Regnkaos eller Bäst väder…?

Av Martin Hedberg

(uppdaterad) Nu inför helgen så gjorde jag två intervjuer för två tidningar, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Jag gav givetvis de bägge journalisterna i stort sett samma bild av hur prognoserna såg ut för vädret i helgen och kommande vecka.

Jag blev lite förvånad när jag i går (fredag 5 aug) såg Aftonbladets förstasida: VÄDER-EXTRA. REGNKAOS HOTAR hela landet. Och därunder även tillagt: ”Meteorologen: Kan bli flera översvämningar”.

Aftonbladets förstasida (5 aug 2011). Svenska Dagbladet sid 24 (6 aug 2011).

Oj då tänkte jag. Det kan alltså bli betydligt värre än vad jag trodde. Undrar vem mer de talat med och vilken vädermodell som indikerat det ovädret? När jag slog upp tidningen blev jag förvånad än gång till. Det fanns inga andra meteorologer eller vädermodeller, det var bara jag som var omnämnd.

Jag läser artikeln. Jorå, den stämmer rätt så väl överens med den intervju jag gjorde. Visserligen finns det ett par ”stort” och ”rejält” som jag inte riktigt känner igen, men på det hela taget rätt okay. Men/och artikeln har ännu en dramatiserande rubrik: Regnkaoset på väg till Sverige. Det stämmer varken med vad jag sagt eller vad som står i artikeln.

Jag sade förvisso att det kan bli åska och lokala översvämningar. Men jag sade inte att det skulle bli det i den omfattningen som annonserats. Och begreppet ”regn-kaos”, känns mycket främmande. Och sedan över HELA Sverige…?

Hur var det då med den andra tidningen, Svenska Dagbladet. Förutom att jag fick leta en stund innan jag hittade artikeln (en spalt på sidan 24, se bilden ovan) så hade den en sådan blygsam rubrik att man nästan hoppade över den: Bäst väder i sydöstra Sverige. Artikeln samsas med krönikan ”I väntan på den buss som aldrig kommer” och artiklarna ”54-åring åtalas för dödlig båtolycka” och ”Tysk kanin tog skuttet till Gotland”.

På webben har SvD den lite annorlunda vinklingen ”Nu väntar ostadigt väder och regn”, men det är samma artikel som i tidningsupplagan.

Innehållsmässigt är artiklarna i Aftonbladet och SvD likartade. Den stora skillnaden ligger i bild- och rubriksättningen, placeringen i tidningen och tillägg med dramatiserande adjektiv, ”ryssvärme”, ”hot” mm.

Troligen är det betydligt fler som tar till sig intryck från löpsedlar än de som studerar detaljerna i artiklarnas löptext. Personligen anser jag att rubriker, bilder mm bör återspegla, illustrera och i viss mån sammanfatta innehållet i en artikel eller ett faktaunderlag.

Ibland får vi frågor om varför olika meteorologer gör olika prognoser, det är väl samma väder vi pratar om? I detta fall har vi samma meteorolog som gjort samma prognos. Men i slutändan blev det rätt olika ändå.

/Martin

   

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

18 CommentsLeave a comment

 • Ojdå, att kvällstidningarna gör allt för att locka läsare är ju inte obekant. Men förhoppningsvis har ju läsarna blivit luttrade vid det här laget av alla rubriker om extremvärme, snöchock, regnkaos med mera. Men om nu en riktigt extrem vädersituation skulle vara i annalkande finns ju risken att varningen inte tas på allvar.

  Har ju varit regnigt härnere i Skåne under hela juli och ett rätt kraftigt åskväder i början av juli, där framförallt Köpenhamn drabbades av extrema nederbördsmängder.

  Sen så är ju Sverige ett avlångt land och vädret skiftar förstås mellan olika landsändar. Så vi får se – bara att klippa gräsmattan och ta in tvätten för säkerhets skull innan ovädret kommer med stormsteg, eller…

 • Här borde det verkligen ha varit stora rubriker i kvällspressen. När blev Köpenhamn skånskt? 😉

 • Ja – tyvärr är det ju lite ”vargen kommer…” över det hela och det gör att man helt enkelt inte litar på det som står i framförallt kvällspressen. Vad är det för fel med att ge saklig information? Varför måste det dramatiseras upp? Måste det till hot,våld,sex, död och elände för att ni ska få sälja lösnummer??!

 • Denna första sida i Aftonbladet går ut på att sälja
  tidningen.Du vet! Att vädret är nästan det största
  samtalsämnet i Sverige.Jag går alltid efter barometern hemma.Den mest pålitliga,som man kan lita
  på.
  Mvh: Hallandskusten.

 • Nja,kanske en liten lapsus, men Köpenhamn är ju synligt på andra sidan Sundet. Tänkte litegrann på Öresundsregionen som ett begrepp och när man kollar vädret så är det nästan alltid DMI (Danmarks meteorologiska institut) som gäller med översiktliga radarbilder även över Sydsverige.

 • Vargen kommer!! Som Birgitta säger här ovan. Tråkigt att media missbrukar/”tolkar” sanningen så ofta. Vanligtvis brukar det vara klimatförändringarna som skall ta livet av oss alla men nu var de lite mer konkreta. Lika fel i båda fallen dock.
  Tillbaka till sanningen tack!

 • Sicka jeffla as, asså……man kanske borde anmäla dem till Pressombudsmannen efter alla år av misskötsamhet!

 • Martin Hedberg…. guuude va du skriver bra. och informerande, ett nöje att gå in på sidan och se vad du har att säga. Tack.

 • Vem köper kvällstidningar 2011? Litar aldrig på kvällstidningar. Aldrig. Synd då sporten är bättre i kvällspressen jämfört med en morgontidning.

 • Tidningarna brukar ju överdriva så,så man får ta allt med en nypa salt (i väder sammanhang). Men jag undrar: hur stor risk för åska är det om det står T.ex låg risk? Alltså i procent?

 • …och nu hotar ”Nordsjö-åskan”, hujedamej, det måste vara en nyupptäckt art av aldrig skådat slag. Undrar när journalister lär sig beskriva verkligheten på ett relevant sätt… Undrar vilka ord som kommer uppfinnas när verkligen behövs???

 • Kvällspressens löpsedlar är som regel alltid överdrivna och uppblåsta. Köp inga kvällstidningar, så slipper ni känna er lurade 😉

 • Mycket intressant att läsa. Sådana här berättelser är ju viktiga att få fram till de som ännu litar på ”det som står i tidningen”. Framförallt i utbildningssyfte bland unga. Jag tror att jag snor din berättelse och tidningarnas versioner och använder det själv i något sammanhang som ett talande exempel.

  Allt gott till dig!

 • Jag har talat med journalisten som skrev artikeln i Aftonbladet.
  Även han blev förvånad över hur artikeln rubrik- och bildsattes (vilket sker efter att journalisterna lämnar ifrån sig materialet).

 • Av kvällstidningarnas löpsedlar att döma lever vi här i Sverige i en hemsk katastrof- och krigszon!

 • Denna ”Nordsjö-åskan” som ska komma i hela landet ser jag inte, kanske menar nästa år???

  Nej, bort med Aftonblaskan, i alla fall om de ska skriva om väder!