Blir Rio-mötet bortglömt?

Rio de Janeiro (TT:s utsände)

FN:s världsmöte om hållbar utveckling i Rio de Janeiro är en jättetillställning. Men kommer någon att komma ihåg mötet om några år?

Enligt flera forskare är megakonferenser av det här slaget dömda att misslyckas på förhand.

De kanadensiska forskarna Evan Fraser och Warren Mabee har tidigare i tidskriften Nature skrivit att det är ett tragiskt faktum att FN:s toppmöten inte lyckats förhindra att klimathotet fortsätter att växa och att artutrotningen tilltar i styrka.

Orsaken är i hög grad att FN måste respektera den nationella suveräniteten. Det innebär i praktiken att alla länder kan sätta käppar i hjulet för ingångna avtal. Den enda lösningen är en form av avtal som inskränker ländernas suveränitet – och sådana avtal är i princip omöjliga att åstadkomma.

En annan forskargrupp, som lade fram sina slutsatser i London före Riomötet, hävdar att det grundläggande problemet är tilltron till regeringarnas vilja att lösa miljöhoten. De politiska systemen fungerar inte på det sättet. Världens ledare styrs av andra prioriteringar.

Det hindrar inte att framsteg gjorts på vissa områden. Fattigdomen har exempelvis minskat på jorden. Men det beror inte så mycket på FN:s resolutioner som på att vissa länder, framför allt Kina, haft en makalös ekonomisk tillväxt sedan de införde marknadsekonomi.

En invändning som kan göras mot det här dystra resonemanget är att det kanske hade varit ännu värre om inte FN:s arbete hade fungerat som drivkraft för ett nytt tänkande kring miljö- och fattigdomsproblemen.

Sveriges miljöminister Lena Ek anser att Riomötet varit värdefullt, trots all kritik som riktats mot det urvattnade slutdokumentet. Det här mötet sparar oss tid längre fram. Och mycket av det som sägs och diskuteras här kommer att ingå i den vanliga samhällsprocessen med tiden, säger hon.

Det viktigaste från mötet är, enligt Ek, beslutet att införa hållbarhetsmål för alla länder från och med 2015.

Det är hållbarhetsmålen man kommer att komma ihåg Rio för, säger hon.

Roland Johansson/TT

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • ”Den enda lösningen är en form av avtal som inskränker ländernas suveränitet – och sådana avtal är i princip omöjliga att åstadkomma.” Skojar du?? Alla länder i hela Europa har ju gett upp sin suveränitet,i praktiken, till EU. Om de vill göra något för miljön, så förbjud alla fossila produkter och börja tillverka plast av växtoljer i stället, för att nämna ett exempel.

 • ”och börja tillverka plast av växtoljer i stället”
  Skulle inte detta leder till ännu mer fattigdom och svält i världen?

 • Kanske, men endast mikroskopiskt lite i jämförelse med vad myndigheter och internationella företag bidrar till. Vad ska man dessutom med pengar till när hela Jorden är förgiftad av den svarta oljans olika skepnader?

 • hoppas det inte blir av för jag har inte gått på klimatbluffen.handlar bara om att straffa bilism så att miljömupparn ska ut mer i lön.eran unika prognos som lovade kanonväder i midsommar är ett stort skämt.midsommar innehåller 2 dagar .men det är ju klart.är det lördag måste ju fanskapet pissa.4 lördagar i rad kan inte vara en slump.

  Martin: Prognoserna har stämt ganska bra, fronten kommer (tyvärr) in över Sydsverige precis som prognoserna sade för ett par dagar sedan.

  Du säger att dåligt väder fyra lördagar i rad inte är en slump? Du tror inte att klimatet förändras, men du tror att något annat än slump och fysik styr vädret?

 • verkar skumt att det alltid regnar på lördagarna.inte får vi mindre regn om vi straffar bilism.bilen behövs ,vill inte ha ett klassamhälle där bara rika kan köra.o lilla sverige är en droppe i havet.om det är ett klimathot så är det väl bara för staten o köpa in miljöflummarbilar till alla på statens bekostnad.men jag tror det är en bluff för att staten ska få in pengar.detta eviga pissande varje helg beror på vår herre som inte folk sommar o sol.ett hån att det pissar varje helg

 • Wijkman lyckas med att att INTE nämna att det krigas i politkers namn för resurser men man kalla r det frihets krig… Han är falsk till sista stavelsen när han rör sin mun.

  En professionell lögnare om jag någonsin sett någon. Jag antar att han skulle kalla micro lån en framgångs saga för att lyfta folk ur fattigdom.

  Vädervapen finns ja det är faktum. Terraforming pågår i detta nu, ja det är ett faktum.. MEN inget av det här har folket bett om eller skulle de be om så var ligger det egentliga problemet? Inte är det på gräsrots nivå i alla fall. många flaska profeter använder sin del av olyckan de ställt till med för att ge DIG ett val att göra.. som du inte behöver göra. Det är bara hålla koll men ignorera den fina retoriken och finna nya vägar som verkligen leder till förändring, inte bara för 1% av världen och inte bara för att rikedom och makt skall koncentreras ytterligare till än förre spelare..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *