Värme kommander dagar

Av Martin Hedberg

Sitter på tåget mellan Göteborg och Stockholm och tittar ut över ett landskap som är på väg att skifta från sommar till höst. En del träd tycks ha kommit ganska långt i omvandlingen, medan andra fortfarande är sommargröna.

Ett högtryck med centrum över Tyskland/Polen medför att varm luft tvingas norrut över Sverige. Det berör främst Götaland och Svealand, men delar av södra Norrland kommer även att ta del av stigande temperaturer kommande dagar.

Över Norrland som helhet kommer det annars att svepa in en del Atlantluft. Den är tidvis torr efter att ha torkats ut över fjällkedjan, men tidvis följer det med kompaktare moln. Det kan då ge regn, eller i höglänt terräng i Lapplandsfjällen; snö. Sannolikheten för moln och regn är störst i västra Norrland. I södra och östra Norrland blir det mer av värme och mindre av moln/nederbörd.

Vädersituationen med advekterande (dvs att luft med vissa egenskaper strömmar från en plats till en annan) varmluft från söder består fram till och med kommande helg. Vi har alltså flera dagar med närapå riktiga sommartemperaturer i Götaland, Svealand, södra och östra Norrland.

Den kontinentala luften kan vara lite disig. Dagtid kan man nå omkring 20 grader. Nattetid blir det givetvis lägre. Men temperaturen i den disiga och fuktiga och luften sjunker inte lika mycket som om det varit klar och torr höstluft.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

  • Visst ser det varmt ut t.o.m söndag. Men fr.o.m tisdag.och längre fram står det anmärkningsvärt lägre temperaturer, i vissa modellkörningar 5-10 grader ända ned i inre Götaland, efter att tidigare stått omkring 10 grader. Vad anser du om chansen för sådana för årstiden extremt låga temperaturer, och det lär om det inträffar väl inte medföra successivt snabb temperatursänkning framöver?

    Martin: Jag noterar också att det från måndag nästa vecka, och i synnerhet torsdag nästa vecka (6 oktober) ser ut att bli ett ordentligt omslag till lägre temperaturer.

  • Det märkliga är att det på torsdag-fredag står 5-10 plusgrader på sina håll i samband med mild sydvind, t.ex för Stockholm. Det finns väl inte risk för blötsnö/snöblandat regn söder om Norrland. Tror du att kommitten regerar därefter, eller blir det mildare.

  • Löven skiftar färgen sent i år och de kom mycket tidigt, redan till påsk började träden grönska. Man borde förvänta sig en rekordtjock årsring i år, åtminstone i östra Svealand och längs Norrlandskusten!

  • Nu har de ytterliga sänkt värdena för dygnen den 6-7 oktober i Sverige. Den 7 oktober står det att inre Götaland får runt 5 grader ”varmt” mitt på dagen och 2-3 grader på morgonen. Blir säkert snöbyar där på morgonen om detta stämmer. Vid kustbandet står det 5-10 grader, lokalt drygt 10 grader. Fattar inte varifrån dessa extremt låga värden kommer. Det är ju visserligen nästan 10 dagar kvar tills dess, men i ett och ett halvt dygn har vädersajterna nu hållit fast vid denna prognos. Hoppas att om det blir så att det enbart är en tillfällig svacka, och att oktober och förövrigt hösten blir mild. Vad tror du Martin?

  • Svårt att spå väder mer än 5 dgr, men möjligheterna för en normal eller mild vinter är betydligt högre idag än de 2 åren som gått då solfläckarna kommit igång igen, de styr vårt klimat ca 1000 ggr mer än alla dessa sagor om växthuseffekt.

    Martin: Kan du ange någon källa till att solfläckarna skulle styra klimatet mer än 1000 gånger mer än [den förstärkta?] växthuseffekten?

    PS. Om det var som du påstår, borde då inte klimatet variera främst i relation till solfläckarna, dvs temperaturen stiga och sjunka kraftigt med en periodicitet på ca 11 år och denna amplituden vara avsevärt (ca 1000 gånger) större än någon annan trend, tex effekterna av den ökade halten växthusgaser i atmosfären?

    Hur kommer det sig då att amplituden på svängningarna relaterade till solfläckar är mindre än den överlagrade trenden? Motsäger inte det ditt påstående? DS.

  • Källa till att solens aktivitet styr 1000gr mer än den uppblåsta växthuseffektesdebatten?
    Vad sägs om verkligheten.:)

    Och klimatatet varierar mycket riktigt till största del beroende på solfläcksaktiviteten, den lilla istiden, Maunders minimun under andra halvan av 1600 talet bevisar detta, även en rad andra iaktaggelser.

    Och du har fel när du säger att svängningarna är mindre av solfläcksaktivitet än den ”överlagda trenden”. Maunders minimun och Wolfs minimun och de sista 2 årens vintrar motbevisar ju detta såklart.

    Martin: När jag efterfrågade en källa så menade jag något lite mer substantiellt än ett upprepat påstående och en smiley. Men det är klart, det fanns väl inte så mycket mer att leverera.

  • Jo , nog gav jag källor, man tycker väl att det går bra att söka själv på nätet efter all info om solfläckar och respektive ”minimum” ???

    Inte menar du att nåt blir mer eller mindre sant om man har en direktlänk?, är det på den nivån man bedömer saker så är man enligt min mening väldigt långt ifrån eget tänkande och kritiskt granskande.

    Sök efter info, så hittar du den, det är vetenskapligt vedertaget att det är solen och dess aktivitet som styr vårt klimat i betydligt högre grad än nånting annat.

    Martin: Jag efterfrågar inte någon direktlänk, men däremot väl underbyggda argument.

    Självklart betyder solen mest för vårt klimat, utan solen skulle vi inte ha något som kan kallas klimat, planeten skulle vara iskall.

    Men om man tittar på vad som förändrats de senaste hundra till femhundra åren och sätter sig in i fysiken bakom processerna, så ser man att variationerna av inkommande solstrålning är små jämfört med förändringarna av utgående mängd långvågig energi från jorden. Den senare variationen är orsakad av förändrad växthuseffekt.

    Förvisso orsakar variationer av solfläckar variationer av temperaturer på jorden, men de varierar som sagt var med en periodicitet på ca 11 år. Den överlagrade trenden är att temperaturen stigit de senaste hundra åren. Dippen kring 50-talet förklaras med stora utsläpp av luftföroreningar som reflekterat solljus. Det finns med andra ord en koppling mellan solfläckar och 11-årsvariatioern av temperatur, men trenden över hundra år förklaras främst med förändring av växthusgaser och albedo.

    Ledsen, du kan inte skylla alla klimatförändringar på externa faktorer som solen. Människan har en väsentlig del i det som sker just nu.

  • Här är en länk för de som inte själv anser sig behöva leta reda på fakta, det visar klart och tydligt alla max och minimum, som sammanfaller med respektive varma och kalla perioder. Vi befinner oss nu i ett maximum, och händelsevis(lol) tror vissa att det är en skenande växthuseffekt som ger oss ett lite varmare klimat just nu, det kommer snart andra tider.

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carbon-14_with_activity_labels.png

    Martin: Det är lite skoj när du raljerar, det understryker att det finns substans i dina påståenden. Inte.

    Vad visar, respektive bevisar, bilden du länkar till?

  • ”Solfläckar är mörka fläckar på solen som beror på att solen är något kallare i de områdena. Detta pga att det är någon störning i solens magnetfält. Mycket solfläckar innebär att det blir varmare på jorden då solen får mer energi att spruta ut värme” Från Wikipedia:

    Så dom ljuger Med Martin? Du Kan ingenting alls!!

    Martin: Anklaga inte folk för att ljuga är du snäll. Det finns en koppling mellan solfläckar och mängden energi som når jorden. Den ligger i att när det är solfläckar så förekommer det även så kallade ”solfacklor”. Det är dessa områden som skickar ut mer energi.

    Nu är det bara så att dessa solfacklor är svåra att se med enkla teleskop. Så för att få ihop de historiska mätserierna, där man observerat solfläckar, så räknar man numera både och.

    Jag skrev om det här i en kommentar till en tidigare artikel om solaktivitet: http://blogg.klart.se/stigande-temperatur-med-eller-utan-solflackar/#comment-5578

  • Ingen substans i mina påståenden??, skojar du med mig eller du är bara totalt okunnig?
    Bilden jag läm
    nkade till visar den enorma påverkan solens aktivitet har på vårt klimat, perioden på 1600 talet kallades lilla istiden, undrar varför?

    Att temperaturen på jorden skulle stiga om vi har ett nytt minimum framför oss är i princip omöjligt.

    Vi lär få uppleva rena nödåren på våra breddgrader och får problem med livsmedelsförsörjningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *