Den 8 mars 2018 hade Max Burgers ett seminarium i Stockholm. Man presenterade då sina ambitioner kring hållbarhets- och klimatfrågor samt en serie av nya vegetariska burgare. Jag var där och lyssnade samt spelade in seminariet.

MartinHedberg
MartinHedberg
Max, klimat och gröna burgare
/

Den 8 mars 2018 hade Max Burgers ett seminarium i Stockholm. Man presenterade då sina ambitioner kring hållbarhets- och klimatfrågor samt en serie av nya vegetariska burgare. Jag var där och lyssnade samt spelade in seminariet.
Det här podavsnittet är producerat i samarbete med Max Burger.
Efter det ordinarie seminariet, när åhörarna var ute och testade Max nya gröna burgare, så gjorde jag en intervju med Anna Richert matexpert på Världsnaturfonden och Ingela Stensson, omvärldsanalytiker på United Minds. Vi talade kring kött- och vegomat, trender, traditioner och hur vi får till en hållbar livsmedelskultur.

Det blir också inslag från chefskocken Jonas Mårtensson, hållbarhets- och informationschefen Kaj Török och några av panelisterna, bland annat tidigare politikern, numera VD:n Maria Wetterstrand i poddavsnittet.

Du kan lyssna på poddavsnittet antigen direkt från spelaren högst upp på den här sidan. Eller så laddar du ner det från din vanliga källa till poddar, sök då på ”Beyond One Degree”.

I nedanstående videoklipp förklarar Kaj Török hur det förhåller sig med klimatpåverkan som Max Burgers står för, hur mycket som kommer från olika områden och vilka ambitioner man har för att minska påverkan.

Film 1. Kaj Török om Max Burgers klimatpåverkan.

Film 2. Max’s hållbarhetschef Kaj Török beskriver hur företagets klimatpåverkan fördelas mellan Scope 1, 2 och 3. Han beskriver också hur man klimatkompenserar genom att plantera träd genom Plan Vivo certifiering.

Vill du läsa mer om Max ansvarspolicy, klimat, hållbarhet mm så finner du det på deras hemsida.

Efter samtalet i konferenslokalen kunde även vi gå ut och prova på de nya burgarna som serverades i korridoren på Garnisonen konferens.

Film 3. Max chefskock Jonas Mårtensson och Sverigechefen Christoffer Bergfors fångade mitt i varsin tugga av de nya burgarna.

Bakgrund till beräkning av klimatpåverkan

Scope 1 är förbränning av fossila bränslen för t.ex. tillverkning i egna lokaler och fabriker eller utsläpp från egna fordon och maskiner.

Scope 2 är förbrukning av el, fjärrvärme och fjärrkyla.

Scope 3, resten, är utsläpp från varor och tjänster man köper in t.ex. logistik, flygresor, taxi, materialförbrukning, livsmedel. Det här är saker man behöver i sin verksamhet, utsläpp utanför kärnverksamheten som uppkommer till följd av det man håller på med.

Det är viktigt att man minskar på sina bidrag till klimatpåverkan så mycket man kan -och därefter kompenserar det som återstår. Och att det är en iterativ process, dvs att man upprepar processen för att bli ännu bättre.

Tanken är vara ”neutral”. Jag sätter det inom citationstecken eftersom inget är neutralt i ett komplext system. Men när det gäller flöden av gaser så håller en modell där man adderar och subtraherar ganska bra. Och det gör också att man skulle kunna gå lite längre. Jag resonerar kring det i podden. Att kompensera med marginal.

Jag tror inte samhället kommer att komma till en punkt där vi kan konstatera att någon aktör har ”kommit i mål”. Hållbarhet är inte heller ett ”End Game” som schack eller maraton. Men det är viktigt att aktörerna rör sig i rätt riktning, bort från det ohållbara. Och det är viktigt att vi konsumenter ställer krav och kommer med feedback på vad de gör.

Max är ambitiösa i sina ansträngningar att skapa nyttiga och goda livsmedel med liten klimatpåverkan. Men/och de är fortfarande ett bolag med krav på avkastning till ägarna. Det är då intressant att se att de hanterar bägge dessa saker och att de vill leda burgarbranschens hållbarhetsfrågor. De sätter press på övriga aktörer i branschen att agera.

/Martin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.