Regnskurar i Götaland och Svealand

Av Martin Hedberg

Lågtrycket som på gav riktigt med regn under lördagen tar lite längre tid på sig än beräknat att dra vidare österut. Det gör att det fortsätter att vara ostadigt väder med regnskurar i Götaland och Svealand även under söndagen. I Norrland däremot väntas mestadels uppehållsväder.

I morgon måndag blir det mest uppehåll, men/och på tisdag är det dags för nästa nederbördsområde att dra in från sydväst.

Hösten har nu kommit så långt att det var och varannan dag är ett par minusgrader nattetid i framför allt västra Norrland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin!
  Jag funderar på lite konsekvenser av att vi meckar med klimatet.

  Den här hösten har trots allt varit lite bättre för oss bönder än den förra. Vi har iallafall lyckats skörda allt i år. Förra året fick en del åkrar stå kvar otröskade under vintern – till det vilda djurlivets stora glädje… Förra hösten var det så blött att det såddes ungefär 30-40 % mindre höstsäd än normalt. Det ser ut att kunna bli minst lika illa med sådden i år.

  Tänk om det inom en snar framtid blir så att det bara går att så några grödor ett år av tre – samtidigt som man bara kan räkna med att lyckas skörda ett år av fyra.
  Detta utan att det egentligen har hänt så värst mycket med årsmedeltemperatur eller dito nederbörd.

  När tror du detta kan vara verlighet?

  Konsekvenserna blir då, med ganska enkel mattematik, att det kommer att bli tolv gånger så kostsamt att odla spannmål i Sverige.

  – Vem vill köpa den limpan?

  Vad ska vi då istället använda våra åkrar till?
  Jag ser två alternativ:
  Vi kan bygga växthus – inte för att odla spannmål, utan då blir det grönsaker och rotfrukter.
  Vi kan också göra beteshagar av markerna – kanske inte till kossor, de är nog för tunga och trampar sönder den blöta, mjuka marken. Men får och getter går bra.

  Så på framtidens meny kommer det inte att finnas:
  Bröd
  Pannkaka
  Oxfilé
  Filmjölk
  Pasta
  Osv..

  Vi kommer istället att äta:
  Morötter
  Rödbetor
  Tomater
  Squash
  Lammkotlett
  Fårfiol

  Detta befarar jag kommer att bli verklighet före 2020.

  Nä, nu måste jag ut och flytta kossorna till ett mindre söndertrampat bete.
  Vänligen
  Anders

 • det är ingen som kan säga .Hur klimatförändringarna slår forskarna kan vara gissa sig fram.o dem har ju bara ett senario är att det aldrig kommer o bli vinter i framtiden . Men det kan lika görna bli extrema vintrar o tråpiska sommrar

 • Ekobonden, ställ in dig på att det blir skog på dina åkrar och dina betesmarker oavsett klimat och väder. Hur länge tror du vi kan stå emot billig mat ifrån utlandet? 3 gånger vår skörd finns i Brasilien, betydligt högre avkastning bara en bit söder ut i Europa. Blir dessutom billigare för alla än att göda dig med bidrag, tråkigt men förmodligen sant. Hälsningar ifrån en hobbybonde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *