Borde vi åldersbegränsa klimatscenarier?

Med tanke på de förfärliga scener och tragedier som kommer att utspela sig när/om de vetenskapligt belagda klimatscenarierna blir verklighet, så kanske man borde införa någon form av åldersbegränsning på den sortens framtidsinformation?

Vi kan ju inte med gott samvete låta unga människor ta del av information som berättar att miljontals människor kommer att drivas på flykt, vi får missväxt, värmeböljor, översvämningar, jordskred, förorenat vatten, skogsbränder, växt- och djurarter som dör ut och att det till råga på allt är vi vuxna som bär ansvaret för detta!

Och vi behöver nog något som får oss vuxna att inse att det är riktigt illa ställt med vår situation. Att vi verkligen behöver ta oss i kragarna, kavla upp ärmarna, dra på oss kängorna och agera. Göra det som krävs för att undvika de förfärliga situationer som annars med största sannolikhet, och oåterkalleligen, kommer att utvecklas.

Tänk på de trauman som annars kommer att utvecklas hos den unga generationen! Den generation som för övrigt skall föda oss när vi om några decennier går i pension och vill njuta av livets goda. Tänk om det varken finns så mycket gott kvar att fördela, eller om de som då sitter vid makten inser att vi visste, men inte gjorde vad vi borde gjort? Vore jag i deras kläder skulle jag skicka oss över ättestupan.

Nej, för att undvika dessa och många andra obehagligheter så borde vi införa åldersbegränsning på klimatscenarier. När man är 18 så är man nog mogen att ta del av informationen. Då kan vi dessutom göra dem till medskyldiga och kanske snabba på den nödvändiga omställningen. Innan det är på tok för sent.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Kanske vore bättre att justera rösträtten till att gälla mellan 15-50?
  Dels slapp jag att rösta själv men framförallt så fick inte ett knippe av mina bekanta rösta alls. Tonåringar har bättre öron, det är deras framtid.

 • Jag ser att framtida scenarierna inte tas på allvar och förstår inte varför. Kan det vara att inte ens vuxna är mottagliga för dem? Barnen speglar vuxenvärlden och kan inte själva omfatta det som sägs. Tror inte jag var mogen sådana framtidsprognoser vid 18 års ålder, och de fanns då också. Protestsångarna sjöng om dem: ”..come gather round people wherever you roam and admit that the waters around you have grown and accept soon you’ll be drenched to the bones if your time to you is worth savin, then you’d better start swim or you’ll sink like stone, for the times they are a changin..”. Denne fick som bekant litteraturpris. Men mer än så blev det inte, konkreta åtgärder då och nu? Samme man: ”..the wheels still in spin..”. …Hela världsekonomin bygger på energiinnehållet i oljan, då som nu…..

  • Vi verkar ta det allt mindre på allvar, konstigt nog. Det är framförallt vuxna och bland dem, framförallt äldre män som förnekar. Det finns stöd för det i undersökningar via naturvårdsverket och även från USA där yngre inte förnekar vetenskapen på samma sätt som äldre. Det gäller även kristna:
   http://nagt-jge.org/doi/10.5408/16-220.1

   Klimatförändringarna går sakta med mänskliga ögon sett och Vi kommer alltid finna tid för ursäkter och undanflykter. Våra semestrar är viktigare än våra barns framtid. Det är dags att börja be om ursäkt till våra barn:
   http://sz-magazin.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/46223

 • Hittade ett vackert men ledsamt foto taget idag på termokarst vid Tuktoyaktuk, Arktis.
  https://s27.postimg.org/5q9tniz0z/Tuktoyaktuk_20170811.jpg

  Känns namnet igen så har ni säkert hört det i serien Ice Road Truckers. Isvägen hade sin sista säsong i vintras eftersom man nu byggt 12 mil motorväg från Inuvik rakt upp till Arktis. Den öppnar i November. Den öppnar även möjligheterna till fler gasfält.
  http://www.cbc.ca/news/canada/north/inuvik-tuktoyaktuk-new-gas-fields-lng-1.4161473

 • “Med tanke på de förfärliga scener och tragedier som kommer att utspela sig när/om de vetenskapligt belagda klimatscenarierna blir verklighet, ”
  Den meningen är inte logiskt korrekt.
  Kan komma eller när bör det stå!
  Du kan inte vara säker på det ena och osäker på det andra samtidigt.

 • Det här borde kanske ramla under åldersbegränsningen?
  Man har hittat 91 vulkaner till, utöver de 47 man redan kände till, under isen i Västra Antarktis.
  http://sp.lyellcollection.org/content/early/2017/05/26/SP461.7.full.pdf

  “The results demonstrate that the West Antarctic Ice Sheet shrouds one of the world’s largest volcanic provinces, similar in scale to the East African Rift System. The overall volcano density beneath West Antarctica was found to be one edifice per 18 500± 500 km 2 , with a central belt along the rift’s central sinuous ridge containing one edifice per 7800± 400 km 2 .The presence of such volcanic belt traversing the deepest marine basins beneath the centre of the West Antarctic Ice Sheet could prove to be amajor influence onthe past behaviourand future stability of the ice sheet.”