Kassera trimmer eller löda nya batterier?

Jag har en skäggtrimmer som tyvärr bara fungerar med nätadaptern inkopplad. Batterierna tar inte laddning längre. Det gör det lite omständigt att använda den, även om den i övrigt fungerar bra. Jag gillar också det keramiska skäret.

Men någon gång måste man ge upp. En ny kostar ju bara en femhundring eller så.

Fast det känns onödigt. Och hur svårt skall det vara att fixa?

När man väl har pillat bort plastploppen som dolde en skruv så var det enkelt att komma åt innanmätet. Och batterierna var inte ens av någon specialsort (som när jag uppdaterade borrmaskinen med nya batterier). Två vanliga laddbara småbatterier, (1,2V, NiMH, AAA).

Lyxade till det och uppgraderade kapaciteten från 700 till 1000 mAh. Kostade 85 kr på Kjell & Co. Det krävdes i och för sig en lödkolv för att koppla in dem, men i övrigt var det varken svårt eller tidskrävande.

Så nu kan den kapa skägg och hår offline igen. Gissar att nästa sak som går sönder är strömbrytaren, men det dröjer nog några år innan det blir aktuellt.

/Martin. Snygg igen.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Förr tillverkade man saker som höll, och när något gick sönder var det enkelt att laga. Idag tillverkar man saker för att det ska hålla garantitiden ut, sen ska det gå sönder och vara väldigt krångligt och dyrt att fixa så att folk tvingas köpa nytt.. Allt för att tjäna pengar. Det är likadant med dammsugare, mobiltelefoner, ja allt.

  • Lysande Martin!
    Helt i min smak, reparera så långt det går med rimlig insats! När får vi se REP-avdrag och små butiker som satsar på att hjälpa till med den här typen av jobb? Alla har inte lödkolv eller är så händiga…

  • I detta fall var det urladdade batterier enkelt val. I många fall där det är elektronik involverad så är det i många fall elektrolytkondensatorer som inte håller. Lagade en tvättmaskin som plötsligt la av. Det satt fem kondensatorer som jag misstänkte, köpte nya på ELFA för 30:- och bytte alla. Sedan mätte jag upp dom och en var död. Så det var lite onödigt att byta alla då det bara var en som kostade 2:37 plus moms.
    Detta är inte första gången har bytt i platt-TV, förstärkare och håller nu på att byta alla kondensatorer i en Powerbook från 1991.
    Så visst lönar det sig att laga, och kondensatorer är inte svårt då dom är rätt stora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *