Snart vårtemperaturer, sedan kallare luft igen

Av Martin Hedberg

Det har använts mycket trycksvärta för att fira att det är vårtemperaturer i annalkande till veckan som kommer. Men det är fortfarande bara februari. Även om våren rent statistiskt brukar komma till sydligaste Götaland så här års så kan man inte redan räkna ut vintern. Dessutom bör man respektera alla som vill uppskattar att det nu stundar en mycket efterlängtad årstid: vårvintern.

Mars är en vintermånad och i år kommer man troligen att bli varse det även i Götaland. För även om det ser ut att bli ett par dagar med temperaturer omkring +5 i stora delar av landet kommande vecka så står sig de temperaturerna inte så länge.

Kallare luft kommer att strömma in över Sverige de första dagarna i mars. Det börjar i Norrland och fortsätter sedan över Svealand och Götaland. Den stora frågan blir då om det hinner bli vår någonstans innan vintern kommer tillbaka. För om det blivit vår så står den sig definitionsmässigt fram till sommaren, hur mycket snö och kyla som eventuellt kommer.

Men viktigast av allt är väl att ha en realistisk bild av vilket väder som stundar. Till veckan ett par dagar med vårtemperaturer och därefter åter temperaturer under noll grader. Större delen under inverkan av högtryck vilket ger relativt nederbördsfattigt väder och stora temperatursvängningar mellan dag och natt. Relativt goda chanser till sol, men i fjällen tidvis rätt  blåsigt och snöbyar.

/Martin

37 tankar på “Snart vårtemperaturer, sedan kallare luft igen”

 1. Martin sa:

  ”Men viktigast av allt är väl att ha en realistisk bild av vilket väder som stundar.”

  Det där gillar jag skarpt och är det viktigaste jag önskar från meteorologen. 🙂

  Svara
 2. Jag tittade nyss på mina bilder från vintern 2010-2011, en av dom senaste vintrarna när det varit såna mängder med snö här. Dock tycks snön börja och försvinna vid den här tiden i slutet av februari och i början av mars var de så gott som snöfritt. 🙂

  Nu lovar Martin några förhoppningsvis soliga dagar med mildväder i veckan som kommer men säger samtidigt att kylan kommer tillbaka senare. 🙁

  Det känns som och åka mellan hopp och förtvivlan. Här har det envist snöat från den isande nordostvinden mest hela tiden från i början av december och ända tills nu. Nu kan det banne mig räcka med iskylan och snöeländet…

  Hur envis kan en vinter egentligen vara?

  Svara
 3. MAn undrar var den globala uppvärmningen tog vägen?
  Debatten verkar ha en tendens att svalna av med minusgrader.

  Martin: Debatten följer vädret och svalnar när det blir kallt på den platsen debattören befinner sig. Men det är inte ett bra mått på global frågor.

  Människan har förvisso en unik förmåga att reflektera över såväl andra platser som dåtid och framtid. Men merparten av vår kapacitet upptas av ”här och nu”.

  Vädret utanför vårt eget köksfönster behöver inte vara representativt för vädret över resten av planeten.

  Svara
 4. Det är normalt att det skiftar mellan milt och kallt i mars, en månad som dessutom inte ens har börjat än. Att klassa mars som en vårmånad är fel enligt mitt tycke. Den e snarare en vårvintermånad.

  Svara
 5. Håller med ”Väderbiten”, Nu får det räcka! För oss i Skåne gäller att en vinter lika gärna (och statiskt sett säkerligen oftare) kan hålla sig på plusgrader nästan hela tiden, snön helt utebli och trädgården full av tidiga vårblommor redan i februari/mars. Då känns vintrar som denna tröttsamma. Varje år hoppas jag själv på en mild vinter! Vill man tvunget åka skidor, så får man bo i Norrland.

  Svara
 6. Jag förstår det oxå men ibland är man så trött på vintern o vill ha lite av (lokal) uppvärmmning.
  Men jag tycker dock att debatten förs med fokus på fel del av världen.

  Svara
 7. Jag ser kallare luft redan från den 1 Mars om man kollar på GFS samt ECMWF, förstår inte denna uppståndelse om ”tillfälliga” vårtemperaturer bara mitt på dagen, så länge det är minus på nätterna är det inte vår då nätterna är alldeles för långa än.

  Vad jag ser blir första hälften av Mars rätt kall och säkert snötäckt i 80% av landet

  Svara
 8. Vilken underbar vårvinterdag vi har i Stockholm idag. -2 grader och strålande sol. Före den här dagen var det väl ett par veckor sedan vi sist såg solen. Nu vill vi ha vårvinter med sol, dagsmeja och så småningom skare.

  En del tycks ondgöra sig över att vintern är lång. Men det här är vinterlandet Sverige och temperaturerna har varit rätt normala i år.

  På sikt ser vi troligtvis en global uppvärmning men dessa utesluter inte på något sätt kalla vintrar med mycket snö. Hur som helst bör försiktighetsprincipen tills vidare gälla och bästa sättet att vara försiktig här vore att förmå världens länder att sluta upp med att gräva upp långtidslagrad energi (och kol) i form av olja och kol. Istället bör vi förbränna biobränslen och satsa på våg, vind, vatten och solenergi.

  Svara
 9. Löjligt att prata om att det lokalt blivit kallare medan de globalt blir varmare. Hela europa har haft en kall vinter. I london just nu har vi 0 grader o lätt snöfall och har haft så i flera dagar vilket inte är normal temp.
  Är Europa en så pass liten del av jordytan att man kan förbise detta?
  Jag kan klpa att det blivit varmare i övriga delar av världen men Europa är ändå såpassstort att man borde kalla det global uppvärmning ( och viss nedkylning) istället för bara global uppvärmning.
  Ni fattar inte hur mkt vi sett fram mot snöfria vintrar

  Svara
 10. Mars är väl ingen vintermånad rent årstidsmässigt…?

  Mars-April-Maj: Vår
  Juni-Juli-Augusti: Sommar
  September-Oktober-November: Höst
  December-Januari_Februari: Vinter

  Svara
 11. Nä, kanske inte men det känns så när någon påstår att kylan ska komma tillbaka.

  Sol i Stockholma ja…
  Här i sydöstra Småland finns ingen sol. Det är bara ett grått töcken som tycks vara hur tjockt som helst.

  Och det så det är när nordosten envist ligger på. Sol i norr men här bara kallt och grått. 🙁

  Men, men jag hoppas att Martins löften om sol i veckan som kommer verkligen slår in. Men ibland har det visat sig löftena grusats med något mycket snålt av det man längtat efter.

  Svara
 12. Hejdå Sverige, säger vi snart!! Står inte ut med att frysa om mina händer snart, nu räcker det… Om detta ska vara det normala så flyttar vi utomlands!

  Svara
 13. Det är tydligt att det behövs fler nordsvenska röster här inne på forumet när det kommer till dessa ständiga årstidsdiskussioner och frågan om mars ska vara en vårmånad (enligt kalendern) eller en vintermånad (vädermässigt – beroende förstås, på var man bor i landet). Uppfattningen att mars minsann ska vara en vårmånad och att det lika minsann ska bli snöfritt när vi byter blad i almanackan är kanske helgjuten på Österlen, men knappast i Särna, Storlien eller Älvsbyn.
  Bara ett litet perspektiv på saken från en som bor någonstans mitt emellan.

  Svara
 14. Hur fungerar… eller varför fungerar inte era varningssystem och era klassificeringar av vädervarningar…. Helgen på Österlen har varit mycket besvärlig. Vissa sträckor är stängda då framkomlighet är omöjlig men inte ett ord om detta och inga varningar…. Vid andra tillfällen kommer det varningar så fort två snö flingor har korsat varandra…. skulle vilja veta vad det är som styr väder varningarna….. Hm

  Martin: Hej Anneli. Det är SMHI som styr varningarna. Jag, eller någon annan meteorolog, kan i och för sig ha åsikter eller göra prognoser på varningar. Men det är viktigt att det i varje nation bara finns ett institut som utfärdar de officiella varningarna.

  Svara
 15. ”Löjligt att prata om att det lokalt blivit kallare medan de globalt blir varmare.”

  Nej det är det inte. Globalt betyder över hela vår jord, och sett i det perspektivet har det successivt blivit varmare. Detta antagligen på grund av mänsklig påverkan och antagligen på grund av att vi envisas med att gräva upp fossilt bränsle som kol och olja. Bara för att sedan bränna upp det. Försiktighetsprincipen bör få råda nu.

  Svara
 16. Till Trollmor:
  Ja det här är det normala. Variationer sker från år till år men i stort sett är dagens situation helt vanlig och normal. Jag antar att du bott länge i Sverige och känner till detta. Sverige som ligger långt, långt norrut på vårt klot är först och främst ett vinterland.

  Svara
 17. Hej Martin & alla andra !!!
  Vi har haft +9 grader som varmast i dag . Vilken härlig vårvinterdag ! Jag har varit ute hela dagen & känner mej solbränd om kinderna . Jag bor i Ångermanland & här finns det ungefär 1 meter snö efter kusten . Ta det lungt våren kommer när det är dags , den följer ingen tidtabell . Vi hade vår här i Mars i fjol , all snö försvann innan April . Sen blev April & Maj kalla med snöfall i mitten av Maj. En tidig vår är ingen fördel , det kan bli kallt & dåligt efteråt i stället. Ut & njut av dessa härliga dagar innan vintern kommer tillbaka igen i Mars ! Ha det bra i snön !

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: