Regn, blåst och åska

Sommaren 2023 förväntades bli en repris på 2018 med värme, torka och bränder. Men icke. Det var förvisso varmt och torrt under våren och inledningen av sommaren. Men sedan kom vattnet. Juli präglades av beskedliga temperaturer och regn från olika håll och kanter.

Nu i inledningen av augusti är markerna mättade med vatten. Kommer det mer regn så tenderar det till att rinna ner i vattendrag istället för att absorberas på plats.

Och mer regn kommer. Ett lågtryck, som genererat ovädret ”Hans” (döpt av norska vädertjänsten) präglar vädret i större delen av Skandinavien denna vecka. Med regn och blåst.

Redan har vägar spolats bort (tex i Åre) och raserade banvallar stoppat tågförbindelser (mellan Hudiksvall och Iggesund). Och mer regn blir det. Kartan ovan visar 3-timmars regn på tisdagen 8 aug mellan kl 11 och 14 (blå och lila fält). Det vita är molnighet och isobarer och vindflaggor visar lufttryck respektive hur mycket det blåser.

Mitt i lågtrycket är det vindstilla, men femtio mil söderut, längsmed Västkusten, är det långt från stilla. Där blåser det mycket kraftiga pålandsvindar. Blåsigt är/blir det också på Östersjön med sydvästliga vindar. Och regn i såväl Götaland som Svealand och södra Norrland.

Åska kommer att uppträda i samband med regnskurar. Även om det troligen inte blir lika frekvent som i förrgår när SMHI registrerade över 25.000 blixturladdningar.

I morgon onsdag då? Jo regnandet fortsätter delvis på nya platser, men/och vindarna avtar något. Väderprognoserna kommer från tyska DWD’s modell ICON. Grafiken har jag genererat med en programvara som jag använder för att göra prognoser och routing till seglare (just nu pågår VM i Kiel som jag följer).

På torsdag ligger lågtrycket fortfarande kvar över oss, men börjar att fyllas ut.

Och det är först på fredag som man kan börja skönja slutet av Hans dominans av atmosfären över Skandinavien.

Det här är det nya normala. Som snart är det gamla goda.

Det finns mer energi i atmosfären och även om det varit en sval sommar i Sverige så domineras vädret på global skala av överhettning.

Och med en allt energirikare och varmare atmosfär kommer ett intensivare hydrologiskt kretslopp. Det avdunstar mer och det regnar mer. Det finns mer energi som kommer till uttryck i såväl temperatur som vindar och vatten.

Och det stannar inte här. Det finns flera graders uppvärmning i pipelinen.

/Martin

About author View all posts

Martin Hedberg