Haiti hotas av ny katastrof

Port-au-Prince

 (TT-AFP)

När den tropiska stormen Isaac svepte in över Haiti hade de flesta ingenstans att ta skydd. Hundratusentals människor lever fortfarande i tält efter jordbävningen som skördade en kvarts miljon liv.

Isaac var nära orkanstyrka när den tidigt på lördagen nådde Haitis stränder. Haitisk radio rapporterade om stora jordskred och översvämningar när regnet slog mot marken.

Delar av huvudstaden Port-au-Prince svämmade över och en tioårig flicka blev det första kända dödsfallet när vattenmassorna raserade delar av de tältläger där över 400 000 människor fortfarande lever två år efter jordbävningen.

”Är inte redo”

Gatorna var nästan helt tomma i huvudstaden. Under natten hade långa köer ringlat utanför matbutikerna när invånare fyllde på sina förråd. Men de allra flesta av Haitis invånare, som i genomsnitt lever på mindre än en dollar om dagen, hade inga möjligheter att förbereda sig för stormen.

Vi är inte redo, konstaterade Martine, ansvarig för ett av landets många tältläger.

När det regnar står vi under tält med hål. Det finns många barn och vi vet inte vad vi ska ta oss till om vi måste evakuera.

Svag stat

Röda korset försökte rädda 8 000 av de ”mest sårbara” i Port-au-Prince och skolor och kyrkor öppnade sina dörrar för nödställda. Men landets premiärminister medgav att myndigheternas förmåga att hjälpa nödställda var ”starkt begränsad”.

Många valde att stanna i sina bräckliga hem av rädsla för att bli rånade, berättade Bradley Mellicker, chef för landets katastrofmyndighet.

Det är många människor som motsätter sig evakuering av rädsla att förlora det lilla de har.

Hjälporganisationer har varnat för att vattenburna sjukdomar som kolera ska sprida sig i landet där många saknar rent dricksvatten.

Stormen väntades röra sig över Kuba under lördagskvällen och natten, och nå Floridas kust under söndagen.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *