Episk regnprognos stoppade mig från att besöka NHC

Jag har som bekant varit i Miami på konferens och certifiering av Climate Reality Leadership Corps. Det har varit en mycket intressant utbildning med många givande personliga möten.

Konferensen är avslutad och torsdags skulle jag ha besökt Amerikanska nationella vädertjänsten som specifikt arbetar med orkaner, National Hurricane Center NHC, i Miami.

Jag har verkligen sett fram emot detta besök. Men som ni förstår av mina ordval så blir det inte av. NHC kan inte ta emot mig. Orsak? En ovanligt svårbedömd orkan, Joaquin, som alla måste fokusera på samt ett unikt kraftigt nederbördsområde som också det berör amerikanska ostkusten.

Orkanen Joaquin
Tropiska orkanen Joaquin över Bahamas fotograferad av astronauten Scott Kelly från rymdstationen ISS. Uppe i vänster hörna syns det Florida upplyst av nattens alla lampor.

Orkanen Joaquin har dragit in över Bahamas som en kategori-4 orkan. Den svänger sedan norrut, men det är därefter som läget blir svårbedömt. Man använder olika vädermodeller för att beräkna dess bana och de ger alla olika svar, såväl för olika som samma initialiseringstidpunkter (tidpunkten för när man börjar modellberäkningen).

Det är det ovanligt varma vattnet, och att det är varmt på stora djup, utmed Golfströmmen som gör att den förstärks till en kategori-4 orkan. När den drar vidare norrut längs med amerikanska ostkusten så hotar den stora områden och värden. Den kommer förvisso att försvagas när den rör sig över kallare vatten, men den potentiellt finns i höjd med New York i början av nästa vecka så tyder mycket på att det fortfarande handlar om en kategori-1 orkan.

Men nu kommer twisten: Trots att Joaquin med stor sannolikhet inte drar in över östkusten kommer man att ha svåra problem med översvämningar kommande dagar. Detta till följd av en nära stationär kallfront som formligen dumpar regn över ostkusten. ”Precipitation off the charts” som NOAA’s Weather Prediction Center, motsvarigheten till SMHI, sade i en telefonkonferens i torsdags morse.

Samlad nederbörd 2-6 oktober 2015.
Samlad nederbörd 3-6 oktober. 1 inch motsvarar 25 mm. 16 inches är 400 mm. Credit: NWS.

Nu i helgen väntar episka nederbördsmängder. Stora delar av östra USA kommer att få 50-100 mm mellan 2:a och 7:e oktober. Vissa områden, tex delar av South Carolina, kommer att få omkring 400 mm under kommande fem dygn! Föreställ dig att det på tre dagar faller en halv (svensk) årsnederbörd.

Det definieras som 1000-års regn, dvs så kraftigt att sannolikheten för att det inträffar är så liten så att den bara inträffar vart tusende år. Detta är alltså nederbörd utan att ligga direkt under orkanen Joaquin.

Det handlar om så kallade Predecessor rain events, PRE. (Länk till vetenskaplig artikel: ”Predecessor Rain Events ahead of Tropical Cyclones”.) Ett tropisk oväder, tex en orkan, pressar varm och fuktig luft framför sig. Den varma luften samverkar med en markfront och ett höjdtråg. Tillsammans skapas förutsättningarna för mycket kraftig nederbörd.

Den tropiska orkanen Joaquin rör sig långsamt över ett ovanligt varmt hav. Det skapar ett stort flöde av fuktig luft som strömmar in över land. Flödet varar ovanligt länge, är ovanligt varmt och ovanligt fuktigt. Men uppenbarligen inte så osannolikt.

När den fuktiga luften kommer in över land sugs den in i lågtrycket längs med fronten som redan råkar ligga där. Luften stiger, kyls av och kondenserar till vattendroppar. Kondensationen frigör värme så att luften fortsätter vara varmare än omgivande luft. Det gör att den fuktiga luften stiger ytterligare, får mer fart, suger in mer av den luft som kommer från det varma havet…. Resultatet: Östra USA får stora mängder nederbörd kommande dagar. Utöver detta så pressas luften upp över bergskedjan Appalacherna i östra USA. Det förstärker effekten och ännu mer regn kramas ur fronten.

Hur kunde det bli så att ett 1000-års event inträffade just nu? Jo, nu har vi ju laddat atmosfären med signifikanta mängder växthusgaser vilket har resulterat i ett förändrat klimat. Det pratas mest om förändrade medeltemperaturer, men ett annat signifikant resultat av klimatförändringar är ett förändrat hydrologiskt kretslopp. Nederbördsmängder som var extremt ovanliga för några tiotals år sedan är numera inte så osannolika. Det som på tex 70-talet var ett extremt 1000-års event är nu inte alls så osannolikt. (PS. Och värre blir det. DS)

Det är skönt att vara hemma i Sverige, men jag hade hellre stannat kvar och hängt med kollegorna på NHC för att se dem arbeta när det drar ihop sig till oväder. Det här är en unikt intressant och besvärlig situation. Men jag har full förståelse över att de inte har tid för besök.

/Martin

6 tankar på “Episk regnprognos stoppade mig från att besöka NHC”

 1. Ärligt talat Martin, hade det inte varit roligare att vara meteorolog i ett land som USA där det är lite mer action och spännande väder än här i Sverige där det oftast bara är kallt, regnigt och tråkigt? 🙂

  Svara
  • Jo visst är det så. Nu finns det iof en hel saker jag uppskattar med Sverige, tex vädret när det är bra. 🙂 Men just därför att det ibland är sjukt mycket mer action så hade det varit intressant att vara kvar där över helgen.

   Svara
 2. Hej Martin har en teori om hur denna vinter blir o jag tror att jag kommer o pricka rätt. På grund av den kraftiga El nino och att det är lmindre is på antarktis så kommer denna vinter o bli rekord varm den mildaste vintern i historien.. O det är ganska.änkelt o sia om denna vinter kraftigt upp värmde hav o varm atlantl o som gör luften mycket mild o El nino som gör att vattnet runt antarktis kommer o bli super varmt. Detta i sin tur gör att vi i Skandinavien o stora delr av Europa bara får mycket mild synvinklar. Det är frågan om det ens blir någon nordan vind vind överhuvudtaget i vinter i södrasverige är nog bara det nordligaste länen som får vinter. Övriga landet kan räkna med höst temperaturer hela vintern. Mvh Erik

  Svara
 3. Vädret har varit tråkigt i Sverige länge nu.

  I resten av världen så har kaos (vädret) härjat riktigt duktig tack var den försmak vi får av vår framtid genom den mycket kraftiga El Nino som fortfarande jobbar upp sig. Förstärkning redan på väg via mer västliga vindar i västra delen av Stilla Havet.
  http://earth.nullschool.net/#2015/10/09/0000Z/wind/isobaric/850hPa/orthographic=-187.81,-0.87,641
  Temperaturavvikelserna ser närmast groteska ut via nullschool.
  http://earth.nullschool.net/#2015/10/07/0000Z/ocean/primary/waves/overlay=sea_surface_temp_anomaly/orthographic=-156.48,-0.02,334
  Och det som ser ”kallt” ut i västra delen är inte alls kallt, det finns mer värme att hämta.
  Så här ser det ut via Jason som mäter havsnivån.
  https://sealevel.jpl.nasa.gov/images/latestdata/jason/2015/20151001G.jpg

  Prognoserna för t ex Australien ser mer spännande ut efter den varma vår de haft. Förutom El Nino så är nu IOD positiv, vilket ger underlag för mer värme, mer torka och mer bränder.
  http://www.bom.gov.au/climate/drought/
  http://www.bom.gov.au/climate/ahead/archive/outlooks/latest-outlook.shtml
  Det är inget mot det kaos som väntar om tjugo-trettio år. 2015 kommer att framstå som tråkigt då.

  Vi kanske får vår del av kaos i Januari-Februari?

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: