Värmeböljor i somras

Av John Pohlman

När jag nu går igenom det hittills gångna väderåret för att efter hand skriva min sedvanliga årskrönika för ett uppslagsverk påminns jag om den unika värmeböljan under första hälften av juli. Värmen kulminerade den 11 då flera platser satte nya rekord eller tangerade tidigare noteringar. Varmast i landet hade då Målilla i Småland med 35,0 grader. Den högsta julitemperaturen som uppmätts i Sverige är 38,0 grader. Danmark hade sin fjärde varmaste julimånad någonsin. Varmaste dagen var den 25 med 34,1 grader söder om Hanstholm på Jylland. Det fattades bara drygt en grad till det danska julirekordet på 35.3 grader.

Hela Europa hade för övrigt en varm julimånad och då speciellt i den östra delen. Allra varmast hade Jaskul i sydostligaste Ryssland med 44,0 grader just den 11. I Östeuropa fortsatte den extrema värmen under hela månaden och den 29 noterade Moskva ett nytt rekord med 38,2 grader. Samma dag fick också Finland ett nytt värmerekord med 37,2 grader i Joensuu i Karelen. I Ryssland varade hettan också en bra bit in i augusti. Den avslutades inte förrän den 19 i månaden. Då satte en kallfront punkt för den nära två månader långa värmeböljan som saknar motstycke. Mätningar från en flygplats några mil från Moskva visar att dagstemperaturerna där var över 30 grader från den andra veckan i juli till mitten av augusti – alltså mer än fem veckor i sträck.

Extrema värmeböljor under den gångna sommaren rapporteras också från andra håll på norra halvklotet. Mer om detta i nästa blogg.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Lite skönt känns det ändå att tänka tillbaks till detta då de redan nu stoltserar meterhög plogkant utan för fönstret i Robertsfors

  • Minns också den härliga sommaren. Jag tänker på hur det var när det i Skåne nästan var gult istället för grönt efter torkan, den 21-gradiga natten i Stockholm samt de härligt droppande tropiska regnen i östra Svealand under månadens slut.

    Medans vi i norra och östra Europa hade en mycket varm sommar var det en mera normal julimånad i södra Europa, vid vissa delar av kustområdet t.o.m någon grad kallare än normalt. Jag var i Kroatien mellan den 14 juni-15 juli och studerade vädret dag för dag. Förutom 38-gradig hetta mellan huvudstadens hus förekom även dagar med höstväder med 11 grader och närmast ”tropiska” skyfall. Jag minns en dag när vi var i Kroatien vid kusten i början av juli. Det var för det mesta varmt väder, 30-35 grader och sol. Men en dag när vi var i bergen möttes vi av ett skyfall som gjorde sikten begränsad till 0,5 meter och vi tog skydd under ett tak. Temperaturen sjönk från 34 grader till 15 grader på en timme. Dagen när vi skulle hem till inlandet blåste det stormbyar, föll 56-mm regn och var 12-15 grader som mest, i bergen lokalt under 11. Det var helt annat väder än 2007, och det gladdes nog många kroater stort av. För dagar när solen gassade och temperaturen låg på 24-26 nattetid samt 34-38 dagtid var det rentav olidligt. Därför var det skönt med regn och 23 grader. Jag tycker om regn, och föredrar detta framför snön, hoppas att ett tropiskt skyfall dränker gräset till jul i ca 14 grader, som i november.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *