Uppföljning nr 3

Temperaturen faller planenligt. Vi har några punkter som ligger nära kanterna på ensemblen. Men överlag tycker jag att det nästan går lite för bra. Eftersom vi bara följer upp med observationer var tredje timme så kan det finnas en del punkter som faktiskt ligger utanför de markerade gränserna.

Som ni ser så fångar en prognos inte alla små detaljer som uppenbaras i verkligheten (observationerna). Men både de stora dragen typ kalluftsutbrott och variationer som är kopplade till dygnsvariationer fångas bra av modellen.

Uppfoljning_20140110_3.001

När jag nu har kollar på de senaste (kom ihåg att prognosen i form av den svarta linjen och det grå fältet är densamma som jag gjorde i måndags) så ser jag att det troligen kommer att bli lite kallare under söndag-måndag än vad jag angav i denna prognos.

Det ser tex ut att bli ca -10 natten till måndag. Det gör att vi kommer troligen att få ett par punkter utanför och på den kalla sidan av det grå fältet om ett par dagar.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

  • Jo, det är sant att ECMWF t.ex. prognoserar -12 grader för måndag morgon. Men då är det troligen samtidigt med att molnighetsprognosen anger rätt klart. Men skulle molnprognosen vara fel kan det bara innebära att det blir m e r moln och därmed lite högre temperaturer. Så kanske Martin har ”otur” med en alltför bra veckoprognos där ingen observation ligger utanför den grå zonen?

  • Hej Martin! Bor i norra Uppland och är rätt vad vid snökanoner eftersom jag bor på ett ställe som oftast blir träffat vid nordanvindar så jag undrar om jag ska räkna med snökanoner kommande dagar? För i prognosen är det inte mycket snö att tala om.

  • Nu under natten och morgontimmarna så stämmer den ursprungliga prognosen från i måndags bättre med observationerna än vad ECMWF:s senaste modellkörning gör.
    Betyder det att modellen hade bättre koll i måndags på lördagsvädret, än vad den hade i går?
    Nej, jag skulle snarare säga att det är ett exempel på att en kort prognos inte nödvändigtvis är perfekt eller bra.

    Därtill har vi människor en förmåga att identifiera mönster -och avvikelser från mönster. Alla tillfällen som den senaste prognosen varit bättre än den föregående låter man passera. När det däremot inträffar en avvikelse, en gammal prognos är bättre än en färsk, då identifierar och uppmärksammar vi det. Den händelsen får därmed en statistiskt sett för stor ”viktning” eller tyngd i relation till hur relevant den egentligen är.

    PS. Det här är även grunden till att många fortsätter att spela på lotteri: Om man gav alla som dragit nitlotter lika mycket uppmärksamhet som vinnarna får, så skulle vi inte vara lika benägna att spela 🙂 DS.

    PS igen. Det finns dock tillfällen då äldre prognoser visat sig vara bättre än färska (Anders Persson kan säkert berätta mer). Men i just detta fall skulle jag säga att det både är så stort tidsspann och har hunnit hända så mycket i vädret sedan i måndags att måndagens prognos inte rimligen skulle vara bättre än de följande. DS.

  • Martin roligt att dom på fastlandet får snö o att vi på Gotland slipper snön för enligt gptlandstidning så har SMHI att det blir regn o plusgrader här . Skönt o slippa vintern

  • Funderar lite över de meteorologiska definitionerna över årstiderna. Om det inte blir vinter (det är väl medeltemperatur under 0 grader sju dygn i sträck?) när övergår då hösten att bli vår? Finns det ett datum för det? Bor i sydöstra Skåne och som prognosen har utvecklat sig, verkar det inte bli vinter denna gången heller… Visst, det ska väl bli lite minusgrader, men det verkar som om det bara blir nattetid.

    • Hej. För att det skall blir vinter krävs det en dygnsmedeltemperatur som håller sig under 0 grader, fem dygn i sträck. (Sju dygn över noll är kravet för att det skall bli vår. Den övergången ”fladdrar” lite mer, därav det striktare kravet).

      Och ja, det finns ett sista datum för hösten: Den 14 februari. Om det inte har blivit vinter innan den 14 februari så övergår hösten i vår den 15 februari. (Sedan kan man fundera på specialfallet att det är över noll hela säsongen, men blir under noll grader fem dyngn i sträck efter den 15 februari…)

      • ”Sedan kan man fundera på specialfallet att det är över noll hela säsongen, men blir under noll grader fem dygn i sträck efter den 15 februari”

        Det finns ju ett fall, 1973, då detta har hänt. Då kom en veckas vinterperiod efter 15 februari efter att vintern varit mer eller mindre helt frånvarande söder om Dalälven fram till dess.
        Hur räknas det fallet?

      • Nu blev det väl lite fel här. Om det inte har blivit vinter innan den 14 februari tar hösten slut då – men det krävs ju fortfarande 7 dagar över noll för att det ska vara vår. Om det är över noll samtliga dagar 15-21 februari blir det vår, annars blir årstiden ”obestämd” tills våren kommer. När våren väl har kommit kan det inte bli vinter, däremot kan årstiden övergå från obestämd till vinter. Så det finns inget senaste datum för vinterns ankomst.

      • Tack, och som prognosen har utvecklat sig för kommande vecka så lär vi få vänta på mer ihållande kyligt väder ett tag till. Håller hoppet uppe om att nederbördsprognosen stämmer hyfsat – dvs ganska torrt. Mina stackars hästar lider i leran, snart utvecklar de väl gälar och simhud… :-/

      • Om det blir under noll 5 dagar i sträck första gången inom 11 dagar (6+5) efter 15/2 så innebär väl det rimligen att hösten övergår till vinter. Detta motsäger ju inte de två regler som säger att det inte kan bli vår före 15/2 samt att om det väl blivit vår så kan det inte bli vinter igen.
        Men vad händer om det blir max 4 dagar under noll och sedan max 6 dagar över noll (så kan det ju hålla på fram och tillbaka), fortsätter då hösten hela våren eller kan inte hösten fortsätta efter 15/2? I så fall blir det väl odefinierat?

  • Jo, Martin. Ju längre prognos, desto troligare att den föregående är bättre än den senaste. I uppskattningsvis 1/3 av fallen är en 12 timmar gammal 5 1/2 dygnsprognos bättre än den senaste 5-dygnaren. Sifforna är tagna lite ur luften eftersom min dokumentation är nerpackad i väntan på en flyttbil 😉

    Men det säger sig själv att när prognoserna närmar sig 10 dygn eller längre så är chansen atg föregående prognos är bättre så gott som 50%.

    Därför lönar det sig alltid att ha den förgående prognosen i minnet. Gärna de ännu tidigare också. Ur denna lilla ”mini-ensemble” aer det möjligt att dra bättre slutsatser än ur bara den senaste prognosen.

    Bli din egen meteorolog! Se intervjun med mig på sidorna 15-16 i http://www.katterno.fi/assets/Publikationer/Katterno32011SElres.pdf

  • Jag tycker dessa uppföljningar är jättebra!

    Att äldre prognoser har verkat stämma bättre har jag tyckt mig märka flera gånger men viftat bort som inbillning och tillfälligheter. Där ser man. 😮

  • Hej! Jag bara undrar hur det blir med temperaturer i januari i västerbotten. Kommer det bli plusgrader igen?

  • Kan det vara så att det är lättare förutspå temperaturen i Stockholmsområdet än vad det är att göra det här i Göteborg där jag bor.

    Prognoser ifrån tidigare i veckan talade om att temperaturen här skulle falla till minusgrader redan som igår Lördag och idag Söndag skulle det vara flera minusgrader och temperaturen skulle även sjunka till under 10 minusgrader under veckan. Fortfarande idag Söndag förmiddag när detta skrivs visar termometern plusgrader. Det var inte minusgrader igår Lördag, och jag ser också att prognosen vad gäller temperatur för veckan har ändrats markant. Kallare temperatur än 10 minusgrader för Göteborgsområdet finns inte längre i prognosen för veckan och prognosen visar nu plusgrader för Måndag/Tisdag och talar om att temperatur kommer att sjunka till minusgrader under loppet av idag Söndag för att sedan åter vända upp Måndag.

    Det är liknande, fast omvänt, som jag tycker mig se sommartid då jag uppfattar det som att prognoser för Göteborg ofta förutspår avsevärt varmare temperaturer än vad det i verkligheten blir.

  • Vinter eller inte! det ser ut som om den gjorde en snabb visit
    för att sen försvinna fr.o.m. Fredagen då det blir plussgrader
    igen här i söder (om nu prognosen håller i sig).
    Jag hoppas att det blir så för det var rent ut sagt vedervärdigt att springa idag i minusgrader och vind från nord (man har väl blivit van vid vår temperaturer hela Dec.)
    Alla har vi olika tycke och smak men jag tillhör nog den gruppen som inte vill ha någon vinter i år.
    Låt det hamna på plussgrader igen och låt det stanna där, (kanske en repris av år 1973), och gärna en tidig vår.
    Kram på er…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *