Var är alla?

Extraterrestrial

Hur kan det komma sig att människan på allvar planerar för att befolka och exploatera andra planeter? För många är det fantasier, men det finns stora, och kostsamma, projekt som går ut på att vi måste se oss om i rymden efter andra planeter som vi kan göra beboeliga.

En del säger att det för att vi håller på att driva vår egen planet till ruinens brant och att vi behöver gå utanför dess gränser för att säkra vår arts fortlevnad. Vare sig det sker genom ekologisk kollaps, pandemier, nukleärt kärnvapenkrig eller annat globalt hot mot vår civilisation. Som en gigantisk Noaks ark.

Noaks arkNoaks ark? Men för guds 😉 skull skicka inte med några människor. (Från filmen Noah’s ark av Michael Curtiz 1928.)

För ett par år sedan träffade jag en gammal kompis, Patrik. Han var läkare och forskade nu på hur människan skulle kunna skapa sig en långvarigt livsuppehållande miljö i rymden. Detta för att klara av långa transporter inklusive att kunna befolka andra planeter. Jag tyckte det lät befängt men/och intressant.

I morse läste jag en intressant artikel av Eliszbeth Kolbert i The New Yorker. Artikeln plockade upp en situation initierad av fysikern och nobelpristagaren Enrico Fermi i dialog med kollegan Edward Teller, den så kallade ”Fermiparadoxen”. Den kan sammanfattas i “Where is everybody?”.

Kolbert förklarar Fermiparadoxen:

”The Earth is an unexceptional planet revolving around an unexceptional star. Given the age of the universe and the speed of our own technological advancement, you’d expect that some intelligent life-form from another part of the galaxy would already have shown up on Earth. But no such being has been spotted, nor have any signs of one. So where are they?”

ExtraterrestrialIntelligent utomjording? Ingen vi lär träffa på.

Givet att vår planet har funnits i ca 4,5 miljarder år, att liv har funnits på vår planet i ca 3,5 (komplext liv för ca 2 miljarder år sedan) av dessa och den enormt snabba utvecklingen av vår civilisation de senaste hundratusen-tusen åren så borde någon form av intelligent liv även ha uppstått på någon av alla andra miljontals planeter med de rätta förutsättningarna.

Eller?

En av anledningarna till att vi inte fått besök av några utomjordingar, ungefär som vi fastän lite annan anatomi, kan vara att de/vi inte är tillräckligt livskraftiga för att ta hand om sig själva och resa så långt.

Eller att de inte vet att vi finns. Stephen Hawking varnade 2010 för att skicka ut signaler i rymden om vår existens. Kanske skulle det skapa intresse för utomjordingar att ta sig till oss och exploatera vår planet, på vår bekostnad. Ungefär som när européer reste till Amerika för ett par hundra år sedan.

Varför vi inte kommer att se utomjordingar på vår planet?

Antag att det finns liv på andra planeter.
a) Det är i ”enklare” former av liv. Typ bakterier, träd och ekorrar: De kan inte lämna sin planet.
b) Det är i form av ”människor”: De kan lämna sin planet, men drivkraften till att göra detta visar att de inte fattar hur man lever långsiktigt. De kommer inte att överleva den långa resan.
c) De har förmåga att lämna sin planet och har fattat hur man lever långsiktigt: De stannar kvar på sin planet och lever långsiktigt.

Om det finns intelligent liv därute, eller låt oss säga bara ”liv med förmåga till långsiktigt överlevnad”, så lär de inte fara runt mellan solsystemen och leta efter nya planeter att befolka. De odlar nog sin egen täppa på ett sätt som gör att det håller i eoner av tid. Evolution will tell.

De flesta bakterier, träd, ekorrar och människor kommer att vara kvar på planeten Jorden. Det har uppenbarligen fungerat rätt så bra rätt så länge och det finns förutsättningar att göra något bra av det även i framtiden. Bara vi människor inte sabbar så mycket och så snabbt. För då finns det anledning att vilja dra vidare till en annan planet.

Se bara till att inga människor åker med på den resan. 😉

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Hej!
  Jag gillar verkligen dina diskussioner, om liv och klimat. Fortsätt gärna med det!
  Med vänlig hälsning
  Gunilla Nilsson

 • Kanonbra Martin.. kul att läsa vad du skriver och hur du resonerar med argument som håller.

  Anders Wijkman är av samma intelligenta kaliber och har bra sakligt förhållnings sätt till dessa mentalt svåra saker att greppa.Troligen är detta då pga rädsla och skam eller trots att folk blundar ,eller?

 • Hej.
  Intressant perspektiv. Har inte funderat så mycket i de banorna förut och finner det radikalt nytänkande. Tack för att du delar det, speciellt med tanke på att radikala nya tankar inte alltid tas emot med särskilt stor acceptans.

 • Utomjordningarna är givetvis för smarta för att ge sig till känna inför solsystemets främsta planetförstörare. Vi kallar oss Homo Sapiens, undrar vad de kallar oss?

  De första isbrytande tankfartygen snart igång för att köra sönder det som är kvar av Arktis.
  http://crewing.in/?p=91
  ”The first vessel from the batch is scheduled for delivery in 2016, the final one joining the fleet in 2019.2
  ”The project’s first commercial cargo is due to be shipped in 2017. The chosen route for the LNG cargo is the Northern Sea Route (NSR).”

 • Vi lär fortsätta sabba mycket mer om man ska gå efter reaktionerna på detta inslag i DI idag.
  http://www.di.se/artiklar/2015/6/8/debatt-forbjud-fossila-drivmedel/
  Citat.
  ”Likt Titanic är mänskligheten med klimatförändringarna i full fart på väg mot en ödesdiger katastrof. Inför klimattoppmötet i Paris bör Sverige ha ambitionen att vara ett föredöme och fasa ut användningen av fossil energi, skriver Karin Svensson Smith (MP).”

  Efter att ha läst lite kommentarer så passar nog Aftonbladets lilla poll bättre för att visa vad Svensson tycker.
  http://s1.postimg.org/5faag26y7/AB_poll.png

 • En stor anledning att se sig om efter andra platser där människan kan bo är sårbarheten – alla ägg i samma korg osv. Sett över lång tid så är risken stor att jorden träffas av en asteroid eller att något av de andra otaliga scenarion som ibland lite överdrivet målas upp inträffar. Det har hänt förr och det kommer hända igen. Förutom den anledningen ligger det i människans natur att expandera/utforska – människan skulle ändå kunna fortsätta leva på jorden också, och göra det långsiktigt, det ena utesluter inte det andra här.
  Men det behöver ske fler tekniska framsteg innan vi gör den resan att vi befolkar andra planeter…