Våren 1

En gammal svensk benämning på mars Vårmånad. Dels därför att vårdagjämningen inträffar i månaden och dels därför att våren statistiskt sett arbetar sig upp söderifrån.

Man definierar den meteorologiska våren när dygnsmedeltemperaturen efter vintern går över nollgraderstrecket.

Det innebär att Skånes kusttrakter får sin vårstart redan i slutet av februari. Fram till mitten av mars skall sedan den statistiska våren ha dragit upp över hela södra och västra Götaland.

Därefter utbreder den sig snabbt norrut och till månadsskiftet mars-april skall hela Götaland och södra och östra Svealand vara vårmärkta liksom kustområdena i allra sydligaste Norrland.

Övriga Norrland får sin vår under april månad och den 1 maj är det bara i fjällvärlden där vintern fortfarande har ett fäste.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • Hej!
    Är det inte så att medeltemp ska vara över noll ett pardagar i sträck? /Nyfiken

    Martin säger: Man brukar säga att dygnsmedeltemperaturen skall vara ”varaktigt över noll”. Detta definierades som minst sju dagar i sträck. (För ett par år sedan löd definitionen på fem dagar i sträck).
    En liten paradox inträffade i 2007-08 när Skåne aldrig fick vinter. Temperaturen var aldrig ”varaktigt under noll”. Enligt definitionen var det höst ända tills… det blev vår.
    Men när skulle man säga att det övergick till vår? 1 januari?, 1 februari…?
    Det hade inte varit vinter (sju dagar i sträck under noll). Och det hade inte heller varit vår enligt definitionen om minst sju dagar i sträck över noll grader. Men någon gång måste man ju sätta ner foten och säga ”nu är det vår”!
    Till slut blev det bestämt att våren kom den 15 februari. Helt enkelt för att det inte kan vara höst längre än till den 14 februari 🙂
    /Martin

  • Såg att det spåddes 10 grader här (Skaraborg) om knappt 2 veckor.. Än finns det hopp.

    Martin säger: Ju längre man väntar ut vintern, desto mer sannolik blir våren 😉

  • Det är ju dessutom så att ju kallare vintern varit desto varmare blir sommaren. Relativt sett alltså. Vi har alltså alla förutsättningar att få en fantastisk sommar.

    Martin säger: Det fungerar inte riktigt så. Det kan bli en fantastisk sommar (vad nu det är, troligen lite olika för olika personer). Men vädret har inget minne, det finns inget statistiskt samband som säger att en kall vinter ger en varm sommar -eller tvärtom.
    Men ok: OM den svenska sommaren blir genomsnittlig eller varm så kommer det, relativt sett, att vara större temperaturskillnad till den svenska vintern 2009-10 än det brukar vara (statistik!).
    PS. Globalt sett har det varit en mild vinter, trots att det varit kallt i Europa, Ryssland och delar av USA. DS.

  • Jag har nu fått höra att sån här vinter var det alltid förr (läs 40-50 talen). Vad jag har förstått var krigsvintrarna bistra men var det allmänt längre kallare och mer snörika vintrar förr?

  • Sen vår här i Skåne. Såg vintergäck i Lund igår. Minst en månad senare än normalt. Fortfaranade tjäle i marken. Antar att det blir tjälskott på vägarna även härnere när marken tinar. Redan nu tämligen guppigt att ta sig fram med bil eller cykel på kullerstensgatorna inne i Lund. Men när all snö smält och havsvattnet med solens hjälp värmts upp bör det ändå bli läge för riktig vår.

  • Undrar när våren kommer till Haninge i Stockholm. Hoppas det bl varmt i vår och snön smälter fort
    🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *