Regn från sidan

Nu har nederbörden kommit upp till en linje Mora-Stockholm. Temperaturen pendlar lite men håller stig i allmänhet på någon enstaka plusgrad i nederbörden. Den faller dock inte bara som regn utan även som blötsnö.

Anledningen till att det kan snöa trots att det är plusgrader är att det är kallare högre upp i luften varifrån nederbörden kommer. (Även om man upplever att regnet/snön kommer från sidan så faller den faktiskt från molnen högre upp 🙂 )

Bandet med de kraftiga vindarna har rört sig österut över Götaland och Svealand. Så har tex Linköping/Malmslätt och Norrköping fått byvindar på 10-11 m/s.

Samtidigt som vindarna har planat ut (på en rätt hög nivå) i Bohuslän, Halland och Skåne så kommer det band med intensivare regn. Det är rätt bistert väder.

Själv föredrar jag snöfall och svaga vindar hellre än horisontellt regn så här i januari.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • Storm är mäktigt och ger ju möjlighet till tjusiga bilder men alla mina vinterbilder från de föregående 2 vintrarna är inte fy skam heller…

  • Såg att helipaden(ekofiskbältet) utanför Norges kust hade 70 knop i medelvind och 86 knop i byarna för ett par timmar sedan, inget solstolsväder för dem där ute 🙂

  • Hur kommer det sig att ni anger byvindar på 26 m/s medan SMHI har max 17 m/s för t.ex Nässjö kl 06.00 i morgon onsdag. Mäter ni på olika sätt?

    Martin: Hej Åke. Nu är det ju prognoser, så/och vi vet ännu inte vem som kom närmast. Som du ser så har vi samma medelvind (11 m/s), det som skiljer är själva byvinden (som du påpekar). Jag kan inte redogöra för skillnaderna i respektive prognosmodell, mer än att det uppenbarligen är olika.
    Själv tycker jag att 17 låter lite för lite och 26 för mycket. Jag personligen hade sagt medelvind på 11 m/s, byvindar på 21 m/s.

  • Hej Martin
    Även jag gillar nederbörd från rätt håll, dvs uppefrån. Jag vet inte om det är växthuseffekt på G. Redan 2000 när jag åkte över till Mexico med min dotter insåg jag som gammal vädergubbe att stormar och cycloner började tidigare även där. Nu har vi det tidigare läget även i ”Svedala”. Då 2000 kom de i aug-sept i Mexico. Nu har vi dem i princip hela vinterperioden här. Nu har vi haft GUDRUN, PER (som rasade en del på huset) samt DAGMAR och nu senast EMIL. Blåshålet blir större och vi får leva med det, även vi på numera på Ostkanten och fåken från Öland in över Kalmar sund. Vi får göra som förr när jag växte upp, inne när det blåser och ute när det inte blåser så mkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *