Slöjdar en kniv

Här kommer en inblick i något annat än väder och klimat. Jag har som hobby att bygga och renovera saker. Under hösten har jag gjort ett par knivar. Här en bildserie över hur en av dem kom till.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Ok, nu är jag lite kinkig här men hur tänker du med träslag som teak mm som kanske inte är det bästa att använda pga sättet det avverkas på förutom transporten hit till Sverige då. Och epoxi för att limma med är ju inte heller så nyttigt rent hälsomässigt.
  Varför inte använda svenska träslag, horn etc och göra med mindre miljö och klimatpåverkan 😉

  • andra projekt

   Okay, håller med. Jag uppmanar ingen att köpa exotiska träslag, så ur ett influencerperspektiv (i den mån jag är det) så var det inte så pedagogiskt. Men just teaken kommer från en fönsterbräda som kasserades vid husrenovering för tolv år sedan.

   Epoxi är otrevligt och slipdammet rejält hälsovådligt (bland annat därför jag tejpar: behöver inte slipa bort limrester). Men/och det är extremt hållfast och används bara där det är stora påfrestningar, man behöver fylla ut och där jag vill att det ska vara absolut tätt (kring knivbladet).

   De tidigare knivarna, och ett yxskaft, är tillverkade i ek, en och gullregn. Och jobbar på en slida i älghorn (från Jämtland). Har också byggt om en späntkniv för att få bättre ergonomi, i ek. Allt detta trä kommer inom en 25 meters radie från garaget. Hyfsat lokalt producerat. 🙂

 • Gullregn är vackert. Man bör nog dock helst använda munskydd mot slipdammet, då även virket är giftigt. Ger lätt allergiska reaktioner. Men som sagt vackert och kul att slöjda med lite udda material.
  Vackra verktyg du gjort