Nu kommer våren!

Nu kommer våren till södra Sverige.

Under torsdagen så försvagades högtrycket som givit soligt och kallt väder den senaste veckan. I och med det så öppnas vägen för mild och fuktig luft från Atlanten att strömma in över Skandinavien.

Det gör att våren gör sin entré på bred front i Götaland och östra Svealand. Det kommer att vara vårvärme även betydligt längre norrut ett par dagar: I stort sett hela Sverige, undantaget Lapplandsfjällen, kommer att ha tögrader och dagsmeja dagtid under helgen.

Men det är bara i den södra tredjedelen av Sverige som värmen ligger kvar så pass länge att det, enligt definitionen, blir vår. Vilka platser som verkligen får vår, det vet vi med säkerhet först när det gått sju dygn i sträck med en medeltemperatur över noll grader. Det är först då man vet säkert. Men eftersom våren räknas från den första av dessa dagar, och jag känner mig säker på att den är i morgon fredag, så poängterar jag att våren i år börjar den 9 mars i större delen av Götaland och sydöstra Svealand.

/Martin

31 tankar på “Nu kommer våren!”

 1. Man borde räkna från den sista dagen av sju dagar när det blir vår. Varför från första då inte tjälen ens släppt. Tar man hänsyn till tjäldjup och isutbredning när man säger vår eller räknas det bara temperaturmässigt? Är fortfarande – grader 90 cm ner i stora delar av Göta och Svealant!

  Martin: Men innan det har blivit sju dagar med över noll grader i sträck så har det säkerligen varit flera dagar över noll -men som inte ”nådde hela vägen fram” (till sju dar i sträck).

  Men våren är olika, tex gör det som du säger stor skillnad hur kall och snörik vintern har varit, dels avseende tjäldjup, men även hur hur naturen reagerar. Här spelar även hur hösten såg ut roll.

  Hur som helst, det behövs en beskrivning av ”nu är det vår”. Någon som antyder riktningen på ett objektivt sätt och som är begripbar (det skall inte vara en för komplicerad formel).

  Svara
 2. visst…här är det snö & slask, blött & iskallt, grått & dimmigt. vår? nä inte på långa håll.
  // Helsingborg

  Svara
 3. Martin, även Södra Norrlandskusten verkar få vår, i alla fall från lördag 10 mars!?
  Delar du min uppfattning?
  Cirka tre veckor ”för tidigt” i så fall!

  Martin: Ja. När jag gjorde vårprognosen i söndags målade jag med ganska bred pensel. Temperaturen ser inte ut att falla tillbaka lika mycket som den gjorde för ett par veckor sedan. Våren kommer att sprida sig mil för mil kommande dagar.

  Svara
 4. Albin:Hur kan du veta att det är minusgrader på ett djup av 90 cm i stora delar av Göta o Svealand!!??Åker du runt och tar prov i hela de områdena på heltid eller??Förövrigt tycker jag det låter mycket om det skulle vara minusgrader så djupt som 90cm ner efter denna milda vinter,jag bor i Dalarna och jag har vattenrör som ej frusit fastän de ligger på ett djup av 40 cm som grundast!Ha en skön Vår!

  Svara
 5. Har fått 10 cm snö här vid Hallandskusten.Men nu
  skiner solen,så förhoppningsvis försvinner snön.
  Så sakteliga vi går mot våren.

  Svara
 6. J-O: Det finns en bra sida som jag länkar nedanför denna text där man kan se tjäldjupet i hela Sverige. Bara zomma in och kolla vissa orter. Just nu i Nora är det minusgrader 90cm ner så du behövde inte låta nochalant 😉

  http://www3.vv.se/tjaldjup/

  Svara
 7. Men Judith, snön kom ju till Helsingborg och övriga Västsverige i natt, den har inte legat där sedan mitten av februari. Innan idag var det, precis som i Nyköping, plusgrader, sol och barmark. Om du inte kallar det vår med ca 4-5 grader kan vi kalla det vårvinter. Men tänk på att innan den gångna veckan var det riktig vår med ca 10 grader, värmande sol och svaga vindar. Att det snöar i mars är helt normalt, även i sydligaste Skåne. Det är mer ovanligt att det inte snöar i mars, och har faktiskt aldrig inträffat.

  Svara
 8. Albin, det är ju vägverkets info, de mäter väl tjäle under väg. Och om så är fallet så är det ju gravt missvisande, 30cm tjäle runt Borås justnu och då i öppen terräng. I skogen är det tinat sedan länge. Blev max 10 cm tjäle i skogen sedan kom snön och sparade värmen, vilket ger upptining.

  Svara
 9. Sedan den 2:a mars har vi en koltrast här i uggelviken en bit norr om Falun som glatt struttar runt och äter vår fågelmat, så det känns som om det redan är vår.

  Svara
 10. Hur förhåller sig normalperioderna till varandra?
  Det finns tre om jag inte missuppfattat det (1900-1930, 1931-1960, 1961-1990).
  Perioden 31-60 kan ju varit onormalt kall, eller varm. Skulle varit intressant att jämfört den och nuvarande med 1900-1930….
  Finns någon sådan data tillgänglig?

  Jämför man juli 31-60 med 61-90 så är 31-60 1-2° varmare i hela landet t.ex.

  Svara
 11. Tjat om vädret varje dag om tempraturer som aldrig stämmer, lägg ner detta ,ni kan inte visa rätt väder för morgondagen

  Svara
 12. Henrik: Visst den visar vägar men det är ju där de flesta ”Tjälsprickningar” inträffar fast visst i skogen blir ju tjälen även en kall vinter inte så låg och den tinar upp mycket snabbare än på ett öppet fält. Finns många skuggade partier i Sverige där tjälen inte släpper först i början på Maj

  Svara
 13. Våren är långt bort, den kommer inte fören slutet av april (det vet alla) snö kommer det att bli igen innan någon vårvärme kommer ,det är fortfarande vinter ,

  Svara
 14. Ja under vägar är det ju inga problem att få tjäle…speciellt inte om vägbanken är 1,5m hög. Vägverkets uppgifter om tjäle har inte så många andra nytta av än vägunderhållare.

  Svara
 15. Hej Martin,
  Häromdagen och så sent som i morse på TV, talades det om temperatuer på upp till 15 grader ett par dagar in i nästa vecka. På Klart såg det igår ut att bli 10-12 grader i många dagar framåt i morse 8-10 och nu kl 12 är vi nere på 4 grader på onsdag.
  Vad gäller?

  Undrande Johan i Sthlm

  Svara
 16. Jag är kritisk på tjäldjupet som vägverket visar. Jag misstror på källan. Det finns ingen tjäle under vägar, de är byggda för det, annars skulle dem spricka och rasa varje år.

  Kolla på tjäldjupet i syvästra Finland, enligt tabellen ska den vara nu runt 30cm. mycket mera trovärdigt.

  Svara
 17. våren är här med 8 grader i nybro enligt smhi men jag tror inte vintern är färdig ännu,den kommer göra en sista attack i början av april,hoppas jag i alla fall,som några säger så är den lite tidig än,våren och sommaren känns mer efterlängtaD OCH SKÖNARE EFTER EN riktig avklarad vinter,som i fjol,april är mer vår för mig.jag måste ändå säga att jag är nöjd men östra småland fick inte mer än 4 veckor vinter, och ganska sparsamt med snö,särskilt dagtid från himlen i form av snöflingor men bättre än 2008 får man säga,då hade vi ett par dagar vid påsk,mot slutet av mars,det var allt i princip fast det var större snöflingor som föll dagtid utan att lägga sig,det bli väl några pluspoäng för den säsongen,nu snackar jag nybro så klart,lite besviken är jag jämfört med tidigare vintar som nyss avlagts,men nu ser jag fram mot sommaren,hoppas det blir en kopia på 2011,det var en skön normal svensk sommar i småland med runt 25 grader på dagarna ibland,det är perfekt om man vill resa runt och njuta av svensk natur och inte bara lata sig på stranden om man nu inte är kåt tonåring förstås som vill ragga upp någon,då är det ju perfekt med 30+ grader,jag hoppas vädret bli mer normalt nu,än det var i vinter,hoppas på ett bra 2012,ser bra ut än så länge,ha nu en skön helg alla medborgare i världens bästa land sverige,tack för mig och för en bra sida martin,även om vi inte alltid delar samma åsikt,men säg vem är lika,ingen skulle jag säga,punkt slut,end of message

  Svara
 18. Jaha, då är det väl lika bra att acceptera att den underbara senvinterisen är på upphällningen, fast fortfarande är den glashård. Det blev en höjdarvinter, både snö- och ismässigt.
  Men först skall helgen avnjutas (på Mälarisen) 🙂

  Svara
 19. Christophe: Haha är du seriös? De rasar inte varje år bara för att det finns tjäle, men det KAN spricka men sker inte alltid. Nej alla vägar är inte byggda för det,många landsvägar och vägar på landet har inget skydd när tjälen drar ner

  Svara
 20. Jag blev också förvånad hur temperaturen idag gått ned jämfört med prognosen igår. I Nyköping står det +4 grader på onsdag, igår stod det +12 grader. Dessutom står det på lördag nästa vecka +1 grad och 1 dm snö. Det är extremt svajiga prognoser, och de håller ganska dåligt.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: