Nu blir det blåsigt och vackert väder

Det blir blåsigt på fredag. Nordvästliga vindar rusar ner över Skandinavien. Det sker i samband med att ett högtryck håller på att etablera sig över landet. Även under lördag morgon kommer det att vara blåsigt, då främst i östra delarna av landet.

Under helgen kommer så ett högtryck att etablera sig över oss. Det ger klart väder på många platser. Dagtid blir det sol och värme och om nätterna stjärnklart och sjunkande temperaturer.

Under helgen sker också en gradvis övergång till kallare väder. Det gör att vårens avancemang norrut över landet tillfälligt hejdas. Men rent definitionsmässigt så är det vår på de ställen (typ Skåne, Blekinge, Bohuslän samt delar av Gotland och Öland) där den redan har etablerat sig, även om det åter blir kallgrader.

Men vi är i en övergångsperiod och i sinom tid blir det varmare. Under nästa helg, dvs kring den 10:e mars, blir det åter varmare. Så våren gör lite halt, i alla fall fram till dess.

Högtrycket som växer in kommande dagar skapar vackert väder fredag-lördag-söndag och möjligen hela vägen fram till onsdag. (Låt vara att det blir blåsigt på fredag) Passa på att njut.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

  • Om det åskar idag så blir det sträng vinter med snö in i maj, säger skånska bondepraktikan.

  • Undrar hur ofta det har inträffat i Skåne? På krigsvintrarna kanske? Tycker det känns väldigt mycket vår här i Götaland, minns inte att jag har upplevt något så här mild vinter någonsin.

  • Mannaminnet är kort. Visst denna vinter (2011-2012) har varit mild, men senast 2007-2008 var det betydligt mildare. Då förekom i Sydsverige enbart en vecka med ordentligt vinterväder, för ovanlighetens skull i slutet av mars, och även vintern 2006/2007 var varmare. Längre bak i tiden var även vintrarna 1999/2000, 1989-1990, 1988-1990 och 1933/1934 mildare.

  • Regn hela hösten och vintern till mitten på januari har aldrig inträffat här under min tid iaf. Sedan har vi haft tre veckor med minus, och nu åter plusgrader och regn sedan en vecka. Och temp på 10 plusgrader.

    Ger inte så mycket för genomsnittliga siffror hämtade ifrån någon databas som ofta ljuger om lokala temperaturer, för det är väl det du bygger dina årtal på?
    Ger betydligt mer för min gamle far och mina egna minnen. Både han och jag har verkat i skogen under samma förutsättningar ifrån år till år. Om dina årtal kan jag även säga att utav dessa så har vi haft köldknäppar antingen under förvinter eller eftervinter, denna vinter har det knappt blivit någon köldknäpp alls. Flera småbrukare jag talat med häromkring har samma åsikt, vi har endast kört ut ved för husbehov för första gången under min livstid, massaved för avsalu fick kvitta iår. Utan bärighet eller snö har det inte varit värt besväret.

  • Hej Martin.

    Om det blir varmt så här tidigt i Västerås. Blir det en blöt och kall sommar då?

    Martin: Inte nödvändigtvis. Atmosfären har inte riktigt det sinnet för ”rättvisa”.

  • Hej Henrik!

    Var bor du någonstans? Jag har inte enbart tagit del av SMHI:s egen mätstatistik, jag har även tagit hänsyn till privata mätningar. Visst, denna vintern har hittills enbart innehållit en köldknäpp, nämligen 22 januari-15 februari, och detta inom vinterns ramar. De extremt milda vintrarna 2008, 2007, 2000, 1999, 1990, 1989, 1975, 1973 och 1933 förekom inga köldknäppar december-februari, men utanför vintern förekom tidvis kraftiga sådana. Exempelvis var det 2008 kallast näst sista marsveckan med 41 minusgrader i norra Lappland. 2000 snöade det inte i Skåne i januari eller februari, men vid flera tillfällen i mars. 1989 var det kallt i slutet av november och början av december, liksom 1988. Denna vinter var det milt från hösten, men det är ju fullt normalt att det snöar en svensk vinter. OBS! Vill bara påpeka att senast 2011 (ifjol) föll snö i Skåne i maj, dock enbart i luften och under enstaka timmar. Juni 1955 snöade det på Österlen på kvällen den 8 juni, tillfälligt, men ingen snö lade sig. Förövrigt var denna sommar extremt varm.

  • Underbart väder här vid Hallandskusten idag +8
    en klarblå himmel med SOL.Utealtanen 20 gr varmt i
    solen.Nu är våren snart här eller??
    Trevlig helg Martin.

    Martin: Tackar detsamma

  • Årets februari är enligt Dansk Meteorologisk Institut en mycket säregen variant, då det är ytterst ovanligt att sträng vinterkyla övergår i kraftig vårvärme under årets absolut kallaste månad. Dessutom är det så att minimumtemperaturen för februari 2012 (-42,8 grader Celsius) är den näst lägsta under 2000-talet, medan maximumtemperaturen (+14,0 grader Celsius) är den högsta under 2000-talet (hittills) och varmast sedan 1990. I början av februari, när nattemperaturen envist kröp under -40 grader i Norrland och dagstemperaturen knappt nådde -10 grader i Götaland, trodde man nog inte att kvicksilvret samma månad skulle nå över 10-gradersintervallen. Några liknande skillnader som 2012 har jag aldrig hört talas om.

  • Hur kan moln röra sig åt ost om det blåser från ost? Som det gör idag t.ex. Blåser det från väster högre upp då i så fall?

    Martin: Vinden blåser olika riktning och hastighet på olika höjder. Generellt sett sker en vridning åt höger (medurs) med högre höjd. Det kan finnas flera anledningar, men en dominerande anledning är att friktionen mot marken bromsar vinden i lägre terräng. Kraftkomponenten från lufttrycksskillnaderna gör då att luften driver mer från högt till lågt tryck än vad som sker högre upp (där det blåser parallellt med tryckskillnaderna).

    Skillnaden i hastighet kan vara betydande, men i riktning brukar det vara 30-60 grader. Det kan dock vara stora skillnader (typ 180 grader) i kuperad terräng.

  • Lite OT, hur tror du att sommaren blir?
    Du har ju prickat säsongerna ganska bra, hittils.
    Vintern blev ju mild!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *