (2-4 meter inom loppet av 100 år), men det kan också ta längre tid. Om vi antar att vattnet värms upp sakta och att isarna smälter linjärt i samma takt som idag så tar det ungefär 1500 år.

     • Kul idé.
      Resonemanget att tekniken alltid kommer att rädda oss från problem som dyker upp i framtiden. Tex ”3D betongprinters”:
      Från din länk: ”Even if the predicted sea level rise occurs, every year that preparations are delayed, substantially reduces the real economic cost per capita of action. Our economic, our engineering capabilities are growing geometrically. For example, new construction systems, such as gigantic “concrete printers“, robotic machines which create large continuous structures using scaled up 3d printing technology, are already being prototyped. Such robotic machines will dramatically cut the cost of building sea defences, when they become mainstream.”

      Hade du då tänkt dig att man skulle bygga en mur runt alla områden som ligger ett par meter ifrån havsnivån? Resonemanget att ”Kan holländarna så kan resten av världen” håller inte.

      Havsnivåhöjning är tex ett påtagligt problem för Miami. Det råder inte brist på pengar, men inga murar i världen kan hindra havsnivån från att översvämma staden. Marken är nämligen porös. Vatten kommer at tränga upp underifrån.

      Ett tag kan man kämpa emot, men till slut kommer man att vara tvungna att överge Miami. liksom många andra stora städer. För att inte tala om all produktiv jordbruksmark.

      Men om vi tjänar tillräckligt mycket just nu på att inte bry oss om framtiden så kanske vår kortsiktiga ekonomiska välfärd i närtid kan kompensera för det?

     • oppti, om du inte förstår mätningarna så bör du börja med att läsa beskrivningarna.
      Som exempel en kommentar av dig, från din favoritsida för information, hos Steven Goddard AKA Tony Heller.
      https://goo.gl/OxmgfD

      Länken du postar där är ok, du har postat liknande ett flertal gånger, men du kan uppenbart inte läsa raden som beskriver vad den visar?
      ”The solid horizontal line represents the linear mean sea level trend using the entire period of record.”

      Det är tom så fiffigt att man kan klicka på ”Mean Sea Level Trend” uppe till höger, så här:
      http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?stnid=8574680
      Då ser man att den för Baltimore är 3,15 +/- 0,13 mm/år.

     • Spalten blev smal så jag skriver här.
      Trötter-tack för länken som även innehåller en viktig information till dig och Martin:
      50 års utveckling-som visar på det naturliga som sker.
      http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/50yr.htm;jsessionid=D7C0F0C3E6F157A27268760AAA2D0616?stnid=8574680

      Sen Martin. Om du är bekant med havsvattenstånd så varierar dessa mycket-det är extremerna som skadar.
      Vallen som Nederländerna byggde brast 1953. Vallen ligger på sand därav de omfattande pumpningar som sker innanför.

      Om ni vågar så behandlas nivåerna i Notricks idag-lite lugnare än här:
      http://notrickszone.com/2016/03/15/claimed-3-2-millimeters-per-year-sea-level-rise-seriously-challenged-by-recently-published-scientific-papers/#sthash.kofReyH0.dpbs

      Jag hoppas jag kan lugna inte reta-det är inte syftet!

     • oppti, du har fått chansen på den här bloggen att visa att du kan ta till dig information, det gör du beviseligen inte med den kommentaren.
      Du har inte heller svarat på min fråga om källhänvisning till den graf du postade tidigare och du svarar inte på övriga frågor.

      Du ställer däremot frågor likt en kreationist. Du är inte intresserad av svar eftersom du har en personlig övertygelse som är större. Du har inte bidragit med någon information, tvärtom så har du inte velat kommunicera och undvikit förklaringar. Därmed så har man aldrig kommit i närheten av att diskutera det som är intressant med dig. Men det är likadant med de flesta förnekare som passerat revy under åren.

      Hoppas iaf du uppskattar Martins öppna sätt att släppa in kommentarer på bloggen och låta äldre artiklar ligga kommenterbara.

      Sajter som drivs av t ex Tony Heller och Paul Homewood agerar inte på samma sätt. Anthony Watts är möjligen något bättre på sin eftersom han tom korrigerat Hellers dumheter tidigare och låtit det ligga kvar, jag vet dock inte hur nästa knäppgök i raden av dina länkar (Pierre Gosselin, notrickszone) är, men jag vet vad han kläckt ur sig tidigare hos Watts. Vad sägs om den här förutsägelsen: ”October 23, 2008 at 2:03 am -2.5°C by 2020! ? 🙂
      Läs resten av hans kommentar här: http://goo.gl/tOzN8Q

      Jag undviker gärna att få med deras sajter i klartext i mina kommentarer och tänker inte citera mer därifrån. Det finns hur mycket dynga som helst hos den nämnda högen av dyngspridare.

 • Vi har inte tid.
  Göteborg bygger undervattenstunnlar istället för vallar. För människorna??
  http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/tema_stadsutveckling,nya_korsvagen_byggs_for_manniskor

  Råkade se att SMHI har uppdaterat med en färggrann karta för 2015.
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.99557.1455698252!/image/tmp_avv1501_1512.png_gen/derivatives/Original_1004px/tmp_avv1501_1512.png
  ”Medeltemperaturens avvikelse från den normala”
  Det finns inget som är normalt längre.

  Ännu en studie runt Antarktis, varmare vatten cirkulerar in under och destabiliserar shelfisen.
  http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/upside_down_rivers_threaten_antarctic_ice_shelves
  http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo2675.html
  Finns ett tillägg där med en knallfin karta.
  http://s7.postimg.org/hls3ps53f/Antarktis_Shelfisar.png

 • Jag tycker din ide om att tala om ett 2/5 metersmål är ett retoriskt mkt bra förslag. En grad hit eller dit kan man leva med men vatten upp till knäna får folk att vakna till!

 • Apropå uteblivna rubriker och löpsedlar, igår såg jag nåt i stil med: ”Kylan kommer”.
  GP skriver så här:
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.3025551-besvikelsen-da-kommer-kylan-igen
  ”meteorologen kan inte dementera oroväckande rapporter om vinterväder på ingång”

  Temperaturöverskott från SMHI gällande den 15:e och 16:e Mars:
  http://data.smhi.se/met/climate/maps/anomaly/2016/ttdk160315.png
  http://data.smhi.se/met/climate/maps/anomaly/2016/ttdk160316.png
  Satt och tittade på maxtemp för alla stationer igår, en visade -0.3°C, i övrigt plusgrader över hela landet och som toppades av +15.7°C.

  Två graders målet då?
  Citat av Michael Mann:
  ”When compared to those conditions, Mann says, February was probably about 2 degrees Celsius, or 3.6 degrees Fahrenheit, above the preindustrial average for the globe.
  However, more reliable calculations made using data from the northern hemisphere only show that average surface temperatures during February were about 2.5 degrees Celsius, or 4.5 degrees Fahrenheit, above average for this region.”

  2015 blev även ett rekordår för koldioxid, som även det fick en knuff av El Nino.
  http://www.noaa.gov/record-annual-increase-carbon-dioxide-observed-mauna-loa-2015

  Lousiana är redan förlorare på mer än ett sätt tack vare stigande havsnivåer, stormar och klimatflyktingar.
  http://grist.org/politics/wanna-see-what-happens-when-you-rely-on-the-fossil-fuel-sector-and-slash-taxes-check-out-louisiana/
  Inte blir det bättre för dem nu när Peabody kanske går i konkurs.
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-16/peabody-discloses-doubts-about-viability-of-company-s-operations
  De har en av sina största hamnar i Lousiana. De får väl hitta på något annat där.

  I Sverige sitter vi nu själva med Svarte Petter på allvar eftersom ingen vill köpa vår skitiga kolverksamhet som helt klart under väldigt lång tid varit omöjlig att driva vidare och släpper ut mer än hela nationen gör internt.
  http://www.svd.se/vattenfall-tappar-tjeckisk-budgivare
  Enda seriösa intressenten var som bekant Greenpeace med noll spänn.
  Vi kommer ändå få betala för det klavertrampet, så det vore lika bra att de stängde ner hela rasket själva och dämed gjorde något bra av det.

  Få bryr sig om temperaturerna vi i den norra hemisfären nådde under Februari jämfört förindustrell tid? Vi ligger perfekt inom ramen, enligt paleostudier, för en katastrofal kollaps av våra isar och glaciärer men få vill se, få vill höra. Trots att vi faktiskt kan titta själva tack vare världshistoriens förnämaste informationsnätverk. Vi vill hellre bada nakna på Sergels torg och leva livet utan sorg.

  Men, men, men hela den södra hemisfären då, som kompenserar överskotten från den norra?
  Tja, BoMs senaste uppdatering om deras extremer där nere intresserar få? Det har iaf inte varit många reaktioner genom åren på kommentarer runt Australien.
  http://www.bom.gov.au/climate/current/statements/scs55.pdf
  Sak samma med alla studier runt Antarktis de senaste två, tre åren.

  Nära 90% av Jordens befolkning bor på den norra hemisfären och det är här vi får se en reell tipping point iom ett isfriare Arktis. Temperaturer vintertid på tio till femton grader varmare där uppe, som det varit nu, går bara inte. En bild via Worldview på området norr om Franz Josefs land. http://go.nasa.gov/1Ro1Z8E
  Det går att zooma ut så ser man öppet vatten även vid Novaja Zemlja.
  Grafik via uni-bremen och AMSR-2:
  http://www.iup.uni-bremen.de:8084/amsr2data/asi_daygrid_swath/n6250/2016/mar//asi-AMSR2-n6250-20160316-v5_visual.png
  Notera de mörkare områdena i isen och betänk att vi är i mitten av Mars månad. Vi får hoppas det fortsätter vara mulet över Arktis resten av året.

  Jag överlämnar badandet på Sergels torg till tokiga Stockholmare, men vill gärna att mina barn ska få leva livet så gott det går och utan för mycket sorg. När ska vi sluta hyckla och acceptera verkligheten, begränsa våra val till de möjligheter som kan lyckas och välja det bästa av dem? Antingen så blir det tufft nu eller omöjligt tufft senare.

  Nu har jag nog skrivit färdigt.

  • Utnyttjar det där ”nog” och skriver en till iom denna Australiensiska radiointervju med just Stefan Rahmstorf är relaterad både till Martins artikel och mitt eget tjatter runt Australien.
   http://theenvironmentshow.com/is-global-warming-speeding-up/

   Och NOOA har uppdaterat under dagen.
   http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/summary-info/global/201602
   Ett par citat.
   ”The February globally-averaged land surface temperature was 4.16°F (2.31°C) above the 20th century average. This was the highest for February in the 1880–2016 record, surpassing the previous records set in 1998 and 2015 by 1.13°F (0.63°C) and surpassing the all-time single-month record set in March 2008 by 0.77°F (0.43°C).”

   ”The year-to-date globally-averaged land surface temperature was the highest for January–February in the 1880–2016 record at 3.51°F (1.95°C) above the 20th century average. This was the highest for January–February in the 1880–2016 record, surpassing the previous record of 2002 by 0.74°F (0.41°C).”

   Det är fullt tänkbart att vi kan vara vid de nivåerna redan om ett decennium.

 • Det är redan Islossning mot kusten i östsibiriska havet. Tendensen syns även i animationen ovan från Cryosat men nu via Worldview:
  http://go.nasa.gov/22vDM8c
  Backa datum så syns det tydligt, trots molnen.

  Lite äldre artikel från Stockholms Universitet på Svenska:
  http://www.su.se/forskning/ledandeforskning/naturvetenskap/klimat-hav-och-milj%C3%B6-lfartiklar/artiklar/metan-bubblar-upp-fr%C3%A5n-tinande-sibirisk-arktiska-havsbottnar-1.157053
  ”Sedimenten på havsbottnarna i det grunda Östsibiriska havet innehåller 200 gånger mer metan än vad som finns i atmosfären. Mängden metan som läcker till atmosfären från havet norr om östra Sibirien är större än det totala tillflödet från resten av världshaven. De höga halterna av metan i havsvattnet tyder på att permafrosten i havsbotten tinar och därmed frigörs metan. Däremot har vi ännu inte nått den situation där flödet av gas allvarligt påverkar metanbalansen i atmosfären.”

  Artikeln från 2013.
  Mer öppet vatten under längre tid på året vämer upp botten mer och mer, vilket troligtvis kommer att leda till ökande utsläpp av metan. En potentiell men mycket potent tipping point. Enda frågan vilket tempo förloppet får.

  Planeten brukar ju överträffa dess passagerare.
  Just nu ser det ut som att Mars kommer landa någonstans mellan Januari och Februari temperaturmässigt. Med tanke på att vi långsamt borde vara på väg mot en istid så är vi människor väldigt duktiga på att värma upp den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *