Om man skulle bygga en riktigt bra vädersajt…

WeatherWalk

Jag började designa vädersajter för mer än femton år sedan. Till en början var det mest en sammanställning av länkar. Kring sekelskiftet byggde vi SMS-tjänster tillsammans med Milliweb (sedermera Goyada). Vi försåg bland annat deltagarna på Gotland Runt med SMHI:s väderprognos i sammanfattad form innan den lästes upp i radion.

När telefonerna fick grafiska möjligheter (det fanns faktiskt innan iPhone) så byggde vi en WAP-sajt där vi presenterade radar-, satellit och prognoskartor för Skandinavien samt punktprognoser för ett antal utvalda orter. Vi fick bra support av Kurt Sillén på Ericsson (på den tiden de fortfarande byggde telefoner) och vi var mycket nära att bli pre-installed i ett par av Nokias telefoner.

WeatherWalkSkiss på vår animerade vädergubbe WeatherWalk, 2006.

2005-06 samarbetade vi med mjukvaruföretaget Ikivo för att göra ”weatherwalk”. Det var en vektoriserad streckgubbe som vandrade i en animerad stad och blev utsatt för vädret under ett dygn. Solen sken, moln drev förbi, det regnade, månen (i rätt fas) vandrade över himlen under natten… Beroende på temperatur, vindar och regn/snö så fick streckgubben olika kläder…

Sedan dess har antalet sajter, och framför allt appar, med väder formligen exploderat. Väder är ett tacksamt ämne att göra grafik av och exponera. De flesta berörs av det, det ändras flera gånger per dag (även om man vill att prognoserna skall vara lite mer stabila än så) och det är neutralt.

Inder hela den här tiden och därefter var det även mycket med klimatförändringar. Och sedan dök Yr.no upp och därefter Klart.se. Och nu finns det som sagt var en hel hög med appar som på de mest fantasifulla, eller inte, presenterar väder. Men få är riktigt bra.

Nu så sitter jag och kollegorna och funderar på om vi skulle ta och göra en riktigt bra vädersajt. Frågan är vad den skall innehålla och hur det skall presenteras.

Hur ser en bra sajt ut?Givetvis skall det vara relevanta väderprognoser. De kan presenteras som med ikoner, kartor eller grafer. Ett tidigare projekt jag hade med en forskare handlade om ”haptisk återkoppling”, dvs att överföra information till vårt känselsystem (används bland annat i simulatorer, tex för piloter eller när kirurger skall öva sig på att operera.) Men det kanske är att gå lite för långt.

Vi vill givetvis ha interaktioner med våra läsare och möjligheter att dela och informera information vid stora händelser. Sajten (för vi börjar med en sajt) skall vara snabb, relevant och informativ. Och den skall inte vara nerlusad med irrelevant, ovidkommande eller störande information.

Jag vill givetvis även ha med en koppling till klimatförändringar, men utan pekpinnar eller illusioner om ”quick fix”.

Sajten skall vara relevant, informativ och engagerande. I grunden vill vi göra världen lite tryggare och bättre förberedd på framtiden. Finns det några bra exempel, har ni andra tips på hur sajten skall se ut eller funktioner som den bör ha?

Nej, vi övar inte torrsim, vi har givetvis en lång lista på såväl information som funktioner och design. Men inget är hugget i sten och jag är mycket nyfiken på vad omvärlden har för åsikter och tankar.

/Martin

PS. Du frågar dig säkert varför det inte blev mer av länkar,wap-sidor och streckgubbar jag beskriver ovan. Jo, jag var lite naiv på den tiden, trodde att det räckte med bra innehåll och stabil teknisk plattform. Vi hade inte insett betydelsen av att kommunicera detta via ett stort skyltfönster. Något jag och kollegorna inte hade råd att köpa oss.

Det är trist, men lärorikt: Det finns massor av bra saker ”där ute”. Men det är främst det som marknadsförs som vi konsumenter använder. Ibland följs kvalitet och marknadsandelar åt, men det är inte ovanligt sämre produkter blir marknadsledande till följd av hård marknadsföring. DS.

                     

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Kör hårt Martin för just nu finns det inga bra vädersidor och till och med yr har börjat få problem med att få vädret och stämma……kanske det behövs en annan modell för beräkningar och så en ny Pohlman så klart.

  • Precis ett sådant där diagram skulle ju vara perfekt, med osäkerhetsintervall i stället för exakta temperaturer.

  • Högupplöst radar likt se.baltrad.eu i kombination med regnprognos så man kan stega sömlöst från radarn till prognosen (likt klart.se) för att få en bra bild över hur vädret utvecklas.
    Sen håller jag med om osäkerhetsintervaller på temperatur/vind/regnmängd mm är önskvärt.

  • Hej, denna sidan är mycket bra. https://www.windyty.com/?temp,2015-06-02-15,56.547,14.897,5
    Vad är det som gör att det bara blir lågtryck efter lågtryck i år, jämfört med förra årets maj var det ju över 30grader och högtryck från öst som kom in.
    Varför kommer det inte in ett högtryck? det har ju varit relativt soligt, borde leda till att landmassorna värms upp mm

  • Det finns en utmaning med ordet ”bra”. Vad är bra? Så jag tar mig friheten att flytta frångan från en bra sajt till en nyttig vädersajt.
    En bra vädersajt presenterar väder på ett bra sätt. Olika människor har olika nytta av olika delar av väderinformation. En bonde kanske främst är intresserad av sol och nederbörd under vår och sommar men bryr sig kanske mindre om vindstyrka. Den välklädde seglaren kanske inte bryr sig om nederbörd och sol, men desto mer om vind. Så en fråga är om man som vädersajt skall låta andra skapa nytta och värde baserat på väder eller om man skall göra det på vädersajten.
    Förstår till exempel ICA handlaren i Älmsta hur vädret kan användas när hen skall beställa varor till helgen? Förstår planläggaren på SL hur hen skall boka avlövning av spår och räls.
    Så tillbaka till bra och/eller nyttig.
    Jag tror att en bra sajt presenterat vädret på ett sådant sätt att jag förstår vad det skall vara för väder där jag är, när jag är där. För mig som Stockholmare så vill jag veta hur vädret skall vara på morgonen när jag går till tunnelbanan där jag bor, hur vädret är vid lunch där jag jobbar och vilket väder det är när jag släpar mig hem från tunnelbanan efter en hård dag.
    En värdefull vädersajt påminner mig att ta med paraplyet, eftersom det skall regna till luch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *