Barentskonferens

Av Martin Hedberg

Just nu är jag i Luleå. Jag deltar i ”Fifth Parliamentary Barents Conference” som anordnas av bland andra Sveriges Riksdag.

Konferensen samlar parlamentariker och andra berörda som är aktiva i Barents regionen, det är ungefär norra delarna av Norge, Sverige, Finland och delar av Ryssland. Länder som angränsar till Barents hav.

Jag skall tala om klimat och hur förändringarna kan komma att påverka regionen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Hej och välkommen till Luleå

  ’Fint’ väder vi bjuder på…snacka om dålig representation från oss norrbottningar.

  Hursomhelst… Om du behöver/önskar tips på något ämne att ta upp på bloggen så skulle jag uppskatta om du skrev något om vad som avgör (kriterier o dylikt) om en prognos bedöms vara rätt eller inte. Har nyss läst om att träffsäkerheten 1 dag fram ligger kring 80% och ytterligare 1 dag fram kring 70%. Vad i form av molnighet, nederbörd, temperatur mm anses vara träff och inte?

  Tack för en bra sida och intressanta inlägg på bloggen.

  //Erik

 • Förhandlingarna om polartrakternas resurser mm förs allt intensivare mellan de inblandade staterna, både med dikreta spark på smalbenen under förhandlingsbordet och med spektakulera anspråk på nordpolen, som nyss Danmark. Jag hoppas att kampen om Arktis ny flyttats ut ur nyhetsskuggan och att hugade murvlar ger sig i kast med att gräva. Det finns myckat att få fram i ljuset!

 • Barentskonferens, va?

  Martin: Gillar du inte sär skrivning? 😉 Du har helt rätt, jag rättar mig.

 • Det var roligt att höra. Det är ju en stor erkänsla av din kunskap. Lycka till på konferensen. Hoppas man lyssnar. Mvh Roland

 • Undrar om det diskuteras vad isfritt Arktis innebär för essentiella och ytterst förbisedda CO2 sänkor som plankton där uppe utgör?? Coccolitoforider har jag för mig de heter om jag ej har fel för mig..
  För att de ska fungera kräver de någorlunda förutsättningar.
  Tex temp och surhet i vattnet.
  Kan du detta och talas det om det?

  Martin: Konferensen handlade mest om hur man skall samarbeta, utveckla regionen och under vilka förutsättningar detta kan ske.

  Vid sidan om klimatförändringar så har man/vi stora problem relaterade till atomavfall (dumpat avfall och kasserade atomdrivna ubåtar/fartyg som vittrar) samt miljögifter, tungmetaller etc som sprids i samband med tex produktion av nickel.

  Parallellt med detta så spirar framtidstro.

 • OK, det var en intressant bloggartikel, och flera intressanta kommentarer.
  Hur man ska samarbeta och utveckla regionen.
  Det var inte riktigt vad jag trodde att en sådan konferens skulle handla om. Kände mer som Chris att det skulle handla mer om klimatförändringar och miljön.

  Går du på många konferenser som har med ditt jobb att göra, och i så fall, handlar dessa mer om klimatförändringarna och miljöpåverkan av oss människor?

  /Olle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *