Varmt en vecka till

Sensommarvädret håller i sig till och med nästa veckoslut.

Det är nu ett par grader varmare än normalt i hela landet. I synnerhet är det varmt i södra Norrland med omkring fem grader mer än vad det i snitt brukar vara så här års.

Temperaturen, principVärmen hänger samman med att ett högtryck har lägrat sig över Skandinavien. Nätterna är svala men ändå varmare än snittet och det bildas dimma på många platser. Om förmiddagarna lättar dimmorna och på dagarna är det mestadels soligt. Högtrycket gör att det därtill är nederbördsfattigt och att vindarna generellt sett är svaga.

Känns det igen? Det är lite på samma tema som vi haft hela sommaren: Antigen högtryck och varmt eller lågtryck och rikligt med regn. Högtrycken ligger kvar lägen och när det regnar så gör det det med besked. Fråga Malmö eller Getinge.

Nåväl, vi kan inte prata regn utan att nämna Kashmir. Mer än 450 människor har omkommit, 140.000 är evakuerade bara från Punjab och på andra håll är ca 100.000 avskurna från omvärlden.

Men nu är det alltså varmt och övervägande torrt -här hemma- fram till och med nästa helg. Augustiväder i september.

/Martin

8 tankar på “Varmt en vecka till”

 1. Jag hade på känning att det skulle bli fint och varmt nu i september2014 nu är det sol och 20 grader varmt nu idag på självaste valdagen när man röstar på Gösta, det var likadan värme 1982, 1994, när det var val att det var omkring 20 grader varmt ute och sol på självaste valdagen.

  Svara
 2. Visst är det skönt nu. -82 hade vi en kraftig El Nino, -94 en moderat El Nino. I år behövs ingen El Nino alls eftersom det redan är varmare i haven än det någonsin varit i modern tid.

  Det var en kraftig start tidigare i år på förutsedd El Nino, sedan har atmosfären inte alls återkopplat som förväntat, men den kelvinvåg som är på väg nu kommer förmodligen inte kyla framåt Jul.

  Efter den värsta åsksäsong jag varit med om, så är det riktigt skönt väder nu i mitten av September och man får njuta så länge det varar, men det kostar.

  http://www.youtube.com/watch?v=_PEi0Retg8A

  Ebberöds bank i planetär skala.

  Svara
  • Först kanske jag skall poängtera att det är en illustration av temperaturens dygnsvariationer.
   Den blå kurvan är ”normala” (genomsnittliga) temperaturer, det man kan förvänta sig om man tittar på statistiken som temperaturerna har varit förr om åren.
   Den röda är temperaturen som det ser ut kommande dagar. Varmare framför allt om dagarna.

   Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: