Älgjakten, väder och vittring

Av Martin Hedberg

Nu på måndag den 6 september börjar älgjakten i norra Sverige. I söder börjar jakten den 11 oktober.

Somliga skulle säga att Norrland respektive Götaland och Svealand har olika tider för älgjaktsstarten, men så enkelt är det inte. Gränsen mellan Svealand och Norrland går som bekant i NV-SO riktning (Dalarna ligger i Svealand medan Gävle ligger i Norrland). Men gränsen mellan jakttiderna för älg går i i mer klimatologisk riktning: SV-NO. (Ungefär genom Torsby-Mora-Hudiksvall).

Hur som helst. Nu i helgen samlas många jaktlag och går igenom kommande veckors jakt. Förutom hur stor tilldelning jaktlaget fått, vem som skall sitta på vilket pass, säkerhetsföreskrifter och berättelser från förra årets jakt så funderar man förstås på vädret.

Älg i Salsån, Jämtland sommaren 2010

Älg i Salsån, Jämtland sommaren 2010

Inte mycket man kan göra åt vädret annat än att anpassa sig. Men det gäller inte bara att klä sig rätt, vädret påverkar djurens rörelsemönster och hur lukter, vittring, sprids både från älgen och oss människor.

Det första påverkar förutsättningarna för jakthundarna att få upp spår på viltet.

Det senare påverkar viltets chanser att hålla sig undan jägare och hundar.

Ett klassiskt knep för att slippa möta björn i skogen är att väsnas (Och i Nordamerika skall man inte förvara mat i tältet). Men om det nu är tvärtom, man vill komma nära, om inte björnen så i alla fall älgen?

Hur många av landets jägare funderar på hur vädret påverkar vittringen när man jagar? Det handlar inte bara om att dofterna sprids med vinden. Vinden ändrar ofta riktning och styrka under dagen i samband med att solen påverkar stabilitet, termik och lokala vindar.

Jag tror att det är många som funderar på och väger in vädrets inverkan på vittring, men vilka knep och tumregler har ni?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Vissa år med högsommarvärme i september som 99, 02, 05 och 06 måste det ha varit knepigt med att ha dödade älgar liggande i skogen i väntan på transport i den 25-gradiga värmen. Kadavren måste känna sig som flygornas herre…

    Martin svarar:

    …eller deras slav 🙂

    Om det blir varmt och soligt kan det vara bra att ha någon form av ”viltsäck”, ett säck gjord av myggnät, att lägga djurkroppen i.

    Man kan även ta en gasolbrännare och svedda köttet. Dels minskar det dofter som attraherar flugor, dels blir det mindre attraktivt för dem när ytan är torr.