Otidsenligt att elda som vi gör på Valborg

Som scout var jag i tonåren med om att tända valborgseldar. Jag förstår att många har en speciell relation till elden som symbol och traditionsbärare. Men en del av den här sortens traditioner är det hög tid att låta tyna bort. (En annan är fyrverkerier.)

Visst, det kan väl vara bra att göra sig av med trädgårdsavfall och visst är det trevligt att samlas och prata med grannar, sjunga och vad man nu har för sig. Men alla de här sakerna kan man göra utan att okontrollerade eldar. (Visa mig den arrangör som har resurser att släcka elden de startat.)

Vad jag ser idag är att det blivit närmast ett självändamål att samla flera ton brännbart material och sätta fyr på helt i onödan. Om man vill ungås kring en eld så gör man lämpligen en lagom stor brasa. Nu har det i många fall blivit avfallshantering under förteckning ”kultur”.

Det här handlar inte om igelkottar som stryker med eftersom de övervintrat i rishögarna, utan om resurshantering. Varför lämnar man inte in även detta ris och annat brännbart material till återvinning/kretsloppscentraler? Då blir det varmvatten och el av riset. På vissa stationer kan man numera även göra biokol som kan användas för att förbättra växtligheten. Och allt detta under kontrollerade förhållanden med minimala utsläpp av partiklar och obefintlig risk för bränder i skog och mark.

Just i år är det senare ett vågspel som många eldansvariga har att tampas med. ”Ska vi tända valborgselden eller inte, vad är risken för att branden sprider sig?”. Och om den sprider sig okontrollerat så tvingas samhället ut med resurser för brandbekämpning. Och inte bara det utan även att prioritera mellan olika bränder.

Räddningstjänsten tvingas, oavsett om det blir utryckning eller inte, ha mer brandpersonal i beredskap bara för att det är en ökad risk. Den här resursen kanske man hellre vill lägga på att bekämpa bränder som uppkommer genom blixtnedslag och annat som är svårare att kontrollera än kulturbärare som med avsikt och tändstickor skapar öppna bränder.

Ha gärna kvar traditionen med Valborgsfirande, men låt det vara kring en lagom stor eld. Och låt merparten av ris och annat brännbart avfall bli värme och el.

/Martin

…som fascineras av såväl pyroteknik som vanlig eld, men förfäras över att människan är kortsiktig, har så många skygglappar och inte ifrågasätter vad vi håller på med.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

 • För en gångs skull håller jag med. Lämna in trädgårdsavfallet och få mulljord tillbaka som i Danmark.

 • En granne eldade upp sitt hus för några år sedan men det hindrar inte en annan att fortsätta. De eldar hela tiden och det spelar ingen roll hur många varningar som ges, eller eldsvådorna i fjol, eller i år. En trädgårdsslang är inget skydd.

  Lite eldig men frisk luft från XR och BBC i England:
  https://youtu.be/dcBZxqiqVfE
  Tänk vad mycket en liten tjej kan göra. Tänk om vi alla hjälptes åt?

 • Känner mig kluven här, Valborgselden är ju en vacker och kraftfull upplevelse, Läste om någon som flög Valborgsmässoafton och såg alla ljuspunkter nere på jorden som Valborgseldarna bildade, mycket vackert. Men, som boende i Sala med eldningsförbud, vattenrestriktioner och första mindre skogsbränder förstår jag också att man i år ställer in. I fjol hade vi flera skogsbränder in på skinnet, bodde på avspärrat område. Det är knastertorrt och oron stor inför brandsäsongen!

 • Alla ser olika saker. Efter att ha jobbat inom räddningskåren under några år som ung, så ser jag nerbrunna hus och förtvivlade människor med vattenslangar. Ser uppbrunna ladugårdar med uppsvällda djur och panikslagna människor som sprungit till skogs. Skogsbränder och soptippar som brinner i evigheter, tar fyr igen trots att de blivit helt dränkta i dagar.

  Det gäller att välja mellan risker, nöje och nytta.

 • Svensk media är många gånger tämligen ihålig och vi har det fortsatt rätt behagligt, jämfört exempelvis Vietnam.
  Hittade inte en enda artikel i svensk media om rekordet där nere. En i Finsk media och en Norsk förutom WAPO (ej läsbar pga prenumeration) och givetvis den som först noterade rekordet i Vietnam den 20:e April, Etienne Kapikian.
  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006081115.html
  https://www.nrk.no/nordland/20-varmerekorder-i-norge-sa-langt-i-april-1.14528741
  https://twitter.com/EKMeteo/status/1119670291523874816
  RH 40% dessutom…

  Värmen söderöver påverkar givetvis inte enbart Vietnam.
  https://www.accuweather.com/en/weather-news/dangerous-india-heat-wave-to-last-into-may-as-delhi-records-hottest-day-of-the-year-so-far/70008079

  Men det vore ju hemskt om vi inte fick elda på hemmaplan också.

 • Vi är inne i maj och det har snöat en halv decimeter idag. Martin, nu vill vi höra hur långtidsprognosen ser ut för resten av maj och juni. Kommer värmen tillbaks snart?

 • Jämfört med förra årets maj, verkar denna bli en svalare och något ostadigare historia. Vore bra om det blir så. Nederbörd behövs.

 • Även jag vill ha mer vatten. Mississippi fick så det blev över, nytt översvämningsrekord.
  https://b100quadcities.com/mississippi-river-level-sets-all-time-record/
  https://youtu.be/4IEEUPIWMMk
  https://youtu.be/WjXaLkCvY9s

  Forskare förlorar sina instrument till smältande permafrost.
  https://www.cbc.ca/amp/1.5119767

  April månad blev ett nytt lägsta-rekord i energiförbrukning här hemma, med lägre utgifter som följd. Samma sak hände i Februari. Toppen för plånboken, rent personligt. Säg den lycka som varar…

 • På Öarna utanför Göteborg Öckerö,Hönö,Björkö, Hälsö mfl.kör man kolossala eldar eller ”Fyrar” som de kallas. Störst och längst bränntid är det som gäller enl urgammal tradition. Se gärna Grankriget på svt play. Det måste kännas jobbigt för alla er klimathysteriker att de inte har ”lagom stor eld” utan jättestora eldar som dessutom brinner mycket länge.

 • Denna majkyla och detta gråväder är deprimerande. När kommer den goa värmen vi hade i april tillbaka? Mer sol och mer värme så man kan ligga ute och steka, tack!

 • Jag tycker nog själv att aningslösheten inför allvaret i situationen är mest deprimerande. Och det här inlägget har ett annat budskap om majbrasors varande eller icke varande, om man faktiskt läser det.

 • Strunt i trollen.
  Inte nog med att 2018 satte nytt rekord i utsläpp.

  Utbyggnaden av förnybar kapacitet planade ut 2018.
  https://www.iea.org/newsroom/news/2019/may/renewable-capacity-growth-worldwide-stalled-in-2018-after-two-decades-of-strong-e.html

  Månadsmedel för April blev 413.32 ppm mot förra årets 410.24, 3.08 över förra året.
  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/index.html

  En miljon arter hotade av utrotning.
  https://www.ipbes.net/news/Media-Release-Global-Assessment

  Möt Homo Absurdus, det enda djur som vägrar vara vad det är.
  https://ojs.library.queensu.ca/index.php/IEE/article/view/13137

  Avslutningsvis är det passande med en gammal snutt från BBC anno 1979.
  James Burke och Technology traps.
  https://youtu.be/MPcZ_5uCldg

  Passande att vi nu byter koppartrådar mot fiber.

 • 5 grader, blött och kallblåst i maj.. Gör om senaste klimatmötet! Var det verkligen så här kallt dom bestämde att vi skulle ha?

  • Jag förstår att du tycker det är dåligt väder och att du vill göra lite humor folks engagemang för klimat och kopplingen till att du tycker det är kallt.
   Som du säkert förstår av min kommentar så faller den sortens skämt ganska platt.
   Det är lite som när folk frågar ”hur går det gör dig och klimatet?” – Som om det var jag (och ev andra man inte behöver ge support) som kommer att drabbas av förändringar av klimat och förlust av biologisk mångfald!
   Men jag har förståelse för att många tycker det är en övermäktig fråga som alla behöver engagera sig i, eller i alla fall acceptera.

   • Dåligt väder är vi vana vid.
    Men vi får vänja oss vid allt bättre väder framöver om trenden står sig med allt fler soltimmar.
    Det vore intressant med en kommentar ur ett klimatperspektiv.
    Vad innebär solar brightening för påverkan på det som kallas för klimatet.
    17% fler soltimmar , mest på vår och sommar.
    Torrare klimat?

 • -censurerar mig själv-https://twitter.com/StateDept/status/1125439720698159105/video/1
  -censurerar mig själv, igen-

  • Tack för avlänkningen, glömde det i går. Blev nog för stressad av skiten.

   Herr utrikesminister och resten av gänget borde gå en kurs hos Nate Hagens:
   Reality 101 — or, ”A Survey of the Human Predicament”
   https://honors.umn.edu/hsem-2624h

   Eller ta sig några timmar och titta på ett komprimerat format på tuben:
   [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=videoseries&w=640&h=360]

   Vid extrem tidsbrist pga upptagenheten med att trolla ihop guld och gröna skogar, åtminstone denna:
   [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=yJfJJOnbiI4&w=640&h=360]

   • Söndertuggade tublänkar gör inte så mycket, är man intresserad av det diametralt motsatta till Pompeos monumentala arktiska klavertramp, så kan man titta och söka via första länken.