Producerar podcast

Nu har det gått en tid sedan jag skrev sist. Även om jag hunnit med en bussresa tur och retur till Alperna och skidåkning så har jag inte bara legat på latsidan.

Nej, en inte oväsentlig del av tiden går åt till att producera podcastavsnitt, förutom andra uppdrag som föreläsningar, förkovran och förfäran. Det senare till följd av allehanda tokigheter som USA:s president och hand administration hittar på.

Jag hade tänkt skriva något om det, och om inte annat lyfta en del av de punkter som Trötter förser oss med i kommentarsfälten här på bloggen, men man hinner inte riktigt med. Därtill är det riktigt underhållande, och skrämmande, att följa amerikanska pratshowers bevakning av mr Trump och hans gäng.

Det jag jobbar med för närvarande är en podcast med professorn i klimat och energi, Kevin Anderson, som jag intervjuade för två veckor sedan. Den kommer jag att publicera i morgon fredag på systersajten och podden BeyondOneDegree.com.

Gå gärna in redan nu och lyssna på något av de tidigare avsnitten, skapa en prenumeration/flöde. Antigen via sajten eller från iTunes eller annan app som du använder för att lyssna på poddar. Jag kör android och använder appen ”Podcast republic” som jag tycker har ett bra användargränssnitt.

Just nu har vi faktiskt fler lyssnare i USA än i Sverige. Därefter kommer Storbritannien, Norge, Tyskland och Australien. Om ni uppskattar poddarna så får ni gärna betygsätta dem i iTunes (motsv) samt tipsa vänner och bekanta om att de finns.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

 • Fortsätter här eftersom det blev lite längre än jag tänkt.

  Inga nyheter om man följt ”Kevin från Manchester” men han är faktiskt bättre att lyssna på, då han har en underbart rak attityd med trevligheten i behåll.

  Vad jag själv tycker väger väldigt lätt i jämförelse, men det går inte en dag utan att man förundras över omvärldens oförmåga till ordentlig anpassning.
  Du har ofta gett intryck av att luta mer åt ”top-down”, själv har jag varit mer ”bottom-up” men har mer och mer insett att båda behövs och det var iaf trevligt att höra honom säga detsamma.

  Man hör ju ofta; det spelar ingen roll, vad ska jag göra, jag kan inte ändra på något.
  Våra ledare säger; att de måste tänka på alla som inte vet vad de ska göra och som inte kan ändra på något. Alla sitter fast tydligen?
  Brukar säga till ungarna att bara man börjar så hittar man lösningar längs vägen som man inte kunnat förutse. Att inte göra något är oftast det sämsta alternativet.
  Det sinnessjuka idag är att alternativ energi är billigare och snabbare än fossiler och kärnkraft.

  Vet inte vad man ska tycka om Sverige som förebild. De flesta utomlands vet inte så mycket om Sverige. De som framhåller Sverige som förebild, gör det ofta pga vår vattenkraft och kärnkraft utan att känna till något om historian bakom. Tycker snarare vi åker på en räkmacka när det gäller klimatanpassning. Vi hade kunnat bli en riktig förebild för övriga västländer om vi tagit smällen och jobbat för att avveckla Vattenfalls kolkraft. Att den såldes, är inget annat än samma sorts hyckleri som övriga västvärlden ägnar sig åt.

  Köpa tid är vad det handlar om, vi lever mitt under pågående klimatförändringar och vi har bara tre års fossilbudget kvar. Merparten av vetenskapliga rön som kommer förstärker intrycket av accelererande klimatförändringar. Vi är ÖVER tidigare interglaciala period temperaturmässigt och då hade planeten 6-9 meter högre havsnivå. Det som skiljer mot då, är hur ruskigt fort människan värmt upp planeten nu.

  Följande satt jag och läste igår morse.
  http://advances.sciencemag.org/content/3/3/e1601545.full
  http://d3a5ak6v9sb99l.cloudfront.net/content/advances/3/3/e1601545/F6.large.jpg

  Smällen kommer, att den skulle utebli är enbart baserat på önskedrömmar. Planeten har utan människans hjälp klarat av 20 meter havsnivåhöjning på 400 år, så i snitt en meter per tjugo år är fullt möjligt med dagens uppvärmningstakt, eller snäppet värre.

  Vad händer om ungarna sitter med tre meter högre havsnivå 2070? Hur bra fungerar vår civilisation då? Inte kommer stället i Rotterdam där jag tvingades plugga Macintosh för tjugo år sedan att funka. Maeslantbarriären (som då var nyinvigd) och övriga kanaler och dammar fixar inte tre meter högre havsnivå. Stället jag växte upp på får strandtomt och blir en ö ihop med Göteborg som kommer ångra att de byggde tunnlar istället för vallar. Utanför före detta New York och Florida, får de troligtvis läsa om Trump och hans dream team i samma ordalag som övriga despoter, tokstollar och populister genom historien.

  Tror inte vi får se noll utsläpp i västvärlden till 2035. Hoppas jag lever då och få se hur det går. Käkar mycket hellre den sortens tegel, än alternativet.