Nattlysande moln på min Youtubekanal

Häromnatten kunde jag och många andra observera blåvita skimrande moln kring midnatt. De påminner om cirrusmoln, men finns betydligt högre upp i atmosfären. De nattlysande molnen, Noctilucent clouds (NLC), finns på ca 80 kilometers höjd, långt högre upp än vanligt väder och alla andra moln.

De lyser inte av sig själva utan belyses av solen som står under horisonten -för oss på marken. Man ser dem främst sommartid och de har blivit vanligare de senaste decennierna. Detta då det behöver vara både extremt kallt och finnas vatten som utgör molnen.

Jag utvecklar och förklarar det här i en liten kortfilm som jag gjorde på min Youtubekanal. Prenumerera och sprid gärna kanalen.

Det finns kopplingar till både ökade halter växthusgaser och klimatförändringar som orsak till detta. Ökad halt växthusgaser gör som bekant att det blir varmare -här nere vid marken. Och detta gör i sin tur att det blir kallare högre upp i atmosfären -vilket gynnar förekomsten av .

Och ökade halter metan i luften gör att det blir mer vatten även i Mesosfären, där de nattlysande molnen finns. Metan oxideras av syre och bildar vatten och koldioxid.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

 • Nyligen hade vi den kallaste julinatten i Sverige på 44 år. Argentina rapporterar om -20 graders kyla och snödjup på ett par decimeter. (Källa: SMHI)
  Det verkar som att den så kallade globala uppvärmningen har kommit av sig lite..?

  • Vi har varit i detta resonemang tidigare, men du verkar inte ta intryck. Det kan vara kallt, tom köldrekord, på en del platser under det att det samtidigt är globalt värmerekord.
   Världen är mycket större än Sverige, tom än Argentina. Och tiden är mycket längre än en natt i juni.
   Nej, den globala uppvärmningen har inte kommit av sig.