Att tänka innan man tuggar

Videon Unbroken ground nedan visar på en rad goda exempel på hur man kan skapa mat på ett betydligt mer hållbart sätt än vad som till stor del sker idag. Det handlar såväl om produktion av spannmål som kött och fisk. Den är producerad tillsammans med företaget Patagonia och dess grundare Yvon Chouinard.

Vid första anblicken kan det förefalla svårt att skala upp produktionen för att mätta alla munnar, men å andra sidan så är det just såna tankar som stoppar kreativitet och framgång. Man måste försöka och en av de grundläggande insikterna är att man inte i första hand gör detta för att stilla sitt samvete. Nej, det handlar om att vi skall kunna äta mat även i framtiden.

Ekosystemtjänster betraktas av många som ”gröna idéer för engagerade”, men de är så mycket större än så, de är livsnödvändiga. Utan livskraftiga ekosystem, ingen hälsosam mat.

Nåväl, se videon och upplev kraften och potentialen i nytänkande och insikter.


/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Hej.. får man störa?

  Hur kommer vädret att vara under hösten (Augusti. September, Oktober?) tror du?

  • Hej.
   Det var en ganska öppen fråga. Jag skulle ställa motfrågan om var (Sundsvall, Skåne eller Sydamerika) och vad du skall göra (segla, bygga, ha semester…?)
   Men i alla fall… jag kan inte vara för specifik då jag när jag blickat framåt på den tidshorisonten mest funderat kring förekomsten av tropiska cykloner/orkaner på Atlanten. (Även om det inte varit någon storm i juli så kan frekvensen av dem öka nu under augusti och september när vi når kulmen på orkansäsongen.)

   • Jag tänker framförallt på Svealand (Stockholm).

    Kan vi förvänta oss fortsatt sommarvärme (ála 20-30 grader) under Augusti, och i sådant fall – när sker skiftet från sommarväder till höstväder (i år, tror du).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *