Föreläser på Karolinska

Förbereder föreläsning på Karolinska

Håller idag en föreläsning på Karolinska Institutet i Stockholm om klimatförändringar i på kursen ”Hälsa i samhälle och miljö”. Förbereder mig innan studenterna anländer.

Förbereder föreläsning på KarolinskaFunderar på om jag kan använda lite ny rekvisita, men det blir på sin höjd i form av ordvitsar. Beskrivningen av klimatfrågorna innehåller såväl paradoxer som dilemman, humor och djupaste allvar.

Klimatet spänner över stora områden, inte minst medicinska konsekvenser. Jag kommer att förklara sammanhang, konsekvenser som redan inträffat och som kommer att förstärkas i och med ytterligare klimatförändringar.

 • Ökad  risk för extremväder, tex stormar, översvämningar, värmebölja, torka…
 • Tillgång till vatten, vattenkvalitet, luftkvalitet (damm, pollen, aerosoler) och matproduktion.
 • Kontaminering av dricksvatten genom skyfall och havsnivåhöjning.
 • Infektionssjukdomar, vektorburna, mat- och vattenburna sjukdomar.
 • Stress och välbefinnande.
 • Flyktingsituationer, försörjning, säkerhet och överlevnad.

Men jag börjar med en översikt av hur klimatsystemet fungerar, förklarar strålningsbalansen, klimatscenarier, ekonomiska och geopolitiska konsekvenser samt möjligheter till anpassning och minskad påverkan. Och inte minst komplexa system som spänner över områden från immunsystem till samhällsstrukturer, politik, entreprenörskap och inte minst klimatsystemet självt.

Klimatfrågorna berör många delar av samhället och det är hög tid att (återigen) belysa våra möjligheter att förhålla oss till orsaker och konsekvenser. Kursens rubrik ”Hälsa i samhälle och miljö” är både relevant och talande.

/Martin

Related posts

9 Thoughts to “Föreläser på Karolinska”

 1. Bosse F

  Mycket viktigt enligt artikel nyligen i The Lancet:
  Climate change threatens to undermine the last half century of health gains. The threat to human health from climate change is so great that it could undermine the last fifty years of gains in development and global health, according to a major new Commission.
  Här en sammanfattning:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150623072912.htm

 2. Charles

  Hur blir vädret i Stockholm under denna veckan, du har inte laddat upp något på Vädercentralen (video) Martin.

  1. Tajming. Gjorde det för en halv minut sedan. 🙂
   https://www.vadercentralen.se/

   1. Charles

    Utmärkt! videos varje dag ska det vara. Hur tror du annars att vädret kommer att vara imorgon i Stockholm när det gäller regn? spöregnar det så att man blir blöt med ullrocken eller är det mildare regn?

    1. Tack och skall försöka, ibland hinner man inte med. 🙂
     Det blir en hel del regn i västra Sverige under onsdag-torsdag-del av fredag. Regnet kommer upp till Stockholm först under torsdag förmiddag/lunch. Total mängd i Stockholm 10-20 mm, (men ungefär 2-3 ggr så mycket i västra Sverige).

     1. Senaste körningen visar att det blir ännu mer regn och att det kommer tidigare än jag skrev i kommentaren nyss.

     2. Charles

      Där ser man! Martin laddar upp ytterligare en video idag. Duktig kille.. 🙂

     3. Charles

      Det blir en hel del regn i Norrbotten idag alltså såg jag nyligen på vädercentralen. Hur tror du att vädret blir nästa vecka, vad dominerar alltså? Regn eller inte.

      1. Regnet dominerar nästa vecka.

Kommentera