Läser Extremt Väder

Det är stort intresse kring boken Extremt väder. När jag får chansen så påpekar jag att folk inte bara skall fascineras av de fantastiska bilderna, utan även lusläsa texterna.

Dels finns inledande och avslutande kapitel med både fakta och mer filosofiska betraktelser av väder, geologi, klimat och natur. Dels sätter bildtexterna det extrema fenomenet i ett sammanhang.

Som ett försök att göra boken lite mer tillgänglig så kommer jag att läsa in valda delar och publicera här och på YouTube. Ett fösta sådant klipp finns på

Med tanke på min inledning ovan så kanske man kan tro att jag avsiktligt gjorde bilderna lite suddiga i filmen, men så var inte fallet. Anledningen är var helt enkelt att kamerans autofokus låste på avståndet till boken när jag startade filmen.

(Man lär sig. Ni slipper de fyra första varianterna. #TrialAndError. 🙂 )

Det här avsnittet handlar om fallvindar (katabatiska vindar). Jag gör det med utgångspunkt av Santa Ana vindar och bränder i Kalifornien. Jag kommer också in på fallvindar generellt och avslutar med kalla och extremt kraftiga fallvindar, Piteraq, på Grönland.

Kom gärna med feedback.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment